Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Δεκεμβρίου 2013

Οι λογαριασμοί που έκλεισαν μετά από αίτημα των βρετανικών εποπτικών αρχών στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου, η διεξαγωγή έρευνας απο τη Γενική Ελέγκτρια για Pimco και Α&Μ, τα δάνεια του συνεργατισμού, ο οδικός χάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι στάσεις εργασίας χθες εργαζομένων σε Cyta και ΑΛΚ και οι χαμηλές επιδόσεις Κύπριων εφήβων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Δεν έδωσε όλα τα στοιχεία στη Γιωρκάτζη» γράφει ότι ελλιπή στοιχεία έδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής στη Γενική Ελέγκτρια στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει η τελευταία για τις διαδικασίες ανάθεσης θεμάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Alvarez & Marsal και στην Pimco.  Γράφει ακόμη ότι για αντιπερισπασμό και εν συγχορδία με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου ο Διοικητής αποκάλυψε το κλείσιμο 100 λογαριασμών Κυπρίων στη Βρετανία για ξέπλυμα. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» γράφει για αποκαλύψεις στη Βουλή και κάνει λόγο για δάνεια εκατομμυρίων σε αξιωματούχους του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι τα νέα κριτήρια για παραχώρηση δανείων από τις τράπεζες πιθανόν να προκαλέσουν σοκ στους δανειζόμενους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ύποπτοι λογαριασμοί υψηλών αξιωματούχων» γράφει ότι στη λίστα των λογαριασμών υψηλού κινδύνου τέθηκαν εκατόν λογαριασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων της Κύπρου, όπως αποκαλύφθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.  Αλλού γράφει ότι στα φιλάνθρωπα αισθήματα των Κυπρίων πολιτών εναποθέτει τις ελπίδες του για να κρατηθεί στη ζωή, ο 26χρονος Χρυσοβαλάντης Κωνσταντίνου από την Επισκοπή, ο οποίος διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία τον περασμένο Ιούλιο. Η «Σ» αναφέρει επίσης ότι εντός των ημερών θα ανακοινώσει τους συνεργάτες που θα τον πλαισιώνουν στο κόμμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ αναμένεται να αρχίσει να εργάζεται κανονικά από το γραφείο του σε περίπου μια εβδομάδα.

«Ο Φιλελεύθερος»  υπό τον κύριο τίτλο «Στον Πρόεδρο ο οδικός χάρτης» γράφει ότι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τίθεται σήμερα ο οδικός χάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ αύριο θα κατατεθεί στο Υπουργικό, όπως προνοεί το μνημόνιο καθώς και ότι τον οδικό χάρτη απόντως του Υπουργού καταθέτει στο Υπουργικό ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» αναφέρεται στο θέμα των 100 λογαριασμών  πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, όπως περιγράφονται, που έκλεισαν στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου από τις βρετανικές εποπτικές αρχές, επικαλούμενος πληροφορίες ότι άνηκαν σε πρώην και νυν αξιωματούχους του κράτους και φαίνεται να συνδέονται με την περίοδο του κουρέματος. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία θα εισηγηθεί την ποινική δίωξη τόσο του Στάθη Κιττή όσο και των Βενιζέλου Ζανέττου και Χρίστου Αλέκου στο θέμα του ακινήτου της Cyta στη Δρομολαξιά.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Άναψε η θρυαλλίδα» γράφει ότι με καθολική προειδοποιητική στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στη Cyta και την Αρχή Λιμένων έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούν ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου των Ημικρατικών. Αλλού γράφει ότι ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης του κοινού ανακοινωθέντος όπως ετοιμάζεται να εκδοθεί αντιμετωπίζει τώρα το Προεδρικό, καθώς όπως πληροφορείται η «Χ», το κείμενο που έχει ετοιμαστεί θα περιλαμβάνει μεν τα τρία ουσιώδη χαρακτηριστικά της ομοσπονδιακής λύσης αλλά φαίνεται ότι δεν θα αποφευχθεί το «τίμημα» για την αφαίρεση των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις συγκάλεσε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την εξαγγελία τους για δίωρη στάση εργασίας .

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Οι Κύπριοι έφηβοι, οι μεγαλύτεροι μπουμπούνες της ΕΕ» γράφει ότι οι Κύπριοι δεκαπεντάχρονοι ήταν οι τελευταίοι στις επιστήμες, προτελευταίοι στα μαθηματικά και κατέγραψαν το τρίτο χειρότερο επίπεδο στην ανάγνωση σε σχέση με τους συνομήλικους τους στην ΕΕ σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.  Αλλού γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκλεισε πάνω από 100 λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου στη Βρετανία που θεωρήθηκαν στο πλαίσιο χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ως «υψηλού κινδύνου» για ξέπλυμα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι συνεργατικές θα επικεντρωθούν στην ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν και που ανέρχονται στο 40% του δανειστικού χαρτοφυλακίου τους.

Η επίσης αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με κύριο τίτλο «Χαμηλοί βαθμοί» αναφέρεται επίσης στην διεθνή έκθεση σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας οι Κύπριοι μαθητές βρίσκονται πίσω από τους Ευρωπαίους μαθητές σε τρεις βασικούς τομείς της Παιδείας, αναφέροντας ότι στα μαθητικά οι Κύπριοι πήραν 42%, στις επιστήμες 38% και στην ανάγνωση 32,8% και ότι βρίσκονται πίσω και από τους μαθητές της Ανατολικής Ασίας.  Αλλού γράφει ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν αστυνομικοί και ο Αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε δύο εσωτερικές έρευνες στο θέμα του πυροβολισμού νεαρού από την Πάφο κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι είναι 24οι από 135 χώρες όσον αφορά τη φιλανθρωπική τους προσέγγιση με 43 μονάδες από τις 100 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Προσφοράς.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΧΡ)