Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Δεκεμβρίου 2013

Η επόμενη μέρα στην συγκυβέρνηση μετά την εκλογή του νέου του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και οι δηλώσεις του για στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μονοπωλούν σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου,  η συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η αντίδραση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τις έρευνες της Επιτροπής Ελέγχου, τα νέα μέτρα της ΚΤ για όσους θέλουν να πάρουν δάνειο, η αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Κύπρο, καθώς και η σημερινή στάση εργασίας στην Αρχή Λιμένων και στη Cyta.

 

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Επίθεση φιλίας σε Προεδρικό και αντιπάλους» γράφει ότι διαβεβαιώσεις ότι επιθυμεί όχι μόνο να συνεχιστεί η συνεργασία και η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση αλλά να γίνει στενότερη και πιο αποτελεσματική έδωσε χθες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι σχέσεις οργής επικρατούν στην Κεντρική Τράπεζα με τον Διοικητή να επιτίθεται στην Επιτροπή Ελέγχου γιατί ερεύνησε τις σχέσεις με την Alvarez and Marsal χωρίς την έγκρισή του. Γράφει επίσης ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα υποβληθεί το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού.

 

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προδομένος από τους … φίλους» γράφει ότι προδομένος από τους φίλους και συνεργάτες του αλλά και από την πόλη του τη Λεμεσό αισθάνεται ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν αφού τα ‘ατού’ του μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, η ‘Σ’ αναφέρεται στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου χθες και γράφει ότι τα κόμματα βρήκαν κοινή γλώσσα.

 

«Ο Φιλελεύθερος»  υπό τον κύριο τίτλο «Ρίχνει γέφυρες ο Νικόλας» γράφει ότι δείγματα γραφής έδωσε λίγες ώρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ξεκαθάρισε τη θέση του στο ζήτημα της συμμετοχής του κόμματος στην Κυβέρνηση, έδωσε το στίγμα του για το Κυπριακό και έστειλε μήνυμα εσωκομματικά. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ένα βουνό δικαιολογητικά θα χρειάζονται όσοι θέλουν στο εξής να πάρουν δάνειο. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την κάθοδο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο και μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου.

 

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ασπίδα στο δημόσιο πλούτο» γράφει ότι απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε Cyta – Αρχή Λιμένων και αύριο αυτοί της  ΑΗΚ και ότι η Κυβέρνηση, παρά τη δέσμευσή της για διάλογο με τους εταίρους, εγκρίνει την Πέμπτη τον οδικό χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού, γράφει ότι οι τράπεζες θα επιλέγουν τη σειρά των εκποιήσεων. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι σχεδόν δεδομένη θεωρείται η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αυτή την εβδομάδα και πριν την άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπόσχεται στήριξη» γράφει ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στήριξη προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και την οικονομία και ανέφερε ότι δεν έχει σχέδια ανασχηματισμού. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την έκθεση των εταιρειών Delek και Avner ότι η Κύπρος διαθέτει λιγότερες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12, είπε ότι αυτή η ανακοίνωση δεν αλλάζει τίποτε στα σχέδια της Κυβέρνησης. Αλλού, γράφει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS στην Κύπρο παρουσιάζει αύξηση.

 

Η επίσης αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με κύριο τίτλο «Κανένας ανασχηματισμός» γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξερχόμενος του Προεδρικού δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και ότι η συνεργασία με την Κυβέρνηση θα συνεχιστεί ως έχει. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι ο 13ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να καταβάλλεται και προειδοποίησε τους εργοδότες με νομικά μέτρα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δύο Ρουμάνοι καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλάκισης για υπόθεση βιασμού Πολωνής στη Λεμεσό τον Ιούλιο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)