Ο κυπριακός ελληνισμός αποχαιρέτησε τον Γλαύκο Κληρίδη

Mε τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους κυπριακός λαός και πολιτεία είπαν την Τρίτη το “ύστατο χαίρε” στον Γλαύκο Κληρίδη.

Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια η σορός του μεγάλου πολιτικού μεταφέρθηκε εν πομπή στην τελευταία του κατοικία και στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τάφηκε στον οικογενειακό τάφο δίπλα στην αγαπημένη του σύζυγο.

Πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τη σορό του πρώην Προέδρου με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «Άξιος» (τα βίντεο από το κανάλι Σίγμα).

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής συνήλθε εκτάκτως στις 9 το πρωί για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου.

«Παρακαταθήκη ενότητας αφήνει ο Κληρίδης»

Στην κηδεία παρέστησαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ανώτατοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

«Η ουσιαστική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Γλαύκος Κληρίδης είναι παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης, στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού.

Και όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο.



Στεφάνι από την Άνγκελα Μέρκελ

Πολιτικοί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα παρέστησαν επίσης στην κηδεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγό του, Όγια, ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Ασίμ Ακανσόι, ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν, ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο εγγονός του Ραούφ Ντενκτάς και γιος του Σερντάρ, Ραούφ Ντενκτάς.

Εκτός απο τους αρχηγούς κομμάτων στεφάνια κατέθεσαν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και η οικογένεια του Ραουφ Ντενκτάς.

Πηγή:Skai.gr