«Είμαστε Έλληνες, θέλουμε να βοηθήσουμε…»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Τάσσος Χριστοφόρου είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής.  Η συζήτηση μαζί του είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Μεγαλωμένος στην ξενειτιά και ελληνικά έμαθε και  το ενδιαφέρον του για τη γενέτειρα διατήρησε αμείωτο.

Άλλωστε, οι Έλληνες της Ν. Αφρικής, έχουν προοδεύσει. Έχουν επιτύχει και αυτοί να είναι δημιουργικά παρώντες  σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ζωής στην  χώρα στην οποία έχουν ριζώσει. Για όλα αυτά μας μιλάει ο κ. Χριστοφόρου. Ξετυλίγει τα αιτήματα, αναλύει τα προβλήματα, προτείνει λύσεις. Έτσι είναι οι εκτός των τειχών Έλληνες. Ανήσυχοι, δημιουργικοί, διεκδικητές, ονειροπόλοι…  και πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα!

Ανησυχεί, όμως, για την οικονομική κατάσταση της γενέτειρας, προτείνει την ενεργοποίηση της ομογένειας, διεκδικεί δασκάλους, αλλά και ψήφο για τους Απόδημους και ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για τον οικουμενικό  ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Τάσος Χριστοφόρου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Τάσος Χριστοφόρου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΡΗΡ: Κύριε Χριστοφόρου, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Θέλω να συστηθείτε πρώτα στην ομογένεια, γιατί η Panhellenicpost έχει αναγνώστες σε 57 Κράτη και 437 πόλεις του κόσμου και φυσικό είναι να μην σας γνωρίζουν παντού

Χριστοφόρου: Χαίρομαι για σας μα και για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με την ομογένεια και τον ελληνισμό παντού.

Να πω, λοιπόν, ότι είμαι Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής.

ΡΗΡ: Έρχεστε συχνά στην Ελλάδα;

Χριστοφόρου:  Ναι. Ξέρετε  η Ν. Αφρική διατηρεί και αυτή καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτό το χαιρόμαστε.  Γιατί η Ελλάδα πάντα στέκεται κοντά στην Ν. Αφρική, στην ομογένεια, στα σχολεία μας, στις κοινότητές μας.

ΡΗΡ: Να πω, για τους αναγνώστες μας, ότι σήμερα που μιλάμε είναι εθνικό πένθος για τη Ν. Αφρική. Χάθηκε ο Νέλσον Μαντέλα…

Χριστοφόρου:  Ναι, πράγματι. Πέθανε ένας ήρωας. Ο Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα. Σήμερα όλη η Ν. Αφρική κλαίει.  Όλος ο κόσμος. Είδα τις εφημερίδες  σήμερα… Αλλά, όπως μας δίδαξε ο Μαντέλα, πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, να φροντίσουμε τη χώρα μας. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και αυτό το σεβότανε ο Νέλσον Μαντέλα.

ΡΗΡ: Θέλω να ρωτήσω, εσείς προσωπικά τον είχατε γνωρίσει τον Μαντέλα;

Χριστοφόρου: Φυσικά τον είχα γνωρίσει…

ΡΗΡ: Τι εντύπωση σας είχε κάνει;

Χριστοφόρου: Ήτανε για μένα ένα φαινόμενο αυτός ο άνθρωπος. Ήτανε  Ένα ήρωας. Εγώ νομίζω ο Μαντέλα ήταν περισσότερος γνωστός ακόμη και από την Κόκα Κόλλα! Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να κάτσει 27 χρόνια σε μία φυλακή και να βγει τόσο ήρεμος, τόσο πράος με αγάπη όχι μόνο για την πατρίδα του, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο!..

