Απήγαγαν 12 καλόγριες από τη Μονή Αγίας Θέκλας Ισλαμιστές αντάρτες

Δώδεκα καλόγριες από τη μονή της Αγίας Θέκλας στην Μααλούλα, βόρεια της Δαμασκού, έπεσαν θύματα απαγωγής από ισλαμιστές αντάρτες όπως επιβεβαίωσε ο καθολικός επίσκοπος στη Δαμασκό, Μάριο Ζενάρι, καλώντας τους πιστούς να προσεύχονται για εκείνες.

«Ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας το απόγευμα και άρπαξαν τις γυναίκες». Πληροφορίες αναφέρουν πως τις έχουν μεταφέρει στο Γιαμπρούντ, περίπου 80 χμ. βόρεια από την πρωτεύουσα της Δαμασκού.

Ούτε η Καθολική, ούτε η Ορθόδοξη εκκλησία έχουν περισσότερες πληροφορίες για την τύχη τους, ούτε τα κίνητρα των απαγωγέων.

Ισλαμιστές αντάρτες από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» κατέλαβαν την Μααλούλα, με τη βοήθεια ενόπλων ομάδων που στηρίζονται από την Αλ Κάιντα, στις 5 Σεπτεμβρίου αφού έδιωξαν κυβερνητικές δυνάμεις. Αφού κατέλαβαν την πόλη προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε χριστιανικά κτίρια και σκότωσαν τρεις νέους Καθολικούς.

Περίπου 3.000 Χριστιανοί εγκατέλειψαν την πόλη
και βρήκαν καταφύγιο στην Μπαμπ Τουμά, την χριστιανική συνοικία της Δαμασκού. Μερικοί βρήκαν καταφύγιο στο Λίβανο ενώ άλλοι σε χριστιανικά μοναστήρια.

Στην πόλη έμειναν μόνο οι Μουσουλμάνοι και οι 40 καλόγριες της μονής της Αγίας Θέκλας, οι οποίες φροντίζουν δεκάδες ορφανά παιδιά του πολέμου.

Τα τελευταία 24ωρα η Μααλούλα έγινε ξανά «θέατρο» πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, που έχουν στις τάξεις τους την ομάδα Τζαμπάτ Αλ Νούσρα που στηρίζεται από την Αλ Κάιντα. Οι συγκρούσεις έγιναν κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας και στο μοναστήρι των αγίων Σέργιου και Βάκχου.

Σύμφωνα με πηγές του Asia News, «ο στρατός επιχειρεί να καταλάβει ξανά τα χωριά βόρεια της Δαμασκού. Για το λόγο αυτό έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση κατά των ανταρτών, που εφαρμόζουν τακτική καμμένης γης στις περιοχές που ελέγχουν».

 

Δήλωση Γεροντόπουλου

«Πληροφορηθήκαμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την απαγωγή καλογραιών από το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην πόλη Μααλούλα της Συρίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καμία από τις απαχθείσες δεν είναι Ελληνίδα πολίτης. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πρεσβεία μας στη Βηρυττό και το Πατριαρχείο Αντιοχείας για τη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε αυτή να έχει αίσιο τέλος», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλος.

Με πληροφορίες από το Asianews.it, φωτογραφίες αρχείου- nooz.gr