Πόσα χρήματα παίρνουν οι Βουλευτές

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τελικά από τη Βουλή οι αποζημιώσεις των βουλευτών αλλά και τα επιδόματά τους, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με το ύψος των βουλευτικών αποδοχών, οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014 δεν έχουν υποστεί την παραμικρή μείωση.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα οι βουλευτές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται. Η μικτή βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705 ευρώ για όλους τους βουλευτές, ενώ ανάλογα με τον τόπο καταγωγής αυξομειώνονται τα έξοδα κίνησης και το επίδομα οργάνωσης γραφείου.

Ωστόσο, η έκπληξη σε αυτό τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν είναι μόνο το μέγεθος των αποδοχών. Είναι αυτά που “ξέχασαν” να αναφέρουν στα προνόμιά τους, άλλες δηλαδή παροχές που κανείς άλλος εργαζόμενος δεν έχει και οι οποίες εάν υπολογιστούν μπορεί και να διπλασιάσουν τα χρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές.

Για παράδειγμα δεν αναγράφεται πουθενά τα εισοδήματά τους από τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τα 1.000 ευρώ.

Επίσης, δεν αναγράφονται πουθενά οι ατέλειες στα κινητά και σταθερά τους τηλέφωνα, τα αεροπορικά εισιτήρια, οι δωρεάν διελύσεις από τα διόδια για τους βουλευτές της επαρχίας, αλλά και τα αυτοκίνητα που τους διαθέτει το κοινοβούλιο.

Πάντως, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 με όλα τα προκλητικά παραπάνω προνόμια ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση από την τοποθέτηση Μεϊμαράκη



Υποκριτική στάση των βουλευτών που μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα πως ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 δεν προβλέπει μείωση στις αποδοχές του, τώρα ζητούν να μπει μαχαίρι σε αποζημιώσεις και προνόμια, καταγγέλλει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει με το ζόρι τα εισπράττετε αλλιώς θα πάτε στον εισαγγελέα» είπε δεικτικά από το βήμα ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως όποιος ενίσταται και θέλει «τότε μόνος του να πει πως εγώ ζητώ να παίρνω αποζημίωση 1.800 ευρώ κλπ», κάτι, που σημειωτέον δύναται να γίνει με μια απλή δήλωση στον Γραμματέα της Βουλής.
«Ας κάνουν τα κόμματα και βουλευτές κοινωνικές παροχές. Ήδη κάποιοι βουλευτές μεμονωμένα έχουν αποποιηθεί κάποια προνόμια» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης. «Προς τι αυτή η υποκριτική στάση;» αναρωτήθηκε.

«Αν κάποιος βουλευτής αισθάνεται πως δε τα έχει ανάγκη, μπράβο του, με γεια του και χαρά τους. Όμως εμείς πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν όλοι στη Βουλή, είτε έχουν χρήματα, είτε όχι, είτε έχουν επάγγελμα, είτε όχι…» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης υπερασπιζόμενος το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα είναι ίσο με την αποζημίωση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τοποθετήσεις με αιχμές

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως “θυμόμαστε την υπόθεση Siemens που έδινε ακόμα και σκεύη μαγειρικής”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος δήλωσε πως ξέρει ποιοί είναι αυτοί που βάζουν στην ατζέντα το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, απαντώντας πως είναι αυτοί που θέλουν να διαφεντεύουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Μάλιστα και ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως “δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνουν και λένε αυτά που λένε κάποιοι που το όνομα τους βρέθηκε στην υπόθεση της ΖΙΜΕΝΣ.

Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της δραστικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης.

https://www.panhellenicpost.com/wp-admin/post-new.php