Η Ελληνική Γλώσσα, οι Ομογενείς και η Ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πολλές είναι οι φορές όπου όχι μόνον εκπαιδευτικοί, αλλά και απλοί ομογενείς μας έχουν εκφράσει είτε παράπονα για την μη αποστολή επαρκούς αριθμού δασκάλων από την Ελλάδα, είτε για μειωμένο αριθμό διδακτικών βιβλίων είτε και έχουν επαινέσει το Κράτος για το αντίθετο, όπου αυτό συμβαίνει.

Όλοι έχουν παραδεχθεί πόσο σημαντική είναι η διαδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Πολιτεία και πολίτες.  Την αξία των ελληνικών την κατανοούν περισσότερο από τον καθένα οι τελειόφοιτοι μαθητές των ελληνικών σχολείων της ομογένειας. Της ξενειτιάς θα γράφαμε, εάν δεν φοβόμασταν μήπως παρασυρθούμε σε μελοδραματικούς τόνους.

Ένας από αυτούς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Ν.Αφρικής κ. Τάσος Χριστοφόρου στην πρόσφατη συνέντευξή του που παραχώρησε στο Panhellenic Post. Είπε, χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος: <<Θέλω να παρακαλέσω πάρα πολύ την  κυβέρνηση να μην σταματήσει την ελληνική γλώσσα.  Με την γλώσσα θα κρατήσουμε μια Ελλάδα ζωντανή. Εκεί το παιχνίδι θα παιχθεί. Στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας έξω από την Ελλάδα. Η κουλτούρα μας θα ζήσει μόνον εάν θα μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας ελληνικά>>.

Στο ερώτημα ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουν στο θέμα αυτό, απάντησε: <<‘Όπως σας είπα, αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες.  Ξέρουμε η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Κατανοούμε την κατάσταση που αντιμετωπίζει και το Υπουργείο Εξωτερικών.  Ό,τι μπορεί κάνει. Από  την κρίση το 2009 και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα μας στάθηκε. Δεν μπορώ να πω το αντίθετο. Με προβλήματα, με βοήθεια και από εμάς, πάντως μας στάθηκε. Τα βιβλία τα στέλνει. Δυστυχώς έχουμε κοπεί από δασκάλους. Αυτό είναι αλήθεια. Οι δάσκαλοι έχουν κοπεί. Κάνουμε και μεις μαθήματα με δασκάλους τοπικούς, από εκεί,  αλλά θα θέλαμε τον δάσκαλο τον Έλληνα. Να μάθουνε τα παιδιά μας την καθεαυτή ελληνική γλώσσα. Τα ελληνικά προγράμματα…>>

Για την αξ’ία της ελληνικής γλώσσας μιλάει, σε σύντομη δ’ήλωσή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα της ομογένειας της Αυστραλίας <<Νέος Κόσμος>> ο κ.  Γιάννης Μηλίδης,  Διευθυντής των Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων, Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Στην σημερινή της έκδοση (Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου) η εφημερίδα παραθέτει εκτός από τη δήλωση του κ. Μιλίδη και απόψεις ορισμένων τελειόφοιτων μαθητών ελληνικών σχολείων.

Αναδημοσιεύουμε το θέμα διότι αντανακλά τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, αλλά και γιατί αποτυπώνει γλαφυρά την ευθύνη που έχει η ελληνική Πολιτεία -πάνω από κρίσεις και κριτικές- να διασφαλίσει και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την εκμάθησή της τόσο από τα παιδιά των Αποδήμων όσο και από ξένους φιλέλληνες.

Αν μιλούμε για Ανάπτυξη και για Αναγέννηση, ας ξεκινήσει από την ελληνική γλώσσα.

Έναν από τους πολλούς θησαυρούς που έχουμε κληρονομήσει…

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τελειώνει ακόμη ένας χρόνος στη ζωή μας αλλά το ταξίδι ποτέ δεν σταματά. Κάθε χρόνο, οι δάσκαλοι ταξιδεύουν μαζί με δεκάδες νέους μαθητές τους δίνοντάς τους ελληνική γνώση και ελληνική παιδεία. Είναι ένα ταξίδι που είμαι σίγουρος, οι γονείς και τα παιδιά σε όλα τα ελληνικά σχολεία, το εκτιμούν και το σέβονται. Όμως καταλαβαίνουμε