Ύμνοι Μέρκελ για τις θυσίες των Ελλήνων

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ύμνους για τις θυσίες των Ελλήνων η Γερμανίδα Καγκελάριος μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από ότι προ 15μήνου, υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στην κοινή συνέντευξη Τ΄’υπου που παραχώρησαν στην καγκελαρία οι δύο ηγέτες, επεσήμαναν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα σε πολλά σημεία, τόνισαν την ανάγκη να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αν και δύσκολα η Ελλάδα θα πετύχει όλους τους στόχους και θα βγεί απί την κρίση.
Ο κ. Σαμαράς,  από την πλευρά του, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτα (περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ,) και τόνισε ότι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε και το οποίο -όπως ανέφερε- ελπίζει τον Απρίλιο να είναι και μεγαλύτερο από αυτό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, θα εκκινήσει η ανάπτυξη από την οποία και θα καλυφθούν τα όποια δημοσιονομικά κενά.
Αναλυτικότερα, όπως γράφει το NewsIt.gr, με πολύ θερμά λόγια μίλησε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για την πορεία της Ελλάδας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας.  “Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την Τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της”, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

“Ο Αντώνης Σαμαράς μου παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα”, συνέχισε η γερμανίδα καγκελάριος. Και τόνισε: “Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις”. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως  “η Γερμανία θα στηρίξει της αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα και έχει ήδη πάρει.  Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η Ελλάδα να έχει μια πετυχημένη προεδρία. Βρίσκουμε το φως στο τούνελ και αυτό είναι ευχάριστο.”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ευχαρίστησε την γερμανίδα καγκελάριο για την εξαιρετική υποδοχή.   “Σε ότι αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιασει τους στόχους μας. Η Ελλάδα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό είχε τεθεί ως στόχος για το 2014, όχι για φέτος”.

Σαμαράς: “Όλα αυτά γίνονται με τεράστιες θυσίες και κόστος του ελληνικού λαού. Πρέπει να γίνουν και άλλα και θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από 7 οδυνηρά χρόνια ύφεσης”

“Εχουμε καλύψει απόσταση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρυθμίσεις αυτές γίνονται αισθητές και το 2013 το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε πρώτη φορά μετά από δεκαετίες”, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι: “Όλα αυτά γίνονται με τεράστιες θυσίες και κόστος του ελληνικού λαού. Πρέπει να γίνουν και άλλα και θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από 7 οδυνηρά χρόνια ύφεσης. Η ανάκαμψη δικαιώνει τις θυσίες του λαού. Οι διεθνείς αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Είμαστε στον σωστό δρόμο.”

Για το, δε, θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα” και ότι “θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας”.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, “Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές και το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες. Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε όμως σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού” σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: “Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση. Μιλήσαμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα, για εκατοντάδες παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, που καταργούν εμπόδια και στρεβλώσεις και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα”.
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, με την κα Μέρκελ “Μιλήσαμε για το ελληνικό ταμείο ανάπτυξης στο οποίο θα συμβάλλει η ΚFW που θα ενισχύσει την ρευστότητα. Μιλήσαμε για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας. Επίσης για τις προοπτικές που ανοίγονται με την ελληνική προεδρία”.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο “για την διαρκή της στήριξη όπως και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους για την αλληλεγγύη. Το ταξίδι της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί και θα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη” διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ είπε:

“Αν θέλουν οι έλληνες να δουν καλύτερες μέρες πρέπει να δούμε έναν ισοσκελισμένος προϋπολογισμό. Δεν θέλω να μιλήσω για την τρόικα. Η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της και πάνω σε αυτή την βάση θα δοθεί και η επόμενη δόση. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη αλλά εφικτή. Η Ελλάδα αντιδρά ορθά.”
Ο ελληνας πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι της καγκελαρίας στις 13.00 ακριβώς και η συνάντηση με την Μέρκελ κράτησε μια ώρα και 20 λεπτά.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής Süddeutsche Zeitung ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τη Μέρκελ ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.