Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Δεκεμβρίου 2013

Η κινητικότητα που επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία στο Κυπριακό και το ευρωτουρκικά, οι αντιδράσεις στον οδικό χάρτη της Κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα από τον τουρισμό που δίνουν ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας, το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων από εταιρείες και ιδιώτες, η φύλαξη χρημάτων σε κρυψώνες αντί στις τράπεζες, και ο θάνατος του Αφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “800 εκατ. σε ντουλάπια και μαξιλάρια!”, γράφει ότι ποσό 800 εκ. ευρώ κρατούν οι πολίτες σε ντουλάπια και μαξιλάρια στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες, γιατί φοβούνται να τα καταθέσουν ξανά στις τράπεζες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Μάριο Κληρίδη. Γράφει, επίσης, ότι ο λογαριασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγγλία, που είναι στο όνομα της Γενικής Λογίστριας, χαρακτηρίστηκε υψηλού κινδύνου και προειδοποιήθηκε με κλείσιμο. Επίσης, γράφει ότι έντονη κινητικότητα σε σχέση με το Κυπριακό παρατηρείται από πλευράς της Άγκυρας και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε και θα πάει στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ την επομένη θα βρεθεί στα κατεχόμενα.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Έτοιμοι για ξεκαθάρισμα των… λογαριασμών τους”, γράφει ότι οι καταγγελίες του Πόλυ Πολυβίου άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και επανέρχεται στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων από εταιρείες και ιδιώτες, έπειτα από τις καταγγελίες του Πολυβίου περί άμεσης ή έμμεσης λήψης χρημάτων – από πολιτικές δυνάμεις – από τον Ανδρέα Βγεννόπουλο ή από συνδεδεμένες με αυτόν εταιρείες. Γράφει, επίσης, ότι σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η πολιτική σκηνή την επομένη της έγκρισης του οδικού χάρτη για τις ιδιωτικοποιήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, γράφει ότι πέρασε στην αιωνιότητα ο μεγάλος Αφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, που υπήρξε άσβεστο φως στον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Νταβούτογλου στο σεργιάνι”, γράφει ότι κινητικότητα επιχειρεί να προκαλέσει σε δύο πεδία, Κυπριακό και ευρωτουρκικά, η Άγκυρα, και ότι ο κ. Νταβούτογλου, που προ ημερών βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου εξασφάλισε τη στήριξη του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε στο Κυπριακό, έχει ανακοινώσει επισκέψεις σε Αθήνα και κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι ο Δήμος Λευκωσίας αναμένει απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στις επιστολές που έχει στείλει για το έργο ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ στο κέντρο της πρωτεύουσας, με προτάσεις για μείωση του κόστους του έργου ώστε να βρεθεί επενδυτής. Επίσης, γράφει ότι νέο κύκλο αντιπαράθεσης προκαλεί η έγκριση του οδικού χάρτη για τις αποκρατικοποιήσεις, με κόμματα και συντεχνίες να επικρίνουν την Κυβέρνηση.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Σκουπίδια οι δεσμεύσεις τους”, γράφει ότι σοβαρό θέμα αξιοπιστίας για τους κυβερνώντες έθεσαν με χθεσινές τους δηλώσεις εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, σχολιάζοντας την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Πλάνου Αποκρατικοποιήσεων. Γράφει, επίσης, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε χθες ομόφωνα να σταλούν στην ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα τρία νομοσχέδια, τα οποία αφορούν την πλήρη εξίσωση των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων με τους εκ πατρογονίας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα ισχύοντα στεγαστικά σχέδια που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Επίσης, γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί στην επιβολή διδάκτρων και θεωρεί ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ο κόσμος τιμά τον `γίγαντα` Μαντέλα”, γράφει ότι οι Νοτιοαφρικανοί ενώθηκαν στο θρήνο για τον Νέλσον Μαντέλα χθες, αλλά ενώ κάποιοι τιμούσαν την αξιοσημείωτη ζωή του με χορούς και τραγούδια, άλλοι φοβούνταν ότι ο θάνατος του ήρωα του απαρτχάιντ θα καθιστούσε και πάλι το έθνος ευάλωτο σε ρατσιστικές και κοινωνικές εντάσεις. Γράφει, επίσης, ότι καθώς εκκρεμεί ακόμη η εφαρμογή των κανονισμών για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, ο ΔΗΣΥ έσπευσε χθες να δηλώσει ότι δεν έλαβε χρήματα από τον Ελληνα τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλο. Επίσης, γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος καταδικάστηκε για την εμπλοκή του στην έκρηξη στο Μαρί, βρίσκεται ακόμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο “Ψηλά κέρδη από διακοπές”, γράφει ότι οι τουρίστες ξόδεψαν φέτος μέχρι τον Οκτώβριο 1,95 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό το 2012, και ότι τα έσοδα από τον τουρισμό τον Οκτώβριο του 2013 αυξήθηκαν κατά 16,6%, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι ο τομέας αυτός θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες εθελοντές μαζεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Λευκωσία για να ετοιμάσουν χριστουγεννιάτικα πακέτα με τρόφιμα για άτομα που έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντισμού, και ότι πάνω από 12.000 οικογένειες εξαρτώνται από δωρεές τροφίμων για να επιβιώσουν. Επίσης, γράφει ότι ο κόσμος ολόκληρος, μαζί και η Κύπρος, αποχαιρετούν τον Νέλσον Μαντέλα.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)