Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο οδικός χάρτης αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης την αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα μεταξύ του νομικού Πόλυ Πολυβίου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η Κύπρος βγήκε από την επικίνδυνη ζώνη, και τη μείωση του κόστους των ενοικίων των κυβερνητικών κτιρίων κατά 4 εκ. ευρώ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκρατικοποιήσεις, Ο κύβος ερρίφθη ομόφωνα», γράφει για τον οδικό χάρτη αποκρατικοποιήσεων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την Cyta, την ΑΗΚ και την Αρχή Λιμένων. Αλλοι οργανισμοί για αποκρατικοποίηση μέχρι τις 30/6/16 είναι το ΧΑΚ, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, οι Δασικές Βιομηχανίες και η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών. Αλλού, γράφει για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στις ΗΠΑ ότι η Κύπρος βγήκε από την επικίνδυνη ζώνη. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία θα αποφασίσει τη Δευτέρα για την ποινική δίωξη νέου προσώπου, το οποίο διαδραμάτισε ρόλο στην επένδυση της Cyta στη Δρομολαξιά.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Αγρια κόντρα Πολυβίου-Κυπριανού», γράφει ότι μια από τις πιο άγριες κόντρες στη δημόσια ζωή παρακολούθησαν χθες βράδυ οι πολίτες στις «Τομές στα Γεγονότα», όταν ο νομικός Πόλυς Πολυβίου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με αφορμή τη δήλωση Πολυβίου ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι το ΑΚΕΛ και πιθανόν και άλλα κόμματα έχουν λάβει χορηγίες από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Αλλού, γράφει ότι το Υπουργικό άναψε χθες το πράσινο φως στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, με πρώτη που ιδιωτικοποιείται να είναι η Cyta. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για κλιμακωτή περικοπή του 13ου μισθού για στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απόφαση με προεκτάσεις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για οδικό χάρτη ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί βήμα που ανοίγει τις πόρτες για τα παρακάτω σε σχέση με το Μνημόνιο και ιδιαίτερα τις επόμενες δόσεις του δανείου. Αλλού, γράφει ότι τη νέα Τράπεζα Κύπρου μέσω των εσωτερικών αλλαγών στη δομή της διοίκησης του οργανισμού, ανακοίνωσε χθες στο προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Χούριγκαν. Σε άλλο του θέμα, ο «Φ» γράφει ότι κατά τέσσερα περίπου εκ. ευρώ θα μειωθεί το κόστος που καταβάλλει το κράτος για ενοίκια κτηρίων, καθώς από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες κτηρίων επιτεύχθηκε μείωση σε ποσοστό 17% κατά μέσο όρο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο σφυρί οι Ημικρατικοί», εστιάζεται στις αντιδράσεις για το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να αποκαλύπτει ότι η ιδιωτικοποίηση προωθείται καθαρά για πολιτικούς λόγους, παραπέμποντας σε παραδοχές από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή και τους επικεφαλής της Τρόικας. Αλλού, γράφει ότι στο 40% έφθασαν οι μακροχρόνια άνεργοι τον Νοέμβριο του 2013 σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο που ήταν 28%. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, «έριξε τη μάσκα» και επιβεβαίωσε πως αντικειμενικός του στόχος ήταν και είναι η φθορά του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Daily Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεπούλημα κράτους» ότι το Υπουργικό ενέκρινε χθες τον οδικό χάρτη ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί το ποσό του 1,4 δις ευρώ που ζητά η Τρόικα μέχρι το 2018. Αλλού, γράφει ότι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από τότε που εγκρίθηκε η επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι κανένας από τους λογαριασμούς Κυπρίων που έκλεισαν πρόσφατα στην Τράπεζα Κύπρου Μεγάλης Βρετανίας, δεν έκλεισε λόγω υποψιών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τέθηκε ο οδικός χάρτης για πώληση ημικρατικών οργανισμών», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ότι δεν τίθεται θέμα για πλήρη ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε ημικρατικού οργανισμού. Αλλού, γράφει ότι ένας γνωστός ερπετολόγος πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει ένα σπάνιο, μη δηλητηριώδες φίδι στην Πάφο, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί πουθενά μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Σε άλλο της θέμα, και κάτω από σχετική φωτογραφία, γράφει για τη χθεσινή επίσκεψη παιδιών από το Lions Nursery School στο Προεδρικό και τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καίνε τα μη εξυπηρετούμενα», ότι «καυτή πατάτα για την κυπριακή οικονομία είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ από την άλλη τα κυπριακά νοικοκυριά με τις χιλιάδες των ανέργων  βρίσκονται σε απόγνωση». Αλλού, γράφει για τη διπλή κρίση που περνούν οι έφηβοι, καθώς στη δική τους ‘κρίση’ ηλικίας έρχεται να προστεθεί η οικονομική κρίση, η οποία εκλαμβάνεται από αρκετούς από τους έφηβους ως μια κατάσταση βίας. Αλλού, γράφει ότι 49 διασώστες-πλήρωμα ασθενοφόρου απευθύνουν SOS, καθώς έμειναν άνεργοι όταν η προκήρυξη των θέσεων τους για επάνδρωση τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων ακυρώθηκε.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Στο σφυρί και η πρώτη κατοικία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι «αδίστακτη» είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εναντίον πολιτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς όπως γράφει, «επισπεύδουν τις διαδικασίες για εξώσεις». Αλλού, κάτω από τον τίτλο «Τετέλεσθαι», γράφει ότι με απόφαση του Υπουργικού προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, και προσθέτει ότι συνεργοί είναι η ηγεσία και οι υπουργοί του ΔΗΚΟ. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την αλλαγή σκυτάλης στο ΔΗΚΟ με χαμένο το Προεδρικό και κερδισμένο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πράσινο φως από το Υπουργικό», ότι η πρόταση που ενέκρινε το Υπουργικό περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της Cyta και της Αρχής Λιμένων μέχρι το τέλος του 2015, άλλων πέντε οργανισμών μέσα στο 2016 και της ΑΗΚ μέσα στο 2017. Αλλού, γράφει για στοιχεία που συγκλονίζουν όπως οι 200 χιλιάδες άνθρωποι που είναι στα όρια της φτώχειας και οι 50,196 άνεργοι. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για την ανάδειξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στην Προεδρία του ΔΗΚΟ και στο δύσκολο έργο που έχει ενώπιον του.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)