Στην Ελλάδα της κρίσης κάποιοι συνεχίζουν να πετούν μεγάλες ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια

skoupidia-5-660Είναι ένα ηχηρό παράδοξο, σε μια παράδοξη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει, αρκετά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και τα κρούσματα υποσιτισμού αυξάνονται ραγδαία, η καθημερινή σπατάλη σε τρόφιμα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Public Issue για λογαριασμό της WWF Ελλάς, το 17% των Ελλήνων, πετάει το φαγητό που περισσεύει στα σκουπίδια. Από αυτούς το 59% είναι νέοι άνθρωποι (18-34), οι οποίοι τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα, ρίχνουν έτοιμο φαγητό στα σκουπίδια. Τα ποσοστά μειώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες (55 ετών και άνω).

Οπως γράφει και το ΒΗΜΑ αυτή η κακή συνήθεια έχει πολλαπλές επιπτώσεις: όχι μόνο στον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς έχουμε συνακόλουθη σπατάλη χρημάτων, αλλά και στο περιβάλλον.

Η έρευνα είναι αποκαλυπτική και για τον τρόπο που λειτουργούν στις αγορές τροφίμων: ένας στους πέντε Έλληνες πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% των πολιτών δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επιπλέον, μόλις το 8% των πολιτών κάνει κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.

Τα τρόφιμα τα οποία πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα τα οποία έληξαν ή χάλασαν.

Οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς να ανοίξει στις 5 Δεκεμβρίου και έως το τέλος Ιανουαρίου τον φάκελο: «Σπατάλη Τροφίμων», με στόχο να παρέχει πρακτικές συμβουλές στους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» κ. Αχιλλέας Πληθάρας. Αναφέρει χαρακτηριστικά «Σε μια χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η σπατάλη τροφίμων δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή σε κανένα στάδιο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Είτε πρόκειται για τον αγρό και τις φάρμες, είτε για τα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. Η σπατάλη τροφίμων δεν υποδηλώνει ευμάρεια. Η «Καλύτερη Ζωή», μέσα από το www.kalyterizoi.gr, προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που φέρνουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει».

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια θα είναι η ομάδα «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» που δικτυώνει αυτούς που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν.

«Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δικτυώσει στα δύο χρόνια λειτουργίας του πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων και πλέον σώζει πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο. Με τον μηχανισμό του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γενικότερα, οι δικαιολογίες για σπατάλη φαγητού ολοένα και λιγοστεύουν», υπογραμμίζει ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Στις 19 Δεκεμβρίου τρεις ειδικοί στο θέμα της σπατάλης τροφίμων, ο σεφ κ.Ηλίας Μαμαλάκης, ο κ. Θεοδωρίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ.Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, θα βρίσκονται στο studio του garage TV για να απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις του κοινού.

Πηγή:  iefimerida.gr