Τσίπρας: Colpo grosso με τα ναυπηγεία – Βενιζέλος: Εξυπηρετείτε συμφέροντα

Σφοδρή, όπως αναμενόταν ήταν η κόντρα στη Βουλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία, η οποία καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Η πρόταση καταψηφίστηκε με ψήφους 167 κατά (των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη) σε σύνολο 287 ψηφισάντων.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, υπέρ ψήφισαν 120 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη ΧΑ, το ΚΚΕ και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη.

Τσίπρας: «Colpo Grosso με τα υποβρύχια»

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει απαντήσεις για το colpo grosso από την πλευρά των Γερμανών. Τέσσερα υποβρύχια δεν χωράνε κάτω από το χαλί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και καταλόγισε ευθύνες στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι επιδεικνύει «στάση ενοχής», ενώ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο δεν δίνει απαντήσεις στη Βουλή για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του, δεν σώζει την κυβέρνησή του, αλλά μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών.

«Βρισκόμαστε μπροστά το κόλπο του αιώνα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνόψισε στα εξής:

«Ένα colpo grosso, από την πλευρά των Γερμανών, με θύμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό Δημόσιο. Έρχονται και παίρνουν τη δουλειά, δίνουν μίζες μέσα από την ύποπτη διαδρομή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δεν ολοκληρώνουν το έργο τους, και όχι μόνο δεν πληρώνουν για την καθυστέρηση, όχι μόνο δεν εκπίπτουν οι εγγυητικές τους, αλλά φτιάχνουν μια παρένθετη ενδιάμεση εταιρεία, με έναν αχυράνθρωπο από το Λίβανο.

Αναβαθμίζουν την εργολαβία και παίρνουν 1 δισ. σε καιρό κρίσης, γλιτώνουν και τα 260 εκατ. ευρώ που υπολείπονταν από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, γλιτώνουν και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τα παλιά αμαρτωλά αντισταθμιστικά ωφελήματα με τροπολογία του κ. Βενιζέλου, ταΐζουν και την παρένθετη εταιρεία με τη συνέχιση των πληρωμών, βαράνε και μια ωραία διάλυση των ναυπηγείων, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, δεν βάζουν ούτε βίδα στα υποβρύχια, που τα αφήνουν και σαπίζουν, και έρχονται από πάνω και καταγγέλλουν και το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας αποζημίωση 1 δισ. ευρώ».

«Αυτή είναι η κατάσταση, μια απίστευτη απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, αν είναι αληθή τα στοιχεία που καταθέτω προς διερεύνηση. Σας καλούμε να μας πείτε την αλήθεια. Έχετε διατελέσει υπουργοί, είστε κυβέρνηση. Ισχύουν ή δεν ισχύουν αυτά;», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Μπορεί και να ισχύουν αλλά να μην τα γνωρίζατε. Να πέσατε και εσείς θύματα απάτης. Είναι και αυτό μια απάντηση δεκτή. Μετά από όλα αυτά όμως θα συνεχίζετε να το παίζετε Πόντιοι Πιλάτοι και θα καταψηφίσετε την πρόταση εξεταστικής;»

Απευθυνόμενους στους βουλευτές και της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ είπε: «Δεν έχετε καμία δικαιολογία να το κάνετε. Μπροστά σας έχετε δύο επιλογές. Η μια είναι η επιλογή της διερεύνησης της αλήθειας και η άλλη είναι η επιλογή της συγκάλυψης. Μη νομίζετε, όμως, ότι σε αυτή την υπόθεση θα καταφέρετε να γλυτώσετε από την αλήθεια. Δεν θα κρυφτεί η αλήθεια για πολύ. Όσο τα υποβρύχια σκουριάζουν, η αλήθεια θα αναζητά, πεισματάρικα, διέξοδο -και θα βρει διέξοδο. Αν καταψηφίσετε αυτήν την πρόταση, θα έχετε επωμισθεί και εσείς μια υπόθεση που δεν σας αναλογεί».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις επικρίσεις ότι στόχος της πρότασης εξεταστικής είναι η δημιουργία κυβερνητικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας. «Δεν αντιλαμβάνομαι ως εκδίκηση ή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, το να φωτιστεί η αλήθεια και να στείλουμε στη δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Το αντιλαμβάνομαι ως απονομή δικαιοσύνης και θεμέλιο λίθο για το μέλλον», είπε σημειώνοντας ότι «κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε με κρυμμένους σκελετούς στη ντουλάπα, και αν δεν αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα».

