Βενιζέλος: Το θέμα των Σκοπίων είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, προέβη στην εξής δήλωση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Προετοιμάζουμε, σήμερα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο θέμα είναι η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η αμυντική βιομηχανία παίζει καθοριστικό ρόλο. Έτσι πηγαίνουμε στο μεγάλο πρόβλημα των ΕΑΣ αλλά και της ΕΛΒΟ στην Ελλάδα. Χαίρομαι γιατί πηγαίνουμε σε μία λύση κοινά αποδεκτή. Αυτή συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Αλλά δεν μπορεί ρητορικά, πολιτικά να τασσόμαστε υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας και να δημιουργούνται μετά προβλήματα νομικά ή γραφειοκρατικά. Χαίρομαι λοιπόν γιατί αυτό ετέθη και πηγαίνουμε σε μια λύση.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η Διεύρυνση. Η Ελλάδα στηρίζει τη Διεύρυνση, στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Το ζήτημα, όμως, που υπάρχει με την ΠΓΔΜ, με τα Σκόπια, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, ούτε ένα ζήτημα που αφορά το όνομα. Είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Ένα πολύ βαθύτερο διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρούν όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Εμείς θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Και, επίσης, εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί επί των ημερών της Ελληνικής Προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σερβία, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Σερβίας αλλά ευρύτερα για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Κοσόβου, γιατί έτσι ενθαρρύνουμε τον ουσιαστικό διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας».