Όταν τα παιδιά ζητούν την προσοχή μας

Έχετε σκεφτεί ότι η άσχημη συμπεριφορά των παιδιών πολλές φορές δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους; Για τα μικρά παιδιά οι γονείς είναι το κέντρο του κόσμου τους και γι’ αυτό ζητούν κάθε στιγμή την προσοχή τους. Τι γίνεται, όμως, όταν οι γονείς είτε επειδή είναι απασχολημένοι, είτε για άλλους λογούς, δεν τους τη δείχνουν;

Υπάρχουν δύο είδη προσοχής, η θετική και η αρνητική. Θετική προσοχή είναι αυτή που δείχνουν οι γονείς στα παιδιά, όταν εκείνα συμπεριφέρονται σωστά. Θετική προσοχή είναι η επιβράβευση, ο καλός λόγος, ένα χάδι, μια αγκαλιά, όλα αυτά δηλαδή που στην ουσία ενισχύουν την θετική συμπεριφορά ενός παιδιού. Αρνητική προσοχή είναι η προσοχή που δείχνουν οι γονείς σε ένα παιδί μόνο, όταν εκείνο συμπεριφέρεται άσχημα. Αρνητική προσοχή θεωρούνται οι επιπλήξεις , οι φωνές, οι τιμωρίες κλπ.

Σκεφτείτε τώρα το εξής παράδοξο: Αν οι γονείς είναι αδιάφοροι και δεν δίνουν καμία προσοχή στο παιδί τους, παρά μόνο όταν αυτό συμπεριφέρεται άσχημα, τότε τι θα κάνει το παιδί για να τραβήξει την προσοχή τους; Μα φυσικά θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται άσχημα, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να κάνει τους γονείς του να ασχοληθούν μαζί του.

Τα παιδιά, δηλαδή, προτιμούν την αρνητική προσοχή, από την αδιαφορία. Αφού δεν μπορούν να κερδίσουν αλλιώς την προσοχή των γονιών τους, επιλέγουν να την κερδίσουν κάνοντας σκανταλιές. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, όπου η αρνητική προσοχή των γονιών γεννά την αρνητική συμπεριφορά των παιδιών.

Αν θέλετε, λοιπόν, να αλλάξετε την συμπεριφορά του παιδιού σας, καλό θα είναι να ασχολείστε μαζί του, όχι μόνο όταν κάνει σκανταλιές, αλλά κυρίως όταν συμπεριφέρεται σωστά.

Αφιερώστε του χρόνο, επιβραβεύστε το όταν είναι καλό, ενισχύστε την θετική του συμπεριφορά και θα δείτε σταδιακά να μειώνονται οι σκανταλιές του.

Πηγή: mother.gr