Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Νοεμβρίου 2013

Ο θάνατος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του απλού κόσμου για το χαμό του ιστορικού ηγέτη κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, η απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ για δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, η αύξηση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και οι εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους πριν 30 χρόνια.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Η κληρονομιά του Γλαύκου» αναφέρει πως πέρασε στην αιωνιότητα ο μεγάλος ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης, ο πολιτικός των γενναίων αποφάσεων και εκφραστής της real politik. Αλλού σημειώνει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η Ιρλανδική έξοδος από το μνημόνιο αποτελεί παράδειγμα για την Κύπρο. Γράφει πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμμα στο εννεάμηνο του 2013 αυξήθηκε στα 317,5 εκ. ευρώ από 202,9 εκ. στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ραντεβού με την Ιστορία» αναφέρει πως η Κύπρος πενθεί το χαμό του ιστορικού ηγέτη Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες στις 6.20 το απόγευμα ενώ νοσηλευόταν στην κλινική «Ευαγγελίστρια». Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων εξήγγειλε δίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων της. Σημειώνει επίσης πως πρόκληση κακόβουλης ζημιάς σε δυο αυτοκίνητα διερευνά η Αστυνομία εναντίον του μεσήλικα κοινοτάρχη, ο οποίος καταγγέλθηκε από 25χρονη υπάλληλό του για άσεμνες επιθέσεις και σεξουαλική παρενόχληση.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Εφυγε ένας μεγάλος ηγέτης» αναφέρει πως έφυγε από τη ζωή ο Γλαύκος Κληρίδης, ένας μεγάλος ηγέτης που έβαλε τη δική του σφραγίδα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου και πρόσφερε σε κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και το λαό της. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για αχρείαστη απαλλοτρίωση 9 εκατομμυρίων ευρώ, αφού το κράτος δεν χρειάζεται το εν λόγω ακίνητο. Επίσης αναφέρεται σε δεύτερη φουρνιά μεταθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, στο πλαίσιο των αλλαγών για την αναδιοργάνωσή της.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο σφυρί η Cyta”  πως εν μέσω έντονων αντιδράσεων των εργαζομένων στους τρεις μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, ο οποίοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις και δυναμικά μέτρα στην απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στην κατάρτιση του πλάνου, όπως συμφωνήθηκε με την Τρόικα και την υλοποίηση του στόχου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Επίσης αναφέρεται στην αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα το ΑΚΕΛ με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο του θέμα με τίτλο «Θρηνεί η Κύπρος» αναφέρεται στο θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη και σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αφήνει πίσω του μια πολιτική κληρονομιά που κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει. Αλλού αναφέρει πως ένα νέο περιστατικό ψευδοπανώλης εντόπισαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε πτηνοτροφική μονάδα στην Κοκκινοτριμιθιά. Επίσης αναφέρεται στις χθεσινές αντικατοχικές διαδηλώσεις της μαθητιώσας νεολαίας με αφορμή την 30η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο «Τελευταίος χαιρετισμός» αναφέρεται πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέθανε χθες, ενώ φίλοι και άλλα άτομα βρίσκονταν έξω από την κλινική Ευαγγελίστρια στη Λευκωσία, όπου ο βαριά άρρωστος Γλαύκος Κληρίδης είχε εισαχθεί την Τετάρτη. Αλλού αναφέρει πως σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της Κύπρου από την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται το νησί. Αλλού σημειώνει πως αίρονται οι περιορισμοί στις διακινήσεις κεφαλαίων τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

 

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)