Ο Κυπριακός Τύπος, 29 Νοεμβρίου 2013

Η παραίτηση του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη από το ΔΣ της Κεντρικής, οι καταγγελίες από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η έρευνα εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους του κράτους, η προετοιμασία κινητοποιήσεων από κόμματα και συντεχνίες εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, η ανάγκη για αποκατάσταση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η ενδεχόμενη επιβολή προστίμου από την ΚΤ στην FBME και το «φακέλωμα» των δανειοληπτών από τις τράπεζες, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

«Εκρηκτικό κλίμα στην Κεντρική Τράπεζα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια», που γράφει ότι την παραίτησή του από το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας υπέβαλε με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι δεν μπορεί πλέον να συνεργαστεί με τον Πανίκο Δημητριάδη. Αλλού γράφει ότι φόβους για έκτροπα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή από συγκεκριμένους κύκλους εκφράζουν στελέχη του ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην εισροή καταθέσεων από ξένους και στις εκροές από τους Κύπριους.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Ταχυδακτυλουργίες στη Γενική Εισαγγελία» και αναφέρει ότι σοβαρές καταγγελίες έκαμε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, σχετικά με τα συμβαίνοντα στην Γενική Εισαγγελία και πιο συγκεκριμένα ότι επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας διέρρευσε στον Τύπο προτού παραληφθεί στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι καλά κρατεί ο πόλεμος στην Κεντρική Τράπεζα. Γράφει ακόμα ότι κλειδώνει τις ιδιωτικοποιήσεις ο Υπουργός Οικονομικών, φωνάζουν οι ημικρατικοί.

Με τίτλο «Υψηλόβαθμος Εφιάλτης » ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα αναφέρει ότι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους των κρατικών δομών που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων στους υδρογονάνθρακες, ερευνούν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με τον «Φ», φέρεται να έδινε απόρρητα στοιχεία σε επιχειρηματίες για να προωθηθούν στη θέση του «στρατηγικού συνεργάτη» για το τερματικό υγροποίησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ήρθαν καταθέσεις 407 εκατ. από ξένους τον Οκτώβριο. Γράφει ακόμα ότι εργασίες συντήρησης σημαντικών πολιτιστικών μνημείων στα κατεχόμενα έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο προγράμματος της Κομισιόν.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Απομονωμένη η Κυβέρνηση» γράφει ότι θλιβερά μόνη βρίσκεται η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς κόντρα στο μονόδρομο τον οποίον επιδιώκουν η ΕΕ σε συμφωνία με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που δεν τεθεί φρένο στις τροχιοδρομούμενες εξελίξεις και δεν υπάρξει διάλογος και λύση στις αυθαιρεσίες. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκθέτει την «υπερβολική αυταρέσκεια» της Κυβέρνησης που δεν ξεκαθάρισε στην Κομισιόν ότι ο δημόσιος πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό. Γράφει ακόμα ότι τελεσίγραφο μέχρι την Τρίτη έδωσαν οι γιατροί στον Υπ. Υγείας.

Η αγγλόγλωσση «Τhe Cyprus Daily” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πολιτιστικό SOS» και αναφέρει ότι πολιτικοί κι από τις δύο κοινότητες συμφώνησαν χθες ότι επείγει η ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου πριν να είναι πολύ αργά και φιλοξενεί φωτογραφία από χθεσινή επίσκεψή τους σε δύο μοναστήρια στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι το ΚΕΒΕ προωθεί τα οφέλη της επανένωσης. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι η αστυνομία στοχεύει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει απειλήσει το υποκατάστημα της ξένης τράπεζας FBME στην Κύπρο με κυρώσεις και την επιβολή μεγάλου προστίμου μέχρι 240 εκατ. ευρώ για ισχυριζόμενες παραβιάσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αλλού γράφει ότι με αφορμή βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΚΙΣΑ έχει αρχίσει έρευνα για χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος Αφρικανού. Αλλού γράφει ότι η Βουλή καθυστερεί το νόμο για την καύση των νεκρών.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Φακέλωμα πολιτών από τον ‘Μεγάλο Αδελφό’ στις τράπεζες» και αναφέρει ότι τόσο στις περιπτώσεις ανανέωσης δανείων, όσο και για νέα δάνεια, πρώτος οφειλέτης και εγγυητές καλούνται να παρουσιάσουν με τις νέες ρυθμίσεις ένα πλήρη και αναλυτικό έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγαλοφειλέτες εκατοντάδων εκατομμυρίων δίνουν συμβουλές για την οικονομία και οργανώνουν συλλογές τροφίμων. Σε άλλο θέμα γράφει για πανεργατικό ξεσηκωμό στις 14 Δεκεμβρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Η επόμενη μέρα» και γράφει ότι την κρισιμότερη στιγμή της πολύχρονης ιστορίας του θα περάσει το ΔΗΚΟ την ερχόμενη Κυριακή και ότι όπως εξελίχθηκε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος, κρίσιμη δεν θα είναι μόνο η εκλογική διαδικασία και η ανάδειξη του Προέδρου, κρίσιμη θα είναι κυρίως η επόμενη ημέρα για το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ο διεθνής οίκος ο οποίος θα κρίνει ποιος θα είναι ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας έχει σαν αντιπρόσωπο άτομο-συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γράφει ακόμα για δεύτερο κρούσμα απογοήτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σημ. Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» δεν παρελήφθη από το ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)