Kαθελκύστηκε το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου

Το Prelude της Royal Dutch Shell είναι ένα πλωτό εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου στη μέση του ωκεανού – Δείτε βίντεο + φωτογραφίες.

Με μήκος 488 μέτρα, πλάτος 75 και βάρος 260.000 τόνους, το Prelude είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο πλεούμενο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη γη. Όταν θα μπει σε υπηρεσία το 2017, με πλήρη εξοπλισμό και φορτίο, θα ζυγίζει 600.000 τόνους, πέντε φορές περισσότερο από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα.

Κατασκευασμένο στη Νότια Κορέα -αλλά με διάφορα μέρη και συστήματά του να προέρχονται από άλλες εννέα χώρες-, ανήκει στη Royal Dutch Shell και θα λειτουργήσει ως μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου. Θα πλεύσει 200 χλμ. ανοικτά από τις ακτές της δυτικής Αυστραλίας, ακριβώς πάνω από το θαλάσσιο κοίτασμα, και εκεί θα εγκατασταθεί για τα επόμενα 25 χρόνια. Δουλειά του θα είναι η εξόρυξη, υγροποίηση και αποθήκευση φυσικού αερίου (LNG) και η μεταφόρτωσή του σε άλλα πλοία για τη μεταφορά του στη στεριά.

Θα είναι σταθερά αγκυροβολημένο στο βυθό και θα μπορεί να αλλάζει προσανατολισμό ανάλογα με τον άνεμο. Από το σημείο όπου θα βρίσκεται περνούν συχνά τροπικοί κυκλώνες, για αυτό και είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε κυκλώνες κατηγορίας 5 (όταν ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη ήταν κατηγορίας 3).

Το κόστος της κατασκευής του υπολογίζεται από 10.8 δισ. έως 12.5 δισ. δολάρια. Η ύπαρξή του καταργεί την ανάγκη για κατασκευή σταθερής εξέδρας, αλλά και υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς και μειώνει το κόστος παραγωγής και επεξεργασίας του LNG. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτεί μια πόλη του μεγέθους του Χονγκ Κονγκ.

Δείτε το video της κατασκευής του Prelude:

Δείτε το time-lapse της εντυπωσιακής καθέλκυσης:

Fortunegreece.com