Ο Κυπριακός Τύπος, 9 Δεκεμβρίου 2013

Στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου θα τεθεί το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο για την εκταμίευση της τρίτης δόσης και στις παρασκηνιακές διεργασίες για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος στο Κυπριακό προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αναφέρονται σε εκτενή τους δημοσιεύματα οι εφημερίδες σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, η λειτουργία μετά από 56 χρόνια στον Αγιο Γεώργιο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρπαρός» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Απόσταση αναπνοής από κοινή διακήρυξη» γράφει ότι έντονες διεργασίες συντελούνται στο παρασκήνιο με ενεργό ρόλο των ΗΕ και των ΗΠΑ ώστε να υπάρξει συμφωνία στην κοινή διακήρυξη αυτή την εβδομάδα και συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου πριν το Σαββατοκύριακο. Αλλού, η ‘Α’ γράφει ότι ενόψει της συνεδρίας του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες, υπάρχουν χώρες που εκφράζουν τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο. Γράφει ακόμη ότι οι οργανώσεις εκπαιδευτικών πάνε αύριο στο Προεδρικό για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου θα συζητηθεί το θέμα του εκσυγχρονισμού του καταλόγου διοριστέων.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βάζουν λόγια στο στόμα Κασουλίδη» γράφει ότι η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» επικαλείται δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη περί άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών την ώρα που η Κυβέρνηση μιλά για τουρκική προπαγάνδα και ετοιμάζει διάψευση. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο του 2013 οικογένειες ζουν υπό το φως της λάμπας πετρελαίου ενώ φοιτητές αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Πολυτέκνων. Επίσης, γράφει ότι αλωνίζει ακόμη στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Παρασκήνιο σε πλήρη δράση» γράφει ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διεργασίες στο Κυπριακό με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος και προσθέτει ότι παραμένουν λίγες αλλά σημαντικές διαφορές για το ανακοινωθέν. Αλλού, ο ‘Φ’ γράφει ότι προσφορές από τρεις επενδυτές υποβλήθηκαν για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στην Αγία Νάπα και η επιλογή του επενδυτή θα γίνει τον Ιανουάριο. Επίσης, αναφέρει ότι ουσιαστικό βήμα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης για την Κύπρο αναμένεται να γίνει σήμερα στο Eurogroup.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αρχίζουν συνομιλίες» γράφει ότι μετά την κατάληξη για συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν θα συναντηθούν Αναστασιάδης – Ερογλου ενώ σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, την ώρα που ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δηλώνει ότι δεν πρέπει να παρεισφρέουν αρνητικές αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν. Αλλού, η ‘Χ’ αναφέρεται στις Κυπριακές Αερογραμμές και γράφει ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η επιβίωσή τους μετά την παρέμβαση της Τρόικας η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε στήριξη στον εθνικό αερομεταφορέα. Γράφει ακόμη ότι σήμερα θα γίνει η απονομή του βραβείου αθλητικής προσφοράς από την ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «The Cyprus Daily» με τίτλο «Γεφυρώνοντας το χάσμα» γράφει ότι εντείνονται οι παρασκηνιακές επαφές για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών αφού έμειναν λίγες αλλά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην πρώτη λειτουργία που τελέστηκε μετά από 56 χρόνια στον Αγιο Γεώργιο στην εντός των  τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Γράφει επίσης για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία όπου διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Λένιν.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)