Ρεκόρ πτωχεύσεων επιχειρήσεων στην Ιταλία

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν φθάσει οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Ιταλία.

Κατά επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου οι χρεοκοπίες εταιρειών ανήλθαν στις 9.902, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Όπως αναφέρει η εταιρία Cerved, η οποία ειδικεύεται σε αναλύσεις για το επιχειρείν στην Ιταλία, ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών είναι ο υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες κηρύσσουν πτώχευση ανήκουν οι επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα ενώ στην δεύτερη θέση είναι οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες ενδυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές, οι περισσότερες εταιρίες που διακόπτουν οριστικά την λειτουργία τους για οικονομικούς λόγους βρίσκονται στην περιφέρεια του Μιλάνου, της Μπολόνιας, της Βενετίας και της Ρώμης.

Παράλληλα, τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αίσθηση προκαλούν στοιχεία που αφορούν τον μέσο όρο των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και επιχειρηματιών. Οι πρώτοι κατά μέσον όρο δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 20.680 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κατά μέσον όρο 20.469.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, το στοιχείο αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αναποτελεσματικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ιταλία.

Ο σύνδεσμος μικρομεσαίων επιχειρήσεων Cgia αντιθέτως υποστηρίζει ότι πρόκειται για στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα αφού ο μέσος όρος των απολαβών των υπαλλήλων εμφανίζεται υψηλότερος από τον πραγματικό διότι τον αλλοιώνει το γεγονός πως συνυπολογίζονται οι μισθοί των διαφόρων διευθυντικών στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.