Αναβαθμίσεις για πέντε ελληνικές τράπεζες από τον Moody’s

Πρόκειται για τις Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αττικής και Eurobank

71A06A02378D5CE80585717F1A1C8374
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων και των προοπτικών (outlook) δύο ακόμη, προχώρησε ο Οίκος Moody’s.

Συγκεκριμένα, σε Caa1 από Caa2 αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank , σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες, σε Caa3 ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές για τις τρεις τράπεζες σε σταθερό από αρνητικό.

Ακόμη, ο οίκος άλλαξε το outlook της αξιολόγησης Caa2 της Eurobank σε θετικό από αρνητικό (προαναγγέλλοντας επικείμενη αναβάθμιση) ενώ άλλαξε και το outlook για την αξιολόγηση της Τράπεζας Αττικής σε σταθερό από αρνητικό.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις τρεις τράπεζες αντανακλά τα εξής:

– Την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης, μετά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές τον Ιούνιο.

– Την μείωση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (non performing loans) και την προσδοκία της Moodys ότι η “κορύφωση” στα NPLs θα λάβει χώρα στα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015.

– Την βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, με τα ομόλογα του ΕFSF που έχουν στη διάθεσή τους, να αντισταθμίζουν εν μέρει το ρίσκο λόγω έκθεσης σε ξένες αγορές.

– Τη βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, αν και όπως αναφέρει, αναμένεται να συνεχιστεί η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για κάποιο διάστημα.

NewsBeast.gr