Η Εθνική, η κρίση και ο Καβάφης!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καλή και ευπρόσδεκτη η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους παράγοντες που συνήργησαν στην εντυπωσιακή της, πράγματι, πορεία.

Ο Ελληνισμός όπου γης πανηγυρίζει και ετοιμάζεται να ζήσει συγκλονιστικές στιγμές στο Μουντιάλ του 2014, στην “Μέκκα” του Ποδοσφαίρου, την Βραζιλία.

Όλα αυτά καλά, αρκεί να μην γίνουν προκάλυμα για να περάσουν “απαρατήρητα”  ενδεχομένως πολιτικές και πρακτικές που θα φέρουν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση τους ήδη εξουθενωμένους από την οικονομική κρίση, Έλληνες.

Κατά τα λοιπά, η επιτυχία της εθνικής αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει συντονισμένη, ομαδική και ενθουσιώδης προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό.

Μετά την εποχή Ρεχάγκελ και τα επιτεύγματά του στην δημουργία μιας εθνικής ομάδος ποδοσφαίρου που έφτασε στην πρωτοφανή για την ποδοσφαιρική χώρα μας κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου, ένας άξιος συνεχιστής, ο Σάντος καθοδηγεί τους παίκτες της εθνικής με ψυχραιμία, μεθοδικότητα και με μαεστρία.

Αλλά και οι παίκτες οι ίδιοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στα γήπεδα. Ο αγωνιστικός τους οίστρος, η συνέπεια και η εργατικότητα είναι εμφανή στοιχεία που διακρίνουν κάθε αγώνα.  Είναι αυτός ο πρωταρχικός παράγοντας της επιτυχίας.

Είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που επιδεικνύουν και οι Έλληνες Απόδημοι και με τα οποία παντού όπου βρίσκονται διαπρέπουν και ξεχωρίζουν. Είναι και τα ίδια στοιχεία που πρέπει να επιδείξουμε στη συνέχεια και στην Βραζιλία προκειμένου να δικαιώσουμε και την πρόκριση και τον Σάντος και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που σήμερα πανηγυρίζουν παντού στον κόσμο.

Σημασία σ΄αυτούς τους αγώνες, στο Μουντιάλ, έχει να σταθείς επάξια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Να αποδείξεις ότι δίκαια κέρδισες το εισιτήριο. Και να παγιωθείς στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Διότι φυσικά κανείς δεν μπορεί να προσδοκά κάτι μεγαλύτερο. Αλλά οι στίχοι του επικοινωνιακά επίκαιρου Καβάφη (αν και γνώμη μας είναι ότι η συνθηματολογική ανάρτηση κάποιων σκόρπιων στίχων του, αδικεί και τον ποιητή και τους στίχους και τους εμπνευστές της ιδέας) είναι διδακτικοί:

“Τόσο που έκαμες, λίγο δεν είναι.

Εδω που έφτασες, μεγάλη η δόξα”.