CNBC: Ουρά κάνουν οι ξένοι επενδυτές για ν’ αγοράσουν ελληνικές μετοχές

Για επενδυτές έτοιμους να σπεύσουν προς τις ελληνικές μετοχές, κάνει λόγο ο τίτλος δημοσιεύματος του CNBC, που υπογράφει ο Νικ Σκρέκας. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η πρώτη αγορά μετοχών που υποβαθμίστηκε από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη, αλλά η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρκετά παράδοξα εν μέσω κρίσης.

 

1946053_533_355
Θεωρητικά, η απόφαση αυτή θα προκαλούσε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέρεται και προστίθεται πως, ωστόσο, η υποβάθμιση ενδεχομένως να εκτινάξει τις δραστηριότητες, να βοηθήσει την αύξηση των τιμών των μετοχών και τα επίπεδα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Φαίνεται ότι ίσως υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι πίσω από την υποβάθμιση πέρα από συνήθεις χρηματοπιστωτικούς παράγοντες, όπως η κοινωνική αναταραχή, η πολιτική αστάθεια, η υφέρπουσα εθνική χρεοκοπία, ή ακόμη και η συνεχής παρουσία του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Ακόμη κι έτσι, μετά την υποβάθμιση οι διακυμάνσεις έχουν αμβλυνθεί και το χρηματιστήριο διατηρείται στο τρέχον επίπεδο».

«Η Αθήνα θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, επειδή οι αναδυόμενες αγορές συνιστούν ένα μικρότερο και πιο επικίνδυνο πεδίο επενδύσεων»

Αναφέρεται ακόμη ότι «πριν την υποβάθμιση, η Ελλάδα δεν ήταν ακριβώς ένα πεδίο υψηλής ανάπτυξης, ούτε η τυπική αναδυόμενη αγορά και συνεπώς δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ωστόσο, το γενικό κλίμα για τη χώρα έχει βελτιωθεί. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα, η χώρα είναι έτοιμη να εξέλθει της εξαετούς ύφεσης και είναι πιθανό το χρέος της να αναδιαρθρωθεί κατά το επόμενο έτος, ακόμη και αν η πραγματική της οικονομία χρειαστεί περισσότερο καιρό για να ανακάμψει».

«Υπό τα νέα δεδομένα» συνεχίζει το δημοσίευμα «η Αθήνα θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, επειδή οι αναδυόμενες αγορές συνιστούν ένα μικρότερο και πιο επικίνδυνο πεδίο επενδύσεων. Ταιριάζει καλύτερα σε μια κατηγορία επενδυτών, που εξειδικεύονται σε προβληματικές οικονομίες και πολιτική αβεβαιότητα.
Ακόμη κι αν οι ελληνικές μετοχές δεν φαίνονται φθηνές, ίσως αποτελέσουν μία από τις πιο συνετές επιλογές. Άλλωστε, οι εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν της οικονομικής συρρίκνωσης του 25% τα τελευταία τέσσερα έτη, είναι ελκυστικές στους επενδυτές.

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Το πιο καταπληκτικό παράδοξο είναι ότι η υποβάθμιση θα προσελκύσει γρήγορα ξένα κεφάλαια, τα οποία στην πραγματικότητα ίσως να βοηθήσουν μία εκκολαπτόμενη τοπική ανάκαμψη να επιτύχει ανάπτυξη πέραν του χρηματιστηρίου».

NewsIt.gr