Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Δεκεμβρίου 2013

Το Κυπριακό και οι προσπάθειες για συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν για να αρχίσουν οι συνομιλίες, η έγκριση από το Eurogroup της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, και η πρόθεση της Αρχής Ηλεκτρισμού να μην αποκόψει την ηλεκτρική σύνδεση σε νοικοκυριά κατά την περίοδο των γιορτών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

 

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Αδιάλλακτος ο Ντερβίς Έρογλου”, γράφει ότι η αδιάλλακτη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου φαίνεται αυτή τη στιγμή να εμποδίζει τη συμφωνία σε κοινή διακήρυξη ως την Παρασκευή, όπως υπολόγιζαν τα Ηνωμένα Έθνη. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προστασίας για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ που λήφθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας, και ότι το κράτος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διαμένουν στο υποστατικό τους, καταβάλλοντας ένα ποσό. Επίσης, γράφει ότι η Βουλή προχωρεί στη γραμμή ΔΗΣΥ αναφορικά με το θέμα του περιορισμού των κρατικών αξιωματούχων που θα δικαιούνται δωρεάν λιμουζίνα, μια γραμμή που προβλέπει τρεις κατηγορίες αξιωματούχων που θα κάνουν χρήση λιμουζινών.

 

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Ανησυχίες για διπλή κυριαρχία”, γράφει ότι έγκυρη πηγή επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι στην ελληνοκυπριακή πρόταση, που διαβιβάστηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά, περιλαμβάνεται πρόνοια όπως η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, και ότι τα κόμματα έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς για το περιεχόμενο που θα λάβει το κοινό ανακοινωθέν. Γράφει, επίσης, ότι μετά πολλών ευσήμων εγκρίθηκε από το Eurogroup η επόμενη δόση των 186 εκ. ευρώ προς την Κύπρο, και έτσι ξεπεράστηκε και ο σκόπελος των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, γράφει ότι η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών αποστέλλει σήμερα επιστολή στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία θα ζητείται τεχνική βοήθεια από την Κυβέρνηση σε νομικά κυρίως θέματα.

 

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τεντώνουν το σχοινί οι Τ/κ”, γράφει ότι στο κόκκινο έχουν φθάσει οι διεργασίες για το Κυπριακό, καθώς όλα φαίνεται ότι θα κριθούν από την απάντηση που θα δώσουν οι Τούρκοι στο τελευταίο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, που διαβίβασε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Γράφει, επίσης, ότι η Noble ψάχνει το σημείο για την τρίτη γεώτρηση, αναλύοντας τα αποτελέσματα της τελευταίες επιβεβαιωτικής, αλλά και τα πρόσθετα δισδιάστατα και τρισδιάστατα δεδομένα των τελευταίων ερευνών, ωστόσο δεν πρόκειται να επιταχύνει τη διαδικασία για τη νέα γεώτρηση, αν και η Κυπριακή Δημοκρατία το επιθυμεί διακαώς. Επίσης, γράφει ότι περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί απουσίασαν από την έδρα κατά το πρώτο δίμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

 

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ψηλά τα βολτ ανθρωπιάς”, γράφει ότι το κοινωνικό της πρόσωπο δείχνει για άλλη μια φορά η Αρχή Ηλεκτρισμού, ανταποκρινόμενη κατ` αρχήν θετικά σε έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού να μην αποκοπεί η ηλεκτρική σύνδεση σε κανένα νοικοκυριό τις ημέρες των γιορτών και να γίνει επανασύνδεση σε όλα τα νοικοκυριά των οποίων έχει αποκοπεί η σύνδεση. Γράφει, επίσης, ότι διογκώνεται το κύμα διαμαρτυριών απέναντι στα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και ότι σε απόγνωση οδηγούνται οι πενταμελείς οικογένειες, ενώ υπονομεύεται και η δημόσια παιδεία. Επίσης, γράφει ότι εξαγγελία με πολλά ερωτηματικά αποδείχθηκε τελικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Πράσινο φως”, γράφει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες το βράδυ να πληρώσουν στην Κύπρο ακόμη 100 εκ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για να τραβηχτεί η Κύπρος από το χείλος του γκρεμού, ωστόσο έγιναν περαιτέρω δεσμεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις. Γράφει, επίσης, ότι η επόμενη διερευνητική γεώτρηση της Noble Energy για αέριο και πετρέλαιο στο τεμάχιο 12 της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2014, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη. Επίσης, γράφει ότι αναμένεται αύριο να χιονίσει, ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τις κανονικές για την εποχή, αν και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η Κύπρος θα γιορτάσει λευκά Χριστούγεννα.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Πράσινο φως για τη νέα δόση βοήθειας”, γράφει ότι το Eurogroup ενέκρινε χθες το βράδυ τον οδικό χάρτη για την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, που είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Γράφει, επίσης, ότι η εταιρεία Noble Energy, που διαχειρίζεται το τεμάχιο 12 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παραδέχθηκε ότι ίσως χρειάζονται περισσότερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου ώστε να δικαιολογείται η υπό συζήτηση μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Επίσης, γράφει ότι είδος κατσαρίδας, ενδημική της Ασίας, που θεάθηκε σε τουριστικό προορισμό στη Νέα Υόρκη, μπορεί να επιβιώσει στους συχνά βάναυσους χειμώνες της πόλης, σύμφωνα με μελέτη.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)