Οι σημαντικότερες καινοτομίες που αλλάζουν τον κόσμο

Καθημερινά παράγονται καινοτομίες και εφευρέσεις με φρενήρη ρυθμό που είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε, ωστόσο μερικές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο.

Όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, οι νέες εφευρέσεις μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά διάφορες ιατρικές πράξεις, να ορίσουν τον καιρό κατά βούληση και να εξαλείψουν τα ατυχήματα στους δρόμους. Σύμφωνα με το fortunegreece, αυτές είναι οι καινοτομίες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

1. Το όπλο που αναγεννά το δέρμα


Η αποκατάσταση εγκαυμάτων είναι από τις πιο δύσκολες, αργές και επώδυνες θεραπείες. Η έρευνα του Jörg C. Gerlach από το πανεπιστήμιο του Pittsburg έχει ήδη ως αποτέλεσμα ένα «όπλο» που «ψεκάζει» υγιή βλαστοκύτταρα στην καμμένη περιοχή βοηθώντας τη να δημιουργήσει νέο δέρμα μέσα σε λίγες ημέρες. Εφόσον καθιερωθεί θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που τα θύματα πυρκαγιών, εκρήξεων κ.λπ. επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή με όσο το δυνατόν λιγότερα σημάδια.

2. Τρισδιάτατοι εκτυπωτές που φτιάχνουν ανθρώπινα μέλη


Τουλάχιστον τέσσερα εργαστήρια στον κόσμο -στη Βοστόνη, στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, στην Ολλανδία και στην Κίνα- έχουν ανακοινώσει πως έχουν καταφέρει να «εκτυπώσουν» ανθρώπινο αυτί χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ζωντανό ιστό. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν βιοδιασπώμενοι εσωτερικοί νάρθηκες, ενώ δεν είναι μακριά ο καιρός που θα φτιάχνονται καρδιακές βαλβίδες, νεφρά, αιμοφόρα αγγεία, μικρά οστά κ.ά.

3. Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό


Η Google πρωτοπορεί και ακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (Mercedes, Volvo, BMW, Ford, VW, Audi, Nissa, Toyota κ.ά) με τον Σεργκέι Μπριν να έχει δηλώσει πως αυτό θα είναι πραγματικότητα το 2017. Πλήρη υπολογιστικά συστήματα που κινούνται πάνω σε ρόδες, έχουν αισθητήρες κίνησης και συστήματα επικοινωνίας για να «μιλούν» μεταξύ τους. Ένας από τους στόχους είναι να ανταλλάσσουν στοιχεία για την κίνηση ή να σχηματίζουν «τρενάκια» κινούμενα με σταθερή ταχύτητα σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτοκίνητα της Google έχουν ήδη διανύσει αυτόνομα πάνω από 800.000 χλμ σε συνθήκες πραγματικής κίνησης χωρίς το παραμικρό συμβάν και είναι προφανές ότι η ευρεία χρήση τους θα προκαλέσει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

4. To λέιζερ που αλλάζει τον καιρό


Μετεωρολόγοι ερευνούν στο εργαστήριο το πώς οι παλμοί φωτός μπορούν να παράξουν σχηματισμούς νεφών και εδώ και λίγο καιρό έχουν μεταφέρει την έρευνά τους σε πραγματικές συνθήκες. Σε περίπτωση που τα πειράματα επιτύχουν, θα μπορούν να «διώχνουν» τις καταιγίδες από κατοικημένες περιοχές, αλλά και να προκαλούν βροχή σε άλλες όπου χρειάζεται.

Πηγή:  iefimerida.gr