Μαθήματα ακόμα και το καλοκαίρι στο ΕΚΠΑ- Ζήτησε καθηγητές-φοιτητές να προσέλθουν τη Δευτέρα

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Πηγή: real.gr

Αυστηρό προγραμματισμό και εξάντληση κάθε χρονικού περιθωρίου για να μη χαθεί το εξάμηνο στο πανεπιστήμιο Αθηνών ζήτησε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Παιδείας.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό διαβεβαίωσε φοιτητές και γονείς ότι η πολιτεία δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στην ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων. «Ούτε μια εβδομάδα λιγότερη από τις 13 που ορίζει ο νόμος με μαθήματα ακόμα και το καλοκαίρι» ήταν το μήνυμά του προς τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που είναι το μόνο από τα 8 πανεπιστημιακά ιδρύματα που θίγονται από την διαθεσιμότητα και στο οποίο δεν έχει διδαχθεί ούτε μια ώρα μαθημάτων. «Μόνο το ΕΚΠΑ παραμένει κλειστό και υποστήριξα από την πρώτη στιγμή ότι είναι στο χέρι του κάθε πρύτανη να διασφαλίσει την ακαδημαϊκή λειτουργία» σημείωσε με νόημα.

«Με δεδομένη την ανακοίνωση του συλλόγου των υπαλλήλων που έχουν τονίσει ότι κανείς δεν εμποδίζει είσοδο τη Δευτέρα αναμένω ότι καθηγητές και μαθητές θα προσέλθουν στα μαθήματα» ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Παιδείας προς κάθε κατεύθυνση.

Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να μετατρέψει το χώρο της Παιδείας σε πεδίο βολής. «Η αναστάτωση στην Παιδεία, έχει όνομα και διεύθυνση – ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρο» ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών το Σεπτέμβριο και το κύμα μαθητικών καταλήψεων είχαν την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε ως τελευταίο κάστρο της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετατρέψει την Παιδεία σε πεδίο αντιπαράθεσης τα πανεπιστήμια λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω και από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. «Η διαθεσιμότητα μας ανάγκασε να θέσουμε σε διαθεσιμότητα 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης, ενώ εσείς με μπροστάρηδες καθοδηγούμενες μειοψηφίες βάλατε σε διαθεσιμότητα 80.000 φοιτητές» ανέφερε με νόημα.

«Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε ούτε ακυρώνονται, ούτε μηδενίζονται» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπερασπιζόμενος το μέτρο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγική πολιτική. Επανέλαβε ότι η διαθεσιμότητα ήταν εθνική υποχρέωση και για αυτό το λόγο «για την κυβέρνηση διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις αλλά ορθολογική ανακατανομή για την κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο τομέα». Παράλληλα, καθησύχασε τους διοικητικούς υπαλλήλους που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας λέγοντας ότι αμέσως μετά την κατάρτιση των καταλόγων της διαθεσιμότητας περίπου 650 από τους υπαλλήλους που θα απομακρυνθούν από τα οκτώ πανεπιστήμια θα μεταφερθούν σε αντίστοιχες κενές θέσεις σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τέλος, ο Κων. Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης με πλήρη αξιολόγηση των σχολικών εγχειριδίων, επανακαθορισμό της ύλης και κατάθεση ολοκληρωμένων νομοσχεδίων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της έρευνας.