Διεπιστημονικό Κέντρο Διαλέξεων Δήμου Αχαρνών: ένας φάρος ελληνικής παιδείας και πολιτισμού

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Αντωνία Τρουμπούκη

* Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου τα εγκαίνια του ΔΙ.ΚΕ.ΔΙ.Δ.Α.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Με τα εγκαίνια του Διεπιστημονικού Κέντρου Διαλέξεων του Δήμου Αχαρνών, που πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Αχαρνών παρουσία ανθρώπων των επιστημών, της τέχνης, των γραμμάτων, της εκκλησίας αλλά και πολιτικών προσώπων, έλαβε «σάρκα και οστά» το απόγευμα της Κυριακής στις 8 Δεκεμβρίου 2013 ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό εγχείρημα δια βίου μάθησης του Δήμου Αχαρνών.

Βυζαντινή Χορωδία από το Δήμο Αχαρνών.

Βυζαντινή Χορωδία από το Δήμο Αχαρνών.

Ήταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμαρχου Αχαρνών κ. Σωτήρη Ντούρου και του Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μιχάλη Βρεττού, σε ένα Δήμο που προσπαθεί να αναδείξει ένα νέο πρόσωπο παιδείας και πολιτισμού. Μπήκαν τα θεμέλια για την δημιουργία ενός Διεπιστημονικού Κέντρου Διαλέξεων που θα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες γνώσεις και θα καλλιεργεί ταυτόχρονα την ελληνική παιδεία και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 220/27-6-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σκοπός του ΔΙ.ΚΕ.ΔΙ.Δ.Α. είναι η παροχή γενικών γνώσεων, η επιμόρφωση και η διαρκής ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου Αχαρνών και μη, πάνω σε ζητήματα κοινωνικού, πολιτιστικού, παιδαγωγικού, φιλοσοφικού, συμβουλευτικού, ψυχολογικού κ.α., ενδιαφέροντος, μέσω διαλέξεων. Η λειτουργία του θα στηριχτεί από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενεάς, ενώ μετά το πέρας των σεμιναρίων θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

.Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτ. Ντούρος με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο

.Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτ. Ντούρος με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο

 

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, ενώ τη σκοπιμότητα και τους στόχους ίδρυσης του ΔΙ.ΚΕ.ΔΙ.ΔΑ ανέπτυξε εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής, η εκπαιδευτικός Ειρήνη Κουμπούρη.

«Στο ΔΙ.ΚΕ.ΔΙ.ΔΑ οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να παρακολουθεί κάθε εβδομάδα, είτε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, είτε στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων τις διαλέξεις που πραγματοποιούν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, επιλέγοντας την ενότητα και τη θεματολογία που τους ενδιαφέρει», τόνισε η κα Κουμπούρη.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία της δια βίου μάθησης, τονίζοντας ότι ο «Δήμος ανέλαβε, αυτό το εγχείρημα, επειδή πιστεύει στη δύναμη της παιδείας, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα έχει τη μορφή ενός ανοιχτού πανεπιστημίου, με πρόσβαση σε όλους τους πολίτες».

Από τον αγιασμό στα εγκαίνια του ΔΙΚΕΔΙΔΑ.

Από τον αγιασμό στα εγκαίνια του ΔΙΚΕΔΙΔΑ.

 

Στο πλαίσια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, πρότυπο Χριστιανού πολιτικού» με κεντρικούς ομιλητές τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο και τον συγγραφέα του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας: ο Άγιος της πολιτικής», κ. Ιωάννη Κορνιλάκη.

Ο σεβαστός ποιμενάρχης από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξήρε τη σημαντική προσωπικότητα του Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, «χάρη στον οποίο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σήμερα υπάρχει η Ελλάδα ως κράτος», ενώ παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός, ότι «θα έπρεπε να γνωρίζουν άπαντες με λεπτομέρεια τη ζωή και το έργο ενός μεγάλου Χριστιανού Ορθοδόξου πολιτικού και όχι να υπάρχει ως μονοσέλιδη αναφορά στα βιβλία της ιστορίας». Ο κ. Άνθιμος επίσης ανέφερε το μοναδικό γεγονός , Κυβερνήτης να αποστέλλει επιστολή προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας και να ζητά από εκείνη να πράξει το Ιερό της καθήκον για τη σωτηρία του Έθνους και επίσης εξήρε το έργο του συγγραφέα ως μία σημαντικότατη διατριβή με εμπεριστατωμένα στοιχεία για τον Κυβερνήτη, που μπορεί να μελετηθεί ευχάριστα από τον καθένα. Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος, απεκάλυψε ότι «στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα επανέλθει με το θέμα της αγιοκατατάξεως του Ιωάννη Καποδίστρια», διότι όπως ομολόγησε, «η προηγούμενη εισήγησή του αιφνιδίασε τη Σύνοδο, αλλά ωστόσο η προσωπικότητα του Κυβερνήτη δεν αφήνει περιθώρια, μια και η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, είναι επιτεύγματα ενός Αγίου».

Φανερά ικανοποιημένοι ο κ. Λ. Πατυπόδης και η κα  Ρ. Κουμπούρη από το ΔΙΚΕΔΙΔΑ.

Φανερά ικανοποιημένοι ο κ. Λ. Πλατυπόδης και η κα Ρ. Κουμπούρη από το ΔΙΚΕΔΙΔΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Κορνιλάκης σε μία ομιλία που καθήλωσε το ακροατήριο, αποκάλυψε παραστατικά αλλά και με ιστορικά στοιχεία την Αγία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια με αποδείξεις πράξεων και λόγων από τις επιστολές του, γιατί όπως ανέφερε, «ο Κυβερνήτης έκαμε το Ευαγγέλιο ολόκληρο πράξη και έφυγε εκουσίως ως μιμητής Χριστού, μια και προγνώριζε τη δολοφονία του, αλλά ηθελημένα δεν την απέφυγε δίδοντας το αίμα του, για να γλιτώσει η Ελλάδα τον εμφύλιο σπαραγμό που οι ξένες δυνάμεις υποκινούσαν». Ο κ. Κορνιλάκης στη συνέχεια μίλησε για την πραγματοποίηση της προφητείας του Γέροντος Παΐσιου, όπου ο ίδιος ο Αγιορείτης Γέροντας ζητούσε επιτακτικά την προβολή ενός προτύπου για τους ηγέτες και τον λαό, και αυτό γίνεται πραγματικότητα στις ημέρες μας, καθώς αυτή την απόφαση πήρε η Ιεραρχία της Ελλάδος την 14η Νοεμβρίου 2013 με την απόφαση προβολής του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρότυπο Χριστιανού και πολιτικού. Επίσης ο κ. Κορνιλάκης μίλησε για την «ανάγκη παιδείας ως απαραίτητο συστατικό για την ανάσταση του Έθνους και όχι την σημερινή συσσώρευση γνώσεων που παρατηρείται χωρίς ουσιαστικό όφελος». Τέλος, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ιωάννης Καποδίστριας: Ο Άγιος της πολιτικής», αναφέρθηκε στις «κλειστές πόρτες που συνάντησε και την αδιαφορία που εισέπραξε για την έκδοση του βιβλίου το οποίο βγάζει στην επιφάνεια ανέκδοτο υλικό για τον πρώτο κυβερνήτη».

 

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, οι Βουλευτές κ. Θανάσης Μπούρας και κ. Αλέξης Μητρόπουλος, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αχαρνών κ. Θανάσης Κατσιγιάννης και κ. Οδυσσέας Καμπόλης και πλήθος κόσμου.

Από τις επιστολές του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη καποδίστρια.

Από τις επιστολές του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο τ. πρέσβης και συγγραφέας κ. Ιωάννης Κορνιλάκης.

Ο τ. πρέσβης και συγγραφέας κ. Ιωάννης Κορνιλάκης.

ΡΗΡ