“Άρατε πύλας” στα Πανεπιστήμια.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η παρατεταμένη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνον στους Κύπριους και αλλοδαπούς φοιτητές, αλλά στο σύνολο των σπουδαστών τους που πλέον κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το εξάμηνο!

Η τελευταία εξέλιξη,  όπου ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ να προσέλθουν, ήδη από αύριο Παρασκευή, σε διάλογο, με την επισήμανση ότι «ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας”, θα πρέπει να απομονώσει τις ακραίες αδιάλλακτες φωνές, μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. “Άρατε πύλας” και ξεκινήστε διάλογο, να βρεθεί λύση.

Δεν είναι δυνατόν χιλιάδες φοιτητές να είναι αιχμάλωτοι μήνες τώρα μιας ομάδας υπαλλήλων που θεωρούν “σπίτι” τους το πανεπιστήμιο και το κλείνουν υπερασπιζόμενοι αυτά που οι ταλαίπωροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι και οι μικρο-ομολογιούχοι ΔΕΝ μπόρεσαν και δεν μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά, γιατί δεν έχουν Σχολές να κλείσουν, Διακόπτες να κατεβάσουν, Πομπούς να χρησιμοποιήσουν ή ΜΜΜ να ακινητοποιήσουν!

Υπέστησαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι την υποχρεωτική μείωση του μισθού τους, την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, την αφαίρεση του επιδόματος Αδείας, οι μικρο-ομολογιούχοι την απώλεια των αποταμιεύσεών τους και, στο τέλος,  χιλιάδες άλλοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει τις δουλειές τους χωρίς να έχουν ελπίδα επαναπρόσληψης όσο, τουλάχιστον, διαρκεί η κρίση…

Κανείς δεν μπορεί να χάνει τη δουλειά του αδιαμαρτύρητα. Σύμφωνοι. Δεν μπορούν, όμως, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, που κάποτε παρακαλούσαν για να προσληφθούν στο δημόσιο αυτούς τους οποίους σήμερα κατηγορούν γιατί τους προσέλαβαν (!) να κρατούν κλειστά τα ΑΕΙ και αιχμάλωτους τους φοιτητές. Κάλλιστα θα μπορούσαν και τα Πανεπιστήμια να είναι ανοικτά, με εναλλασσόμενο προσωπικό ασφαλείας και οι υπόλοιποι διοικητικοί να έκαναν όποια διαμαρτυρία, καθιστική, με πορείες, με πινακίδες, με όποιο μέσο έκριναν πρόσφορο για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στο κάτω-κάτω η Πολιτεία έχει Δικαστήρια. Όπως, σε δεύτερη φάση, και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ούτε οι Πρυτανικές αρχές είναι δυνατόν με τις ενέργειές τους να κάνουν “πλάτες” και να διευκολύνουν τέτοιες καταστάσεις που αποβαίνουν σε βάρος των φοιτητών τους.

Δεν φταίνε σε τίποτε γονείς που με ιδρώτα και χίλιες στερήσεις πληρώνουν το νοίκι των παιδιών τους για να φοιτούν στην Αθήνα, να βλέπουν να περνούν τα δίμηνα και τα τρίμηνα με κλειστά τα Πανεπιστήμια. Ούτε οι φοιτητές να χάνουν τον ένα μήνα κατόπιν του άλλου χωρίς οι ίδιοι να φταίνε!

Επιτέλους, ας μπουν κάποια πλαίσια προστασίας του κοινωνικού συνόλου απο πάσης φύσεως αυθαιρεσίες και στη χώρα μας. Προσοχή: Δεν είμαστε κατά των απεργιών και των διαδηλώσεων. Ούτε υπερασπιζόμαστε τις απολύσεις και τις περικοπές μισθών κλπ. Βεβαίως δεν συμφωνούμε με τα πάσης φύσεως “κουρέματα” που ρίχνουν στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες.  Οι αδικίες πρέπει να διορθωθούν.

Λέμε, όμως, οι δημοκρατικοί κανόνες να γίνονται σεβαστοί απ’  όλους!