Ο Κυπριακός Τύπος, 18 Νοεμβρίου 2013

Μονοπωλούν σχεδόν τα πρωτοσέλιδα στο σημερινό Τύπο οι αποφάσεις για την ταφή του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, που θα γίνει ως να ήταν εν ενεργεία Πρόεδρος και το γεγονός ότι η σορός του σήμερα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Γίνεται επίσης αναφορά στις εκδηλώσεις χθες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε εξελίξεις που αφορούν τις τράπεζες και το ΧΑΚ, την επιδιωκόμενη μεταφορά νερού από το Λίβανο, κ.ά.

 

Με τίτλο «Λαϊκό προσκύνημα», η «Αλήθεια» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Γλαύκο Κληρίδη και γράφει ότι Πρόεδρος, Υπουργικό Συμβούλιο, κόμματα και ο λαός αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο ηγέτη. Γράφει επίσης ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας μετονομάζεται σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Γλαύκος Κληρίδης», ποιοι θα παραστούν από την ελληνική κυβέρνηση και πολιτεία στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και στην ιστορία του Στέλιου Γρηγοράκη, που κρυβόταν για 11 μήνες στην Καρπασία και σώθηκε χάριν στον Γλαύκο Κληρίδη.

 

«Η Σημερινή», με τίτλο «Έτοιμα όλα για το ύστατο χαίρε», γράφει ότι σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται σήμερα η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, η κηδεία του οποίου θα τελεστεί αύριο. Αλλού γράφει ότι με μικροπεισόδια στιγματίστηκε η πορεία για το Πολυτεχνείο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αυξάνονται στην Κύπρο οι πρόωρες γεννήσεις και το φαινόμενο προκαλεί ανησυχίες.

 

Με τίτλο «Έτοιμοι για το ύστατο χαίρε», ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις αποφάσεις της Πολιτείας για την απόδοση τιμών στον Γλαύκο Κληρίδη και πως πολυμελής αντιπροσωπεία καταφθάνει από την Ελλάδα για την κηδεία. Αλλού γράφει ότι λέκτορες αφυπηρετούν από το ΤΕΠΑΚ και μένουν στην αναμονή για το εφάπαξ ποσό που δικαιούνται καθώς το ΥΠΟΙΚ κατακρατεί συνταξιοδοτικά ωφελήματα 11 εκ ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προβλέψεις αισιοδοξίας για το ΧΑΚ και θετικές εξελίξεις σε Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμό.

 

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Ασύμφορη η μεταφορά νερού από Λίβανο», γράφει ότι αυτό εκτιμά ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, σημειώνοντας έστω και αν μας το δίνουν δωρεάν. Αλλού γράφει ότι με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους το ύστατο χαίρε στον Γλαύκο Κληρίδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ δήλωσε πως αρκετοί συμμαθητές τους δεν έχουν να φάνε και ένας στους πέντε χρειάζεται οικονομική στήριξη.

 

Η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily”, με τίτλο «Ένα αντίο που του αρμόζει» αναφέρεται στην κηδεία του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη ως εν ενεργεία Προέδρου. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής χθες στην Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου και δημοσιεύει φωτογραφία μιας γυναίκας που αφήνει λουλούδια στο άγαλμα εντός της αυλής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταγράφεται μείωση στους θανάτους από τροχαία στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)