Ιράν: Χαμενεΐ και Ροχανί χαιρετίζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά-Αντιδρά το Ισραήλ

Τη συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του, χαιρέτισαν ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω πρόοδο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την ομάδα των διαπραγματευτών του πυρηνικού προγράμματος για το κεκτημένο αυτό. Η χάρη του Θεού, οι προσευχές και η στήριξη του λαού είναι αναμφίβολα ο λόγος της επιτυχίας αυτής”, δήλωσε ο Χαμενεΐ προσθέτοντας ότι πρέπει “πάντα να αντιστεκόμαστε στις υπερβολικές απαιτήσεις” των άλλων χωρών όσον αφορά τον πυρηνικό τομέα, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο Ροχανί και δημοσιοποίησε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Στη συμφωνία, το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου επί ιρανικού εδάφους έγινε δεκτό και η δομή των κυρώσεων άρχισε να ραγίζει”, επισήμανε ο Ροχανί στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

“Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του ερμηνεία, αλλά το δικαίωμα του Ιράν να κάνει εμπλουτισμό (ουρανίου) αναφέρεται σαφώς στο κείμενο της συμφωνίας. Δηλώνω στο έθνος ότι οι δραστηριότητες εμπλουτισμού θα συνεχιστούν όπως κατά το παρελθόν στη Νατάνζ, στο Φορντό, στο Ισπαχάν”, δήλωσε. ο πρόεδρος του Ιράν.

Ο Χασάν Ροχανί επανέλαβε ότι το “Ιράν ουδέποτε επεδίωξε και δεν θα επιδιώξει ποτέ την κατασκευή ατομικού όπλου”. Οι ιρανοί διαπραγματευτές στη Γενεύη συμφώνησαν να περιοριστούν οι δραστηριότητες της Τεχεράνης στον πυρηνικό τομέα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη.

Ανακοίνωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την άρση όλων των αμφιβολιών και ασαφειών όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. “Έχουμε ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει “τη συνεννόηση με τον κόσμο η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την εμπιστοσύνη”.

Ο Ροχανί επίσης τόνισε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύτηκαν να αρθούν όλες οι κυρώσεις έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως και οι κυρώσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ”.

Ο πρόεδρος Ροχανί τονίζοντας ότι η επιτυχία των συνομιλιών μέχρι σήμερα οφείλεται στις “οδηγίες” του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, δήλωσε “περήφανος που η επιτυχία αυτή ήρθε πριν από την 100ή ημέρα της προεδρίας του”.

Ικανοποίηση και στη Δαμασκό

Το συριακό καθεστώς –στενός σύμμαχος της Τεχεράνης- χαιρέτισε, επίσης, την συμφωνία “ιστορικής διάστασης” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (συνήφθη στη Γενεύη την νύκτα του Σαββάτου) μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν–η Τεχεράνη στηρίζει τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στην υπερδιετή διένεξη με την εξεγερμένη αντιπολίτευση.

Στην επίσημη συριακή ανακοίνωση, από το υπουργείο των Εξωτερικών, αναφέρεται ότι πρόκειται για “ιστορική συμφωνία, η οποία θα προασπίσει τα συμφέροντα του ‘αδελφού’ ιρανικού λαού, αναγνωρίζοντάς του το ότι δικαιούται να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια με ειρηνικό σκοπό”.
“Αποτελεί την απόδειξη, η συμφωνία αυτή, τού ότι η πολιτική λύση αποτελεί βέλτιστο μέσο επίλυσης των περιφερειακών κρίσεων, ενώ εγγυάται σταθερότητα και ασφάλεια”(…) συνιστώντας μία σαφή διαφοροποίηση “από την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων κρατών και από την απειλή για καταφυγή στην ένοπλη βία”.

Πηγή: http://www.skai.gr

”ΚΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΗΡΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ”…

Κακή χαρακτήρισε το Ισραήλ τη συμφωνία της Γενεύης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «πήρε αυτό που ήθελε»…

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται ότι πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που προσφέρει στο Ιράν αυτό ακριβώς που ήθελε: Την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος».
Σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, «η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ».
«Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων», συμπληρώνει το Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε τη λύπη του, αναφέροντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως «η συμφωνία αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ιράν, το οποίο απέσπασε την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου νόμιμου δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου».
Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, ο Λίμπερμαν, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
«Η ασφάλεια του εβραϊκού λαού και των κατοίκων του Ισραήλ είναι αποκλειστική ευθύνη της ισραηλινής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και υπεύθυνο» πρόσθεσε.
Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της Γενεύης και διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
«Η συμφωνία δεν αγγίζει την ιρανική πυρηνική μηχανή και μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα μέσα σε μια περίοδο έξι με επτά εβδομάδων. Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο Μπένετ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters