Δύο ομογενείς διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου του Εργατικού Κόμματος στην Αυστραλία

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από: Neoskosmos,com

Δύο ομογενείς, με πλούσια δράση στα κοινά και πολύχρονη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσουν το χρίσμα του υποψηφίου του Εργατικού Κόμματος σε δύο έδρες της Βικτωρίας στις πολιτειακές εκλογές του 2014.
Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο και νυν αντιδήμαρχο Monash, κ. Στιβ Δημόπουλο, και το νυν δήμαρχο Moreland, κ. Λάμπρο Ταπεινό. Ο κ. Δημόπουλος θα διεκδικήσει την έδρα Oakleigh –η οποία χηρεύει μετά την παραίτηση της βετεράνου πολιτικού Ann Barker– και ο κ. Ταπεινός την έδρα Pascoe Vale – που χηρεύει μετά την παραίτηση της κ. Christine Campbell.

Επίσης , η κ. Ελένη Κώνστας διεκδικεί το χρίσμα της υποψήφιας του Εργατικού Κόμματος στο Frankston  και ο Nίκος Στάικος στην έδρα Βentleigh.
Οι κ. Δημόπουλος και Ταπεινός έχουν θητεύσει πολλά χρόνια στην πολιτική ως μέλη του Εργατικού Κόμματος και ως αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζουν άριστα τον πληθυσμό των εδρών που θα διεκδικήσουν και τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, ο κ. Δημόπουλος, μάλλον, θα πάρει το χρίσμα του κόμματός του, διότι «έχει τους αριθμούς στην έδρα» και δεν θα κινδυνεύσει στην ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του. Ο ίδιος δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και άρχισε, ήδη, την εκστρατεία του για την εξασφάλιση των αναγκαίων ψήφων.

Αντίθετα, ο κ. Ταπεινός θα χρειαστεί να παλέψει σκληρά για το χρίσμα, διότι την έδρα διεκδικούν δύο ακόμη μέλη του Εργατικού Κόμματος, οι Lizzie Blandthorn και Anthony Cianflone. Κατά τις πηγές μας, επικρατέστερη για το χρίσμα είναι η κ. Lizzie Blandthorn, η οποία στηρίζεται από το συνδικάτο Distributive & Allied Employees’ Association (SDA).

Για τον κ. Δημόπουλο ο αγώνας να κρατήσει την oριακή έδρα Oaκleigh θα είναι σκληρός, ιδιαίτερα αν το Λίμπεραλ Πάρτι χρίσει υποψήφιό του στην έδρα τον ομογενή Θεόδωρο Ζωγράφο, ο οποίος στις εκλογές του 2010 έχασε την έδρα στη δεύτερη κατανομή με διαφορά 270 ψήφων από την κ. Barker.
Αντίθετα, η έδρα Pascoe vale είναι σίγουρη Εργατική έδρα εξ ου και το αυξημένο ενδιαφέρον της κεντροδεξιάς παράταξης να την διεκδικήσει. Στις εκλογές του ’10 η κ. Campbell κράτησε την έδρα με διαφορά 25 μονάδων στην πρώτη κατανομή.

Η ύπαρξη τριών υποψηφίων, δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα για τον κ. Ταπεινό, τόσος την τοπική ψηφοφορία όσο και στην ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή. Εάν το SDA ρίξει το βάρος του πίσω από την κ. Lizzie Blandthorn η εκλογή της θεωρείται βέβαιη. Επειδή, όμως, στην πολιτική όλα είναι πιθανά ο κ. Ταπεινός θα δώσει τη μάχη του και στα δύο μέτωπα.

Σε ανακοίνωσή της η κ.Ann Barker δηλώνει, ότι «είχε την ιδιαίτερη τιμή να αντιπροσωπεύσει τους κατοίκους του Oakleigh στην πολιτειακή βουλή από το1 999, μία έδρα με πολλούς ψηφοφόρους ελληνικής καταγωγής».
Η βετεράνος πολιτικός χαρακτηρίζει «προνόμιο» τη δυνατότητά της «να συνεργαστεί τόσα χρόνια με τον ελληνισμό του Οakleigh, να μυηθεί στον ελληνικό πολιτισμό και να δημιουργήσει ισόβιες φιλίες».

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων με τη σημαία του Εργατικού Κόμματος λήγουν σήμερα. Τα κόμματα του Συνασπισμού δεν έχουν ανακοινώσει, ακόμη, την ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων.

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Λάμπρος Ταπεινός.