50 χρόνια ιδρύσεως της Μητρόπολης Αυστρίας και εγκαίνια ανακαίνισης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής

Βιέννη, Nov 27, 2013 @ 13:20

Στις 24 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε  πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνεπικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Αυστρίας – Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο,  τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου Κρήτης Νεκτάριο, και τον Μητροπολίτη Novi Sad Ειρηνέο. Επίσης,  παραβρέθηκαν ιερωμένοι των ορθοδόξων εκκλησιών της Αυστρίας,  οι  πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αυστρία  Θεμιστοκλής Δημίδης και Κώστας Παπαδήμας αντίστοιχα, o Έλληνας πρεσβευτής στην Ουγγαρία Δημήτριος  Γιαννακάκης και  η Γραμματέας του Σ.Α.Ε. Όλγα Σαραντοπούλου. Εκτός των άλλων παρευρέθησαν και οι εκπρόσωποι των δυο Ελληνικών  κοινοτήτων της Βιέννης, η πρόεδρο της Ελληνικής   Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης Μάρθα Πολιτίδου, οι πρόεδροι  των Μακεδονικών Διαπολιτιστικών Συλλόγων Βιέννης και Βουδαπέστης  Χάρης  Ζήκος και Δημήτρης Λαδάς και ο γραμματέας του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού συλλόγου Φιλίας Βασίλης Σταματόπουλος  καθώς και εκατοντάδες πιστοί από την Αυστρία και τις γύρω χώρες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στην ιστορική πορεία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Μεσευρώπη, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο των δύο πρώτων ιεραρχών από την ίδρυση της Μητροπόλεως Αυστρίας , του μητροπολίτη Χρυσοστόμου, πρώτου ποιμενάρχη της Μητρόπολης, μετά την ίδρυσή της στις 17 Φεβρουαρίου του 1963 καθώς και του πρόωρα αποδημήσαντα, πριν από δύο χρόνια,  μητροπολίτη Μιχαήλ, τονίζοντας ιδιαίτερα τη μακροχρόνια προσφορά και υποδειγματική αφοσίωση και πίστη του στη μητέρα Εκκλησία, καθώς επίσης και το έργο του Μητροπολίτη Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Γερμανού Καραβαγγέλη με έδρα την Βιέννη και τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος .

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έως τώρα έργο του νέου Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, για την  πρωτοβουλία του  και τις  ενέργειες του, που είχαν ως αποτέλεσμα την  ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση τόσο των αιθουσών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, όσο και των γραφείων της Μητρόπολης.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος τόνισε τη σημαντική συμβολή του πρώτου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στην επίσημη αναγνώριση της Μητρόπολης Αυστρίας από την αυστριακή κυβέρνηση ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το 1967, καθώς και στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Για τον μητροπολίτη Μιχαήλ, χαρακτήρισε ως καθοριστική τη συμβολή του στο οικουμενικού πνεύμα στην Αυστρία, καθώς έχοντας διατελέσει,  πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών προώθησε και υλοποίησε την ανασύσταση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία, αλλά και την ανέγερση του ελληνορθόδοξου ναού στο ιστορικό ελληνικό χωριό Μπελογιάννης,  Τέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του που ακόμα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα για την επιστροφή του περίλαμπρου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη.

Μετά το τέλος της λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινίσεως της Ελληνικής Εθνικής Σχολής  Βιέννης, που είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό σχολείο της Ελληνικής Διασποράς, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 209 χρόνια, μετά την επίσημη αναγνώρισή του, από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο τον Α’, στις 6 Μαΐου του 1804. Από το 1920 έως σήμερα η Σχολή λειτουργεί ως συμπληρωματικό σχολείο, χωρίς να έχει χάσει ποτέ την άδεια δημόσιου σχολείου στο οποίο διδάσκονται Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Γεωγραφία και Θρησκευτικά και  στον ανακαινισθέντα χώρο σήμερα λειτουργεί και νηπιαγωγείο.

Μετά το τέλος των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο προαύλιο του Ναού για όλους τους παρευρισκομένους.OLYMPUS DIGITAL CAMERA