Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Eπίσημη επίσκεψη στη χώρα μας  θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η επίσκεψη Νταβούτογλου γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Θράκη και την Κύπρο.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Νταβούτογλου θα έχουν στις 10:45, κατ΄ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια (περί τις 11:15) θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:30 θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Η ατζέντα των συνομιλιών των δυο ανδρών περιλαμβάνει διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς και την προετοιμασία της επόμενης, τρίτης κατά σειρά, συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013 στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή υπουργών και από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Αξάμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα εγείρει θέμα για «χιαστή διαδικασία», όπως την χαρακτήρισε, στο Κυπριακό, δηλ. επισκέψεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Αθήνα και του Ελληνοκύπριου στην Άγκυρα, καθώς όπως εκτιμά, η πραγματοποίηση των εν λόγω επαφών αποτελεί στοιχείο-κλειδί για την επιτυχία του «χρονοδιαγράμματος Μαρτίου» που προβλέπεται για λύση στο Κυπριακό.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχαν συμφωνήσει για αμοιβαίες ταυτόχρονες επισκέψεις στην Άγκυρα και την Αθήνα τον Οκτώβριο. Οι επισκέψεις αυτές ωστόσο, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, αναβλήθηκαν αρχικά για τον Νοέμβριο, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πραγματοποίησε κάποιο συγκεκριμένο βήμα και στη συνέχεια επειδή δεν πραγματοποιήθηκε μία νέα επαφή, και έτσι, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, έμεινε στο ράφι.

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις με το «Εθνικό Μέτωπο» να καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το μνημείο των Ιμίων επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στην πλατεία Ρηγίλλης.

Πηγή: iefimerida.gr