Είπε ακόμη ότι στο παρελθόν όλα τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ζητήθηκε διερεύνηση, κατήγγειλαν πολιτική τους εξόντωση, και αναφέρθηκε ονομαστικά στους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Άκη Τσοχατζόπουλο, αναφέροντας ότι τον τελευταίο τον είχε υπερασπιστεί ο κ. Βενιζέλος για την υπόθεση των υποβρυχίων, καταγγέλλοντας δόλιες προθέσεις των κατηγόρων του.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στη σύσταση εξεταστικής για το «μείζον οικονομικό και εθνικό θέμα των υποβρυχίων που σήμερα σκουριάζουν στη στεριά», είπε: «Η πρότασή μας εμφανίζεται ως απόπειρα να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν την κατασκευή αυτή την έκανε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος. Ή αν ο κ. Σαμαράς, εκών άκων, το δέχθηκε εκβιαζόμενος.

Είναι, όμως, αίτημα του λαού να υπάρξει κάθαρση και δικαιοσύνη. Αλλά, εν ονόματι της κυβερνητικής σταθερότητας, αποσταθεροποιείται η ίδια η Δημοκρατία. Απουσιάζει ο κ. Σαμαράς, δεν έχει το θάρρος σήμερα να έρθει να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηής του. Τον αφήνει έρμαιο». Προσέθεσε δε ότι αυτή η τακτική δεν σώζει την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, αλλά «μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών», όταν «κάνει πως δεν θυμάται τι έλεγε το 2005 ο κ. Βενιζέλος, καλώντας τη ΝΔ να ζητήσει συγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπώρησε, για τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου».

Για τις προειδοποιήσεις αποκαλύψεων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της σημερινής συζήτησης, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι δεν τον αφορά «η λάσπη στον ανεμιστήρα» και δεν θα ασχοληθεί με το είδος της υπεράσπισης που διάλεξε για τον εαυτό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Θα διερωτηθώ, όμως, πως ένας τόσο ευφυής άνθρωπος δεν κατανοεί ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κραυγάζει ενοχή», είπε, χαρακτηρίζοντας μνημείο αδιαφάνειας την εκτελεστική σύμβαση που υπεγράφη το 2010, «με πρόσχημα τη διάσωση των Ναυπηγείων».

Βενιζέλος: Συκοφαντείτε και εξυπηρετείτε συμφέροντα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για συκοφαντίες εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η στοχοποίηση η δική μου είναι ένα σχετικό όψιμο ζήτημα. Αυτό δεν είχε συμβεί πριν από τον Ιούνιο του 2012 παρά το γεγονός πως είχα διαχειριστεί αυτό το θέμα. Αντιθέτως είχα πολύ καλή συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Βουλή. «Υπάρχει μια λανθασμένη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ πως το ΠΑΣΟΚ είναι το θύμα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Μακάρι να έφταναν οι πολιτικές εξηγήσεις γιατί τότε οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν συνετιστεί».

«Υπάρχουν όμως άλλα στοιχεία που έχουν να κάνουν με συμφέροντα που έχουν θιγεί από εμένα, όπως αυτό το παιχνίδι με τη δραχμή», επισήμανε και αναφερόμενος στις καταθέσεις, έκανε λόγο για «υπονομευτική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα».

Σχετικά με τα ναυπηγεία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως κατά τη διαδικασία του νομοθετικού έργου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταθέσει αντίστοιχη πρόταση, αλλά αντιθέτως για την Ελευσίνα, είχε δηλώσει παρών, στηρίζοντας την εν λόγω απόφαση.

