Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 29η επέτειο Αδερφοποίησης Μελβούρνης–Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ του Σαββάτου θα διεξαχθεί ο ετήσιος χορός της Ένωσης Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Ο Λευκός Πύργος» στο Star International, ενώ τη Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Μελβούρνης Federation Square, θα λάβει χώρα το -καθιερωμένο πλέον- φεστιβάλ για τις «αδερφούλες νύφες» την μία του Βορρά και την άλλη του Νότου των Αντιπόδων.

Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει από τις 12.00 το μεσημέρι έως και τις 9.00 το βράδυ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αποτελεί μία εκδήλωση που κύριο στόχο έχει να γνωρίσει στην ευρύτερη κοινότητα της Μελβούρνης, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, των οποίων να σημειωθεί η πλατεία Federation Square αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα,  κάποιες πτυχές της ελληνικής κουλτούρας.
Στις φετινές εκδηλώσεις εκτός από τις καθιερωμένες γεύσεις από εδέσματα της «νύφης του Βορρά» που όπως ίσως γνωρίζετε όσοι έχετε λάβει μέρος στην εκδήλωση στο παρελθόν σίγουρα εντυπωσιάζουν όχι μόνο τους ομογενείς, αλλά κυρίως τους ξένους επισκέπτες, θα συμπεριλαμβάνεται και πρόγραμμα παρουσίασης παραδοσιακών ελληνικών χορών.

Το χορευτικό συγκρότημα Morava Serbian Folk Dance Ensemble που θα παρουσιάσει σέρβικους χορούς στο φεστιβάλ

Το χορευτικό συγκρότημα Morava Serbian Folk Dance Ensemble που θα παρουσιάσει σέρβικους χορούς στο φεστιβάλ

Την ευθύνη του χορευτικού προγράμματος της μέρας έχει αναλάβει ο Δημοσθένης Μανασής, από την ομώνυμη σχολή ελληνικών χορών.
Το πρόγραμμα έχει χωριστεί σε τέσσερις ενότητες. Το «Ταξίδι» είναι η πρώτη ενότητα που αρχίζει στις 12.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 3.00 το απόγευμα και συμπεριλαμβάνει, εκτός από παραδοσιακούς χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, και τραγούδια από την Ελληνική Χορωδία Φλωριναίων.
Από τις 3.00 έως και τις 4.00 το απόγευμα, στο «Καλωσόρισμα» -τη δεύτερη ενότητα των εκδηλώσεων- οι χοροί θα πάψουν για να δοθεί ο λόγος στους επισήμους προσκεκλημένους της εκδήλωσης. Η αντιδήμαρχος Μελβούρνης Susan Riley, η πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Ελένη Λιανίδου, αλλά και οι πολιτειακοί βουλευτές κ.κ. Elizabeth Miller, που εκλέγεται στην έδρα Bentleigh με το Συνασπισμό και εκπροσωπεί την πολιτειακή κυβέρνηση στην εκδήλωση, και την Τζένη Μικάκου, βουλευτή του Εργατικού κόμματος στην έδρα Northern Metropolitan και εκπροσωπεί την Αντιπολίτευση.

Η τρίτη ενότητα του καλλιτεχνικού προγράμματος, «Το φολκλορικό φεστιβάλ» με άλλα λόγια θα συμπεριλαμβάνει, εκτός από ελληνικούς χορούς που θα παρουσιάσουν μέλη της Σχολής Μανασή και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τη Σερβία, τη Σκωτία αλλά και την Αντιόχεια.

Όπως ανέφερε στο «Νέο Κόσμο» ο υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος η επιλογή χορευτικών συγκροτημάτων από την Σερβία αλλά και την Σκωτία έγινε γιατί «κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τη Μελβούρνη χωρίς Σκωτσέζους, ενώ και την Θεσσαλονίκη αμέτοχη στον πολιτισμό της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής».
Η επόμενη και τελευταία ενότητα των καλλιτεχνικών παρουσιάσεων θα είναι «Αφιερωμένη» και λέγοντας αυτό να σας εξηγήσουμε ότι στην ουσία είναι ένα μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια που είναι συνυφασμένα όχι με το όνομα αλλά και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Αυτή η ενότητα θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα για να δώσει τη σκηνή σε όσους επισκέπτες θέλουν να δοκιμάσουν τις δικές τους χορευτικές ικανότητες.

Βέβαια δεν έχει σημασία αν απολαμβάνετε να βλέπετε τους άλλους να χορεύουν ή αν σας αρέσει να χορεύετε το φεστιβάλ αδερφοποίησης έχει να προσφέρει κάτι σε όλες τις ηλικίες.

Πηγή: Neoskosmos.com