Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Δεκεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις σε σχέση με τις προσπάθειες για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και η έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στις δηλώσεις Νταβούτογλου  κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους δημόσιους υπαλλήλους, το αίτημα της Κυβέρνησης για πώληση του χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας, η κυκλοφοριακή συμφόρηση από τους εκδρομείς στο Τρόοδος και τα αποτελέσματα έρευνας του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων για την ανέχεια στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Δεν πάω σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», γράφει ότι σκληρά μηνύματα ότι εξαντλείται η υπομονή και η καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς με την άρνηση της Άγκυρας να αποδεχθεί τη μια κυριαρχία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι μηνύματα με αρκετά υπονοούμενα έστειλε προς δημόσιους λειτουργούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφορικά με εμπόδια που συναντά ο ίδιος στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους. Γράφει, επίσης, ότι τη δημιουργία πλατφόρμας εμπορίας του ψηφιακού νομίσματος(Bitcoin) και κανονιστικού πλαισίου, εισηγείται προς το κράτος ο οικονομικός διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο αποδέχεται πληρωμές σε bitcoin.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συνεχίζεται το σκληρό ‘πόκερ’» γράφει ότι συνεχίζεται το σκληρό πόκερ για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι «εξαντλείται η υπομονή μας». Αλλού, γράφει ότι την καταβολή, τουλάχιστον, μέρους του κόστους υπερωριακής απασχόλησης της Αστυνομίας, για την αστυνόμευση των αθλητικών γεγονότων, από τα σωματεία, εισηγείται η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης πρωτοσέλιδα, στο αίτημα της Κυβέρνησης για πώληση του χρυσού της ΚΤ και στις αντιδράσεις των Κομμάτων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Τερτίπια από Νταβούτογλου» γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να αποποιηθεί των τουρκικών ευθυνών για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και να φορτώσει τις ευθύνες στην ε/κ πλευρά. Γράφει, επίσης, ότι στα ύψη εκτοξεύεται το ποσοστό των συμπατριωτών μας που εξαρτώνται για τη σίτιση τους από τα κοινωνικά παντοπωλεία, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων. Αλλού, γράφει ότι ενοχλημένοι παρουσιάζονται η Βουλή και το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τη στάση της Αστυνομίας για το θέμα λειτουργίας των κρατητηρίων παράνομων μεταναστών στη Μεννόγια.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εκ των ων ουκ άνευ τα τρία singles» γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητά να συνεχιστούν οι προσπάθειες για κοινό ανακοινωθέν, παρά τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς και τις εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου. Αλλού, γράφει ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και περιμένουν ακόμη τη βοήθεια ύψους 4 εκ. ευρώ που τους υποσχέθηκε ο κ. Κουγιάλης από τον περασμένο Μάρτιο. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης πρωτοσέλιδα, σε ομιλία του Ν. Συλικιώτη, ο οποίος προειδοποιεί ότι η περαιτέρω καθυστέρηση αξιοποίησης του φυσικού αερίου είναι επικίνδυνη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «The Cyprus Daily» με τίτλο «Αυξάνεται η φτώχεια» αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, σύμφωνα με την οποία ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγει στα κοινωνικά παντοπωλεία για να εξασφαλίσει φαγητό. Αλλού, αναφέρεται στο κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε χθες στο δρόμο Πλατρών – Τροόδους λόγω του μεγάλου αριθμού εκδρομέων που έτρεξαν να θαυμάσουν τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό προτού ξεκαθαριστούν οι βασικές αρχές λύσης του προβλήματος.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΘΚΕ)