Στενός συνεργάτης της Μέρκελ μιλάει για τον Τσίπρα και το σχέδιο σωτηρίας

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στο Newpost.gr

Ο γερμανός αξιωματούχος, στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, αποκάλυψε σε δημοσιογράφο χωρίς περιστροφές ότι με τον Αλέξη Τσίπρα δε έχουν να πουν τίποτα, όσο συνεχίζει να λέει «μόνο όχι».

Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα προσαρμογής, ήτοι το μνημόνιο, στην Ελλάδα. Το πώς θα εφαρμοστεί αυτό όμως, πρόσθεσε, είναι υπόθεση των Ελλήνων.

Σε αυστηρό ύφος έστειλε μήνυμα στην Κουμουνδούρου τονίζοντας ότι οι ηγεσίες της Ευρώπης αλλά και η Γερμανία δεν εκβιάζονται, προσθέτοντας πως, αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις τη χώρα σου «δεν μπορείς να λες σε όλα όχι…».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η γερμανική δεν συνομιλούν με απειλές και μονομερείς ενέργειες, όλες οι αποφάσεις προκύπτουν μέσα από συμβιβασμούς, αυτή είναι η κουλτούρα, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει που θα συμβιβαστεί;.

Οι λύσεις περνάνε από τα κοινοβούλια των χωρών μελών και αυτό οφείλει να το γνωρίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

Η Ευρώπη έχει προχωρήσει μέσα από συμβιβασμούς ετερόκλητων συμφερόντων, ο κ. Τσίπρας αντέχει να συμβιβαστεί;

Η Γερμανία υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αν ο κ. Τσίπρας βρεθεί στην κυβέρνηση και συνεχίζει να λέει όχι σε όλα, απλώς, «δεν θα συνομιλήσουμε μαζί του».

Παράλληλα έκανε έκκληση στον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του ενόψει της κρίσιμης κατάστασης στη χώρα. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνο αν εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής.

Το σχέδιο υπάρχει, ο οδικός χάρτης έχει αποφασιστεί ωστόσο άτσαλες κινήσεις μπορεί να τινάξουν στον αέρα τη χώρα και το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανού αξιωματούχου η Ελλάδα χρειάζεται και τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλά δεν αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμα φορά αντιμέτωπη με μία οξεία κρίση, όπως αυτή που κατά τα προηγούμενο διάστημα απειλούσε να διασπάσει την Ευρωζώνη. Για αυτό και είναι ευκολότερη η απομόνωση της και η στεγανοποίηση μετάδοσης του προβλήματος της.

Ωστόσο αυτό που προκρίνεται είναι  η επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών δανείων διάσωσης για μια πολύ μεγάλη περίοδο, 50 χρόνων για παράδειγμα, με ελάχιστα επιτόκια και θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη.

Γιατί όπως εξήγησε, μια τέτοια λύση επιτρέπει στους Ευρωπαίους να δώσουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή τηρούν τα προσχήματα, καθώς δεν σπάνε το ταμπού που υπάρχει κατά των δημοσιονομικών εμβασμάτων στην Ευρωζώνη.

Τέλος σημείωσε με νόημα ότι αυτό δεν είναι λευκή επιταγή αλλά προϋποθέτει σταθερή κυβέρνηση με άνετο χρονικό ορίζοντα και συνέχιση των  μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: newpost.gr