Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Στροφή στην αγορά της μικροζυθοποιίας

Την πρόθεση της για είσοδο στην αγορά της μικροζυθοποιίας ανακοίνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ. Παράλληλα η εταιρεία διατηρεί σταθερό το επενδυτικό της πλάνο ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2014 και προγραμματίζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Οι επενδύσεις το 2013 ανήλθαν στα 17 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στη μικροζυθοποιία η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει μονάδα μικροζυθοποιίας στις εγκαταστάσεις της Αθήνας, ενώ συνεχίζει να επενδύει στρατηγικά σε άξονες ανάπτυξης όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Όπως ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων Μηνάς Μαυρικάκης, το εργοστάσιο της εταιρείας στην Αθήνα αλλάζει λειτουργία. Δημιουργείται στις εγκαταστάσεις κέντρο καινοτομίας με μονάδα μικροζυθοποιίας όπου θα αναπτύσσονται νέες συνταγές και πρωτοποριακές τεχνικές ζυθοποίησης για καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες – τα πιο πετυχημένα από τα οποία θα μπαίνουν στην παραγωγή. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δημιουργηθεί στη διεύθυνση μάρκετινγκ ειδικό τμήμα καινοτομίας, ενώ ενισχύεται το χημείο στην Αθήνα. Τα πρώτα σχετικά προϊόντα πρόκειται να λανσαριστούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014.ATHENS-BEERS

Επίσης, στις εγκαταστάσεις της Αθήνας δημιουργείται το κέντρο διακίνησης για την κεντρική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ σταματά η αντίστοιχη λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο, οι οποίες μπορούν ακόμη και να μισθωθούν. Ακόμη ενισχύονται παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν και προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της παραγωγής. Πάντως όπως διευκρίνησε το στέλεχος της εταιρείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

 

Επέκταση σε Μέση Ανατολή και Αφρική
Όσον αφορά στις εξαγωγές τους που μέχρι τώρα γίνονται σε τέσσερις ηπείρους, στόχος είναι η περαιτέρω αύξησή τους, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση σε νέες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Σημειώνεται ότι το 2013 ποσοστό 20% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές.

Το 2013 η εταιρεία παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις σε όγκο κατά 3-5% ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μαυρικάκη, το μερίδιο αγοράς της εταιρείας ανέρχεται σε 55%. Σημειώνεται ότι το 2012 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 340 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά μπίρας, η οποία εξετάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικράτησαν τη τελευταία δεκαετία στην εγχώρια αγορά ζύθου, ο κ. Μαυρικάκης ανέφερε ότι η εταιρεία αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής και τόνισε ότι η εταιρεία θα δικαιωθεί.

Παράλληλα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινιάζει το νέο πρόγραμμα «εφοδιΑΖουμε» με Υποστήριξη, Κατάρτιση και Τεχνογνωσία. Πρόκειται για ένα σύνολο πρωτοβουλιών που προσφέρουν υποστήριξη, κατάρτιση και τεχνογνωσία σε νέους, επιχειρήσεις και παραγωγούς.

Fortunegreece.com