«Το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό και όταν ετέθη προς συζήτηση η ιδέα να πουλήσουμε ένα υποβρύχιο για να ενισχύσουμε τα ναυπηγεία. Τότε ο κ. Δρίτσας έστειλε επιστολή σε εφημερίδα, διαψεύδοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πώληση αλλά πρόσθεσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρεμβαίνοντας όπου πρέπει», τόνισε και πρόσθεσε πως «υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε πως θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, ενώ εκείνοι με ανακοίνωσή τους άσκησαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξέρουν ποιος έχει δώσει μάχη για να κρατηθούν ζωντανά τα ναυπηγεία. Από τότε αρχίζει η υστερική εστίαση του κ. Τσίπρα στην υπόθεση των ναυπηγείων έπειτα από τρία χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η «κοινοβουλευτική αφετηρία ήταν η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Άμυνας που προκάλεσε και τότε την αντίδρασή του».

«Από τότε πέρασαν 45 ημέρες- αν και τους προκαλούσαμε καθημερινώς, μέχρι να κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής, όπου αρχίσαμε πάλι να τους ψάχνουμε για να ορίσουμε την ημερομηνία συζήτησης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταλήγοντας στη σημερινή ημέρα, είπε πως είναι η ώρα των εξηγήσεων.

«Η υπόθεση των ναυπηγείων διαρκεί 16 χρόνια. Υπάρχει μία μόνο περίοδος 16 μηνών, όπου ήμουν στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Η Βουλή παρακολουθεί αυτό το ζήτημα συνεχώς», τόνισε και συμπλήρωσε πως «το Κοινοβούλιο έχει αφιερώσει συνολικά 26 συνεδριάσεις για αυτό».

Και πρόσθεσε: «Ο νόμος 38/85 του 2010 ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αφού προηγουμένως η Βουλή για πρώτη φορά είχε εγκρίνει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο με συνεχή ενημέρωση της Βουλής. Η Βουλή μετείχε στη διαπραγμάτευση».

Επιπλεόν, αναρωτήθηκε γιατί ορισμένοι, όπως ο κ. Τσίπρας θεωρούν με τον εν λόγω νόμο κυρώθηκε κάποια σύμβαση. «Με τον νόμο άνοιξε ο δρόμος για να υπογραφεί η σύμβαση».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Παμπούκη για μυστική συμφωνία με την Abu Dhabi Mar, το 2010, χωρίς να τη γνωρίζει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση των υποβρυχίων αλλά και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατά την περίοδο του 2009.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος άφησε υπονοούμενα κατά του μέλους του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Ταφύλλη, λέγοντας πως συνόδευσε τον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται στην υπόθεση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. «Δεν λέω πως έχει κάποια σχέση αλλά μήπως πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συνεχίστηκε η αντιδικία

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας πήρε εκ νέου τον λόγο, επισημαίνοντας πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και μίλησε 72 λεπτά, δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. «Είστε υπερήφανος για τον νόμο του 2010 και το αποτέλεσμα που υπάρχει σήμερα;» αναρωτήθηκε.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ήρθατε εδώ να μας κατηγορήσετε ότι εμείς αναδεικνύουμε το μείζον αυτό πολιτικό θέμα, διότι – λέει- μας υποκινούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας» είπε ακόμα.

Αφήσατε αήθη υπονοούμενα για τον Γιάννη τον Ταφύλλη γιατί ήταν ο άνθρωπος που όταν ήταν αξιωματικός αεροπορίας έφερε στην επιφάνεια των «τυφλών» Mirage-2000. «Εάν έχετε στοιχεία να τα καταθέσετε εκεί που πρέπει» σημείωσε.

«Ή ήσασταν κι εσείς θύμα του colpo grosso και πρέπει να ζητήσετε συγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν στο κόλπο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας εκ νέου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν έδωσε καμία απάντηση. «Ψηφίσατε παρών για τηα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Εργαζόμενοι υπάρχουν μόνο στην Ελευσίνα, όχι και στον Σκαραμαγκά;» ανέφερε.