Ήρθαν στα χέρια για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Αθήνα

Μετά από σοβαρό επεισόδιο μεταξύ περιφερειακών συμβούλων, έντονη αμφισβήτηση από παρευρισκομένους πολίτες, αλλά και ήδη μια αναβολή της ψηφοφορίας, ψηφίσθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Λαιμό Βουλιαγμένης.

Αν και ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός επί της Μελέτης και οι αλλαγές χρήσης γης μπορούν να υιοθετηθούν ανεξαρτήτως της απόφασής του, το Περιφερειακό Συμβούλιο διατηρεί αποφασιστικό δικαίωμα επί των όρων εφαρμογής της μελέτης.

Το επεισόδια προκλήθηκε, όταν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Τσουκαλάς επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, του στενού του συνεργάτη και πρώην αναπληρωτή νομάρχη Χάρη Πασβαντίδη και του διευθυντή του γραφείου του περιφερειάρχη.

Η ένταση οξύνθηκε μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων και μεταξύ των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί. Τελικά, περιφερειακοί σύμβουλοι συνεπλάκησαν σωματικά και ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος ανέβαλε ως πιο ψύχραιμος την αποσόβηση σοβαρότερων επεισοδίων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «στημένα» επεισόδια και για «περιφερόμενο θίασο κάποιων που ήρθαν και κάθισαν για πρώτη φορά τέσσερις ώρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με σκοπό να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια». Τελικά, η μελέτη ψηφίσθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Την προηγούμενη φορά, μέσα στην εβδομάδα, οπότε είχε συγκληθεί και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ψηφίσει την επίμαχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ψηφοφορία είχε αναβληθεί, διότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στη ΝΔ είχαν ταχθεί κατά της μελέτης.

Μάλιστα, ο εισηγητής Χάρης Δαμάσκος είχε δηλώσει ότι «η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις περί προστασίας της περιοχής» και είχε σχολιάσει ότι οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής αλλάζουν όλο το χαρακτήρα της και γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να επανεξετασθεί. Τελικά, ο κ. Σγουρός είχε αναβάλει τη συνεδρίαση κρίνοντας ότι η υπερψήφιση της μελέτης μόνο από τους δικούς του περιφερειακούς συμβούλους δεν ήταν το ζητούμενο.

Όπως έγινε γνωστό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρα από την παραχώρηση των 17.500 τμ στον Αστέρα Βουλιαγμένης, χαρακτηρίζονται επιπλέον ως χρήσεις γης για αμιγή κατοικία 39.500 τμ με πολύ μικρό συντελεστή. Επίσης, προβλέπει δυνατότητα λειτουργίας διάσπαρτων εμπορικών κέντρων μέχρι 500 τμ έκτασης το καθένα, αλλά και διατήρηση της αναλογίας του πρασίνου στην περιοχή σε ποσοστό 70% σε σχέση με τις οικοδομήσιμες εκτάσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