Βλέπετε σήμερα τη Ν. Αφρική, που έχει φθάσει. Και έχει όλα τα φόντα να πάει ακόμη καλύτερα, ακόμη ψηλότερα. Στον Μαντέλα το οφείλει αυτό. Υπάρχει σήμερα η θέληση η χώρα να συνεχίσει την πρόοδό της όχι μόνο για μας τους Έλληνες που ζούμε εκεί, αλλά για όλο τον κόσμο…

ΡΗΡ: Είπατε ο Μαντέλα σεβότανε την Ελλάδα που είχε γεννήσει τη δημοκρατία…

Χριστοφόρου: Ναι,  όπως γράφει και στο βιβλίο του η λέξη δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα… Και αυτό τον είχε «δέσει» συναισθηματικά  με την πατρίδα μας.  Ο Μαντέλα  προχώρησε περισσότερο τη Δημοκρατία…

ΡΗΡ: Η ομογένεια στη Ν. Αφρική οφελήθηκε από τους αγώνες του Μαντέλα;

Χριστοφόρου: Όλες οι εθνότητες που ζουν στην Ν. Αφρική, όχι μόνο η ελληνική ομογένεια οφελήθηκαν.  Όλοι οι λευκοί που καθίσαμε στη Ν. Αφρική –διότι να ξέρετε, πολλοί λευκοί της Ν.Αφρικής πριν το 1994 φοβηθήκανε και φύγανε. Αλλά σήμερα η Αφρική έχει κάνει τέτοια βήματα πρόδου, που θέλουν να γυρίσουν πίσω. Και μακάρι να γυρίσουνε, διότι σήμερα η Αφρική είναι μια χώρα με μέλλον. Εγώ το πιστεύω αυτό. Είμαι εκεί 49 χρόνια, την αγαπάω, είναι σπίτι μου, όπως αγαπάω και την Ελλάδα.

ΡΗΡ: Τι είναι για σας η Ελλάδα;

Χριστοφόρου: Η Ελλάδα είναι σαν τη μάνα μου. Έχω αφήσει μια μάνα πίσω…  Η Ν. Αφρική έχει μέλλον και μας αγκάλιασε σαν σπίτι μας…

ΡΗΡ: 49 χρόνια και μιλάτε πολύ καλά ελληνικά. Γενικά η ελληνική γλώσσα στην ομογένεια της Ν. Αφρικής πως είναι;

Χριστοφόρου: Έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο σχολείο, που λέγεται Saheti.  Είναι μέσα στην καρδιά μας. Είναι χτισμένο από την παροικία μας.  Έχει τα Προγράμματά του, τους δασκάλους μας.  Και ξένοι πάνε εκεί και μαθαίνουν ελληνικά. Είναι η σημαία του ελληνισμού στην Ν. Αφρική.

ΡΗΡ: Τα  παιδιά των ομογενών μαθαίνουν ελληνικά, σε τι ποσοστό;

Χριστοφόρου:  Στο Σαχέτι, θέλεις δεν θέλεις θα μάθεις ελληνικά!  Όποιος υπουργός εχει έλθει και εχει δει αυτό το σχολείο, έχει εντυπωσιασθεί. Αν δείτε  την παρέλαση που κάνουμε εκεί, θα δακρύσετε. Είναι ένα αριστούργημα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει όμοιό του πουθενά στον κόσμο. Όπου και να πας, …

ΡΗΡ: Οι ομογενείς μιλούν και στο σπίτι τα ελληνικά;

Χριστοφόρου: Πολλοί το κάνουν αυτό. Είμαστε δύο φορές Έλληνες, εγώ νομίζω.  Κρατάμε από τον ελληνισμό πάρα πολλά, το ήθος μας, τη Θρησκεία μας, τη γλώσσα μας. Εγώ ελληνικό σχολείο εκείνο τον καιρό δεν είχα. Δεν υπήρχε το Saheti. Και έμαθα τα ελληνικά μου στην Κοινότητα. Είχαμε σχολείο, όπως έχουμε και σήμερα δασκάλους και στην Κοινότητα.  Στο σημείο αυτό θέλω να παρακαλέσω πάρα πολύ την  κυβέρνηση να μην σταματήσει την ελληνική γλώσσα.

ΡΗΡ: Υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά των ομογενών για τα ελληνικά;

Χριστοφόρου: Βεβαίως, μεγάλο. Εξάλλου, με την γλώσσα θα κρατήσουμε μια Ελλάδα ζωντανή. Εκεί το παιχνίδι θα παιχθεί. Στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας έξω από την Ελλάδα. Η κουλτούρα μας θα ζήσει μόνον εάν θα μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας ελληνικά.

ΡΗΡ: Τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα αυτός  που θέλει να μάθει ελληνικά ; Υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι, βιβλία κλπ;

Χριστοφόρου: ‘Όπως σας είπα, αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες.  Ξέρουμε η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Κατανοούμε την κατάσταση που αντιμετωπίζει και το Υπουργείο Εξωτερικών.  Ό,τι μπορεί κάνει. Από  την κρίση το 2009 και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα μας στάθηκε. Δεν μπορώ να πω το αντίθετο. Με προβλήματα, με βοήθεια και από εμάς, πάντως μας στάθηκε. Τα βιβλία τα στέλνει. Δυστυχώς έχουμε κοπεί από δασκάλους. Αυτό είναι αλήθεια. Οι δάσκαλοι έχουν κοπεί. Κάνουμε και μεις μαθήματα με δασκάλους τοπικούς, από εκεί,  αλλά θα θέλαμε τον δάσκαλο τον Έλληνα. Να μάθουνε τα παιδιά μας την καθεαυτή ελληνική γλώσσα. Τα ελληνικά προγράμματα…

ΡΗΡ: Εσείς θα μπορούσατε να βοηθήσετε;

Χριστοφόρου: Ναι, εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Η Ομογένεια από εκεί θα μπορεί να βοηθήσει τον Έλληνα δάσκαλο. Να έρθει ο δάσκαλος. Αυτό να κάνει η Ελλάδα. Να κρατήσουμε τον Απόδημο Ελληνισμό, να μάθουν τα παιδιά μας τα ελληνικά.

ΡΗΡ: Έχετε επικοινωνήσει με το υπουργείο; Τι σας λένε;

Χριστοφόρου: Ναι, βέβαια. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Μάλιστα, όπως ξέρετε, πριν από δέκα μέρες  υπουργοί ήρθαν κοντά μας  στις Κοινότητές μας, ήτανε και ο Πρωθυπουργός εκεί, ήτανε και όλοι οι υπουργοί. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως έχουμε μία πάρα πολύ καλή σχέση, και είμαι πολύ ευχαριστημένος  γι αυτό. Είμαστε σε φιλικές σχέσεις με τα υπουργεία μας, θα είμαι πολύ ψεύτης να πω ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα.

ΡΗΡ: Παρά τα προβλήματα…

Χριστοφόρου: Ξέρουμε και τα προβλήματα της Ελλάδας και θέλουμε να βοηθήσουμε την πατρίδα όσο μπορούμε. Έχουμε καταρτίσει και ένα σχέδιο «Επενδύστε στην Ελλάδα» που θέλουμε  να βάλουμε σε εφαρμογή.

ΡΗΡ: Προχωράει;

Χριστοφόρου: Κοιτάξτε, ο Έλληνας του εξωτερικού,  φοβάται.  Δεν  βλέπει φως που πάει η Ελλάδα. Θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά που πάει η χώρα μας; Κανένας δεν δείχνει το σωστό δρόμο που πάει η Ελλάδα. Αν ξέραμε εμείς τι θα είναι το αύριο –ξέρετε εμείς στην Ν. Αφρική ζούσαμε για χρόνια πολλά σε ένα σκοτάδι με το απαρτχάιντ. Δεν ξέραμε τι θα γίνει την άλλη μέρα-  Έτσι πηγαίνει τώρα, φοβάμαι, η Ελλάδα.

ΡΗΡ: Σας δυσκολεύει αυτό;

Χριστοφόρου:  Όταν δεν ξέρεις τι θα είναι το αύριο,  είναι πολύ δύσκολο να επενδύσεις. Να προβλέψεις αν και την άλλη μέρα θα είσαι εδώ, τι φόρο θα πληρώσεις, αν θα σου κάνουν απεργία ή όχι.  Αυτά είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν την ομογένεια να αναπτύξει και εμπορικές  σχέσεις  με την πατρίδα…

ΡΗΡ: Τι πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Χριστοφόρου: Πρέπει να αλλάξει το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί. Ο ομογενής που θέλει να φέρει λεφτά στην Ελλάδα σκέφτεται δυό και χίλιες δυό φορές:  «να τα πάω; Θα τα ορίζω; Μήπως μου τα πάρουν; Θα μου βάλουν φόρους; Θα τ΄αντέξω;

Να ξέρετε ένα πράγμα. Εμείς πήγαμε και εγκατασταθήκαμε σε μία χώρα  ξένη γιατί θέλουμε να κάνουμε κάτι για τα παιδιά μας. Δουλέψαμε σκληρά στην ξενειτιά, που λέει ο Έλληνας, για να κάνουμε κάτι. Ν΄αφήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Σήμερα σκεφτόμαστε: Αν τα φτιαξουμε αυτά στην Ελλάδα, θα τα πάρουνε; Θα τα βρούνε; Ή θα τα χάσουνε;

ΡΗΡ: Μα γιατί, πιστεύετε ότι μπορεί να τα χάσουν;

Χριστοφόρου: Η φορολογική πολιτική και η εμπειρία δεν βοηθάνε  να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας. Μήπως δουλέψαμε τόσα χρόνια στην ξενιτιά  για να τα χάσουμε στην πατρίδα;  Θα έχουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα να δώσουμε στα εγγόνια μας; Και εάν ακόμη το δώσουμε, θα αντέξουν εκείνα να το πληρώνουνε; Θα τα συντηρήσουνε; Αυτά αναρωτιώμαστε και αυτά μας πάνε πίσω. Να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, είναι πολύ ωραίο!  Όλοι θέλουν να την βοηθήσουν. Αλλά η πατρίδα μας τι κάνει να μας τραβήξει εδώ;

ΡΗΡ: Είχατε και σείς απώλειες από ομόλογα; Αμερική, Καναδά είχαμε αρκέτες χιλιάδες που έπαθαν μεγάλη οικονομική ζημιά…

Χριστοφόρου: Και εμείς είχαμε συμπαροίκους που έχασαν χρήματα. Και στο Χρηματιστήριο και σε Ομόλογα και σε επενδύσεις…

ΡΗΡ: Τώρα θα βοηθήσετε;

Χριστοφόρου: Βεβαίως το θέλουμε. Κοιτάξτε, εγώ νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα απ όλα να βολέψει τον δικό της κόσμο σε εργασία. Πρέπει να έλθουν εδώ στην πατρίδα μεγάλα εργοστάσια. Αυτό που μιλάω και με τους υπουργούς και τους επαγγελματίες, είναι  το έλλειμμα που έχετε στην μεγαλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε και που είναι ο Τουρισμός.

Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να φέρουμε τον τουρισμό πίσω. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν διαθέτει δική της αεροπορική εταιρεία. Αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα..

Παρά ταύτα, πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Κάθεσαι και βλέπεις το τουριστικό «πακέτο» που πουλάει ο άλλος και λες, η Τουρκία πουλάει υλικό. Η Κροατία, επίσης.  Εμείς έχουμε το καλύτερο κλίμα,  τα καλύτερα νησιά, τις καλύτερες θάλασσες και δεν έχουμε αεροπορική εταιρεία να μεταφέρουμε τους τουρίστες εδώ! Δεν ξέρουμε πώς να διαφημίσουμε το προϊόν μας στο εξωτερικό!

Έπειτα, τι βιομηχανία έχουμε στην Ελλάδα; Φτιάχνουμε ποτήρια, κατασκευάζουμε λάστιχα; Τίποτε δεν έχουμε! Πώς λοιπόν θα τραβήξουμε κόσμο εδώ να επενδύσει; Με το να βάζουν φόρους κάθε μέρα, είναι σαν να αρμέγουν μια αγελάδα! Αν δεν την ταίσω καλά-καλά, πώς θα βγάζει το γάλα της;

ΡΗΡ: Τι είναι αυτό που σας απωθεί;

Χριστοφόρου: Εμένα, σαν απόδημο Έλληνα και σαν επιχειρηματία,  για να με τραβήξεις  να κάνω επιχείρηση στην Ελλάδα, γιατί να την κάνω;  Γιατί να μην πάω στην Βουλγαρία, να μην πάω αλλού, που θα πληρώνω λιγότερο φόρο;   Πέστε μου γιατί να έλθω; Γιατί να αγοράσω δεύτερο σπίτι, γιατί να αγοράσω μια πολυκατοικία και να την νοικιάζω;  Να αγοράσω δύο σπίτια για τις κόρες μου, θα τα βρουν τα εγγόνια μου; Ή για τις αδελφές μου, θα μπορούν να πληρώνουν φόρους και έκτακτες εισφορές;

ΡΗΡ: Σαφώς υπάρχουν προβλήματα, αλλά…

Χριστοφόρου: Εύχομαι αυτοί που είναι στο τιμόνι του καραβιού να μην το ρίξουν σε κανέναν βραχονήσι, γιατί είναι αμαρτία. Έχουμε την καλύτερη, την πιο ωραία την πιο όμορφη χώρα στην Ευρώπη και μπορεί να γίνουν θαύματα αν δουλέψουμε όλοι μονιασμένοι και σωστά…

ΡΗΡ: Ας δούμε, τώρα και την Ομογένεια και τα προβλήματα που την απασχολούν. Πώς είναι οι ομογενείς στην Ν. Αφρική;

Χριστοφόρου:  Η ομογένεια στη Ν. Αφρική είναι μια γερή ομογένεια. Είμαστε ενωμένοι, Έλληνες και Κύπριοι μαζί, μια φωνή, μια Ομοσπονδία που κοιττάει 32 Σωματεία και Κοινότητες, με Σχολεία, με Νοσοκομεία, με Γηροκομεία.

Βέβαια και μεις περνάμε λίγο δύσκολα τώρα με την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά το κεφάλι μας είναι ψηλά, προχωράμε. Έχουμε κάνει πολλά έργα, βοηθήσαμε  και την Ελλάδα, Και με τις φωτιές έχουμε βοηθήσει, και  φτωχούς εδώ  έχουμε συνδράμει. Θέλουμε να κάνουμε κι άλλα. Σας είπα ήδη έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα, με την Κύπρο και έχουμε κάνει ένα lobbygroupμε τους Ιταλούς και τους Πορτογάλλους , έχουμε κάνει και το Πρόγραμμα για το 2014.

ΡΗΡ: Με την Εκκλησία εκεί οι σχέσεις σας πως είναι;

Χριστοφόρου: Πάρα πολύ καλές. Τις Εκκλησίες μας τις κοιτάμε, έχουμε το Δεσπότη μας και τους Ιερείς μας και στο Κειπ Τουν και στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και Δόξα τω θεώ όλα πάνε καλά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

ΡΗΡ: Το ΣΑΕ πως το βλέπετε;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής κ. Τάσος Χριστοφόρου (δεξιά) με τον εκδότη-διευθυντή της Ranhellenic Postκ. Χρ΄ξστο Μαλασπίνα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ν.  Αφρικής κ. Τάσος Χριστοφόρου (δεξιά) με τον εκδότη-διευθυντή της Panhellenic Post κ. Χρήστο Μαλασπίνα.

Χριστοφόρου: Το ΣΑΕ είναι πρόβλημα. Ξέρουμε ότι έχει τελειώσει το ΣΑΕ και νομίζω ότι ήταν αυτό το καλύτερο πράγμα που έχει κάνει η Ελλάδα! Το ΣΑΕ ήτανε μια μεγάλη μαύρη τρύπα για μένα. Δεν έπρεπε καν να υπάρχει.

ΡΗΡ: Δεν πιστεύετε στο ΣΑΕ;

Χριστοφόρου: Εκείνο που δεν ξέρω είναι τι ρόλο έπαιξε το ΣΑΕ . Παρόλο που υπήρξα και εγώ συντονιστής στο ΣΑΕ, νομίζω ότι έπρεπε να παίξει καλύτερο ρόλο. Πιο σημαντικό. Δυστυχώς δεν το κατάφερε αυτό. Δεν είδα αυτά που περίμενα και που έπρεπε να δω. Με απογοήτευσε το παλιό ΣΑΕ.

ΡΗΡ: Υπάρχει ένα νέο Νομοσχέδιο τώρα…

Χριστοφόρου: Ναι, ο κ. Τσιάρας ως Υφυπουργός  έκανε ένα πολύ ωραίο Νομοσχέδιο. Λυπάμαι που δεν συνεχίστηκε και εύχομαι να συνεχιστεί το έργο του κ. Τσιάρα. Να μην μείνει στη μέση. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδος. Αρχίζουμε κάτι και δεν το τελειώνουμε.

Από την άλλη μεριά, θέλω να επισημάνω ότι  το ΣΑΕ διαχειρίστηκε πολλά χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Πού πήγανε; Έδωσε η Ελλάδα λεφτά σε κάποιους. Τι τα κάνανε;  Δεν πρέπει να δοθεί απολογισμός; Γιατί να μην υπάρχουν αυτά τα λεφτά στις Ομοσπονδίες; Θα έβλεπε έργα η Ελλάδα. Τι έργο είδε η Ελλάδα μέσα από το ΣΑΕ; Τι όφελος είχε; Ή τι όφελος είχε η Ομογένεια;

ΡΗΡ: Θέλετε να επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ ή αποβλέπετε σε δημιουργία κάποιου νέου φορέα;

Χριστοφόρου: Από το ΣΑΕ που γνώρισα, προτιμώ κάτι άλλο. Κάτι καινούργιο και να σταματήσουμε αυτό το πράγμα να θέλουμε να πάρουμε χρήματα από την Ελλάδα και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς την Ελλάδα. Και να αφήσουμε τις σφραγίδες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη σφραγίδα, όχι η σφραγίδα για μας…

ΡΗΡ: Στην Ν. Αφρική αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας που ζητάει η Ελλάδα;

Χριστοφόρου: Εμείς κάναμε πολλή δουλειά με το υπουργείο Οικονομικών εδώ, με την μεσολάβηση του κ. Τσιάρα. Τονίσαμε ότι η Ελλάδα μόνον με τον Απόδημο Ελληνισμό μπορεί να βοηθηθεί. Τι μπορεί να κάνετε εντός των τειχών; Πόσο μπορεί το Κράτος να αρμέξει τους πολίτες του; Αυτοί που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν είναι οι Έλληνες του εξωτερικού. Πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα να αρχίσει να κοιτάζει και τους έξω από τα σύνορά της Έλληνες και όχι να τους παιδεύει με τέτοια τερτίπια και με δυσεύρετες βεβαιώσεις!

ΡΗΡ: Εσείς θα βλέπατε την ίδρυση ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού;

Χριστοφόρου:  Δεν νομίζω ότι το χρειαζόμαστε. Προσωπικά νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει ψήφο στους Απόδημους. Να ψηφίζουν από εκεί όπου ζουν.  Είναι ντροπή για μας να βλέπουμε τους Πορτογάλλους, τους Ιταλούς στην Ν. Αφρική να ψηφίζουν στις εκλογές  της πατρίδας τους. Εμείς που βγάλαμε τη λέξη Δημοκρατία, δεν έχουμε ψήφο! Γιατί;  Πώς θα προσελκύσουμε τους νέους;

ΡΗΡ: Μιλάτε για επιστολική ψήφο;

Χριστοφόρου: Με όποιο τρόπο. Ας βάλουν κάλπες στα προξενεία. Να μπορώ να ψηφίζω όποιο κόμμα θέλω. Τι φοβούνται; Ποιο είναι το πρόβλημα;

ΡΗΡ: Βλέπετε να ψηφίζετε  υποψήφιους των κομμάτων ή να έχετε δικούς σας ομογενείς υποψηφίους;

Χριστοφόρου:  Συγγνώμη, γιατί να έχω Απόδημους βουλευτές; Δεν έχω ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα; Αν έρθω εδώ με ένα αεροπλάνο στις εκλογές, δεν μπορώ να ψηφίσω όποιο κόμμα και όποιον υποψήφιο θέλω; Τι είναι η διαφορά να ψηφίζω εκεί από του να ψηφίζω εδώ;

Τι θα μου κάνει ο Απόδημος Βουλευτής; Εγώ θέλω να ψηφίζω εδώ. Ο Έλληνας βουλευτής κάνει μια χαρά  τη δουλειά μου. Ή θα πάρω το αεροπλάνο και θα έλθω ή θα πεταχθώ μέχρι το πλησιέστερο σε μένα προξενείο και θα ψηφίσω. Αν μπορώ ηλεκτρονικά ή και με το Ταχυδρομείο, δηλαδή με μικρότερη ταλαιπωρία μια και οι αποστάσεις είναι μεγάλες,  τόσο το καλύτερο!

ΡΗΡ: Πόσο έχει  προοδεύσει η ομογένεια στη Ν. Αφρική;

Χριστοφόρου: Πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Πράγματι ο ελληνισμός στην Ν. Αφρική τα τελευταία 15-20 χρόνια  έχει ανεβεί πάρα πολύ. Η νεολαία μας έχει προοδεύσει, έχει μορφωθεί, έχει ανοίξει τι πόρτες των πανεπιστημίων, έχει μπει σε μεγάλες εταιρείες, έχει κάνει δικές της επιχειρήσεις. Οι Έλληνες της Ν. Αφρικής σήμερα κρατάνε μπορώ να σας πω πάνω από το 80% της αλυσίδας των φαγητών. Έχουμε τραπεζίτες, έχουμε καθηγητές στα πανεπιστήμια. Έχουμε αλυσίδες σούπερ μαρκετ, έχουμε ελληνική Τράπεζα, έχουμε έναν μεγάλο αρχηγό, το δικηγόρο του Μαντέλα, τον κ. Μπίζο…

ΡΗΡ: Έχουμε στοιχεία πόσοι είναι οι ομογενείς στη Ν. Αφρική;

Χριστοφόρου: Από κάποιες μετρήσεις που έχουν επιχειρηθεί, πρέπει να φτάνουμε ή και λίγο να ξεπερνούμε τις 60.000.

ΡΗΡ: Πόσοι πιστεύετε ότι επισκέπτονατι τα καλοκαίρια την Ελλάδα;

Χριστοφόρου: Πολλοί, πάρα πολλοί.Να σας πω κάτι, στη Ν. Αφρική είναι πάρα πολλοί Έλληνες. Αν έρθει κάποιος στην Ν. Αφρική θα δει μια άλλη Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά: Πιστεύω είμαστε πιο πολύ Έλληνες από τους πατριώτες μου έξω από την Ελλάδα. Ας μην με παρεξηγήσουν οι Έλληνες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Αμερικής. Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε πιο πολύ Έλληνες! Η Ομοσπονδία Ν. Αφρικής, είμαστε numberone, που λέμε!

ΡΗΡ: Εάν σας ζητούσα με μία φράση να απευθυνθείτε στην Ελληνική κυβέρνηση,  ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τι θα της DSCI0473λέγατε;

Χριστοφόρου: Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Ν. Αφρικής, θα της έλεγα: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από αυτήν την κρίση. Κοιτάξτε πως θα φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Άνοιξτε τους ορίζοντες για επενδύσεις. Μην ταλαιπωρείτε με αστεία παραστατικά και δικαιολογητικά τους ομογενείς.   Δεν κερδίζετε τίποτα, ούτε θα τραβήξετε τον κόσμο πίσω στην Ελλάδα. Δεν γίνονται αυτά. Έχει βαρεθεί και ο απόδημος ελληνισμός να ακούει και να μην βλέπει έργα. Θέλουμε να αλλάξουν αυτά τα πράγματα. Μια φρέσκια αλλαγή.  Θέλουμε μέτρα που θα φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να δούμε.

Επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη. Όταν κάποιος υπουργός κάνει καλή δουλειά σε ένα υπουργείο, γιατί τον αλλάζετε; Αν δεν σταματήσει αυτό, πως θα πάμε μπροστά; Με το φίλο του φίλου,  ω φίλε;

ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Χριστοφόρου: Εγώ σας ευχαριστώ κ. Μαλασπίνα και εύχομαι καλές γιορτές σε όλους τους συνέλληνες! Ο Θεός μαζί μας και μαζί με την Ελλάδα μας.