«Φουγάρα» οι Ελληνες μαθητές: Ενας στους πέντε καπνίζει, σύμφωνα με επίσημη έρευνα

Σύμφωνα με δημοσίευση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακούtsigara-ilektroniko-tsigaro-kapnisma-660_4 Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ένας στους πέντε μαθητές, έχει αρχίσει ήδη να καπνίζει. Η έρευνα διεξήχθη το 2012 σε 683 σχολεία, με τη συμμετοχή 37.040 μαθητών, ηλικίας από 13 έως 19 χρόνων.

Φαίνεται πως ακόμα και η τακτή ενημέρωση που τους γίνεται (κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται 6.000 προγράμματα αγωγής υγείας, από τα οποία, το 25% αφορά την αποτροπή του καπνίσματος (1.500 προγράμματα πανελλαδικά), δεν τα αποτρέπει από το να δοκιμάσουν το τσιγάρο.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, για τον έλεγχο του καπνίσματος «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω», ήταν αποκαλυπτικός: «Έχουμε ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται μάλιστα ούτε μέσα στην ίδια τη Βουλή που τον ψήφισε και χρειάστηκε να κάνουμε επιστολή μερικοί βουλευτές για να πούμε το αυτονόητο, ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα εντός των χώρων της Βουλής, όταν μάλιστα πάνω από το 80% των ερωτώμενων σε έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH τον Σεπτέμβριο του 2013 δηλώνει θυμωμένο που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζει τον νόμο για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν θυμωμένοι από το γεγονός ότι καπνίζουν ενώ απαγορεύεται».

Το συνέδριο διοργανώνουν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος HEART II.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του συνεδρίου Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε ότι «ούτε το λαθρεμπόριο, ούτε η κρίση μπορεί να δικαιολογήσει την οργή του κόσμου από τη μη εφαρμογή του νόμου».
Φιλοσοφία του προγράμματος HEART II και του συνεδρίου είναι η ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας για ανάπτυξη πρωτοβουλιών κατά του καπνίσματος από τους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το Συνέδριο, που διεξάγεται από το 2010, περιλαμβάνει, εκτός από υψηλού επιπέδου εισηγήσεις τρεχόντων θεμάτων που σχετίζονται με τις συνέπειες του καπνίσματος από εξειδικευμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, και παρουσιάσεις από μαθητές των προγραμμάτων αγωγής υγείας με θέμα το κάπνισμα.

Σήμερα στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προγράμματα αγωγής υγείας με θέμα το κάπνισμα από 17 σχολεία της Αττικής.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιείται ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τον Έλεγχο του Καπνίσματος. Οι μαθητές έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό με ατομικά ή ομαδικά έργα που προάγουν την υγιεινή συμπεριφορά όσον αφορά το κάπνισμα. Στον διαγωνισμό, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, οι μαθητές Γυμνασίων με σύντομα βίντεο ή μουσική/τραγούδι και οι μαθητές των Λυκείων με ψηφιακό υλικό.

Πηγή: iefimerida.gr