Η διάλυση “εν λειτουργία” του ΕΟΠΥΥ είναι δυστυχώς μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης!

Του Μιχάλη Κοκκινάρη

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Ο ΕΟΠΠΥ,όπως σχεδιάστηκε και λειτουργεί έχει κόστος, στο οποίο η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος,για τον οποίο ο ΕΟΠΠΥ παράγει χρέη,σε μηνιαία βάση,ενώ δεν μπορεί να αποπληρώσει και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των προηγούμενων ετών,τα οποία είτε κληρονόμησε είτε δημιούργησε ο ίδιος.
Όλα τα άλλα που λέγονται για τον ΕΟΠΥΥ είναι εφευρήματα αδαών που δεν έχουν σχέση με την Υγεία.
Η Πολιτεία το 2014 ανέλαβε έναντι των δανειστών την υποχρέωση να μειώσει τη συμμετοχή της  στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στο 1,5% του ΑΕΠ,στα 700 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή,όταν το στοιχειώδες λειτουργικό κόστος του είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ,ενώ το τρέχον χρέος του είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο το ποσοστό  της πραγματικής ανεργίας γύρω στο 30% ,είναι προφανές ότι ο ΕΟΠYΥ δεν μπορεί να βασιστεί στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για να καταστεί βιώσιμος,αναπληρώνοντας το έλλειμα της κρατικής χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας.
Έτσι ο εντεταλμένος Υπουργός Υγείας επιχειρεί τη σταδιακή αποδόμηση του ΕΟΠYΥ με απολύσεις ειδικευμένων γιατρών,που κατά την ευφυή του κρίση και τη βαθιά ιατρική του γνώση δε συνάδουν με την πρωτοβάθμια περίθαλψη,ενώ στο προσεχές διάστημα με το πρόσχημα ότι ο ΕΟΠYΥ,επειδή είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας, δε χρειάζεται να συντηρεί δημόσιες δομές Υγείας ,όταν μάλιστα η χώρα διαθέτει Νοσοκομεία…
Τι θα συμβεί περαιτέρω;
Οι επιχειρηματίες υγείας θα προσλάβουν χαμηλόμισθους γιατρούς,θα αρκεστούν αρχικά στα ψίχουλα του κράτους-κακοπληρωτή και όταν δε θα υπάρχει πισωγύρισμα θα αναγκάσουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν το μάρμαρο με συμπληρωματικά ιδιωτικά συμβόλαια, που θα πληρώνουν τη διαφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Εννοείται πως όποιος δε θα έχει τη δυνατότητα σύναψης συμπληρωματικού συμβολαίου περίθαλψης…θα καταφεύγει στα Νοσοκομεία…έτσι απλά…
Είναι επομένως επικοινωνιακό λάθος να επιτρέπεται στον κ.Υπουργό Υγείας να απαντά στα θέματα αυτά με επιχειρήματα του τύπου “θα απολυθούν όσοι δε χρειάζονται,για να μην αναγκαστώ να κόψω συντάξεις”!
Ο κύριος Υπουργός πρέπει να αναγκαστεί να εξηγήσει στους ασφαλισμένους τα δημοσιονομικά κριτήρια που υποκρύπτονται στη σταδιακή αποδόμηση του ΕΟΠΥΥ και να ομολογήσει πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που επιλέγει για να ανταποκριθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας .
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και δικαιολογίες για τη σχεδιασμένη καταδέφιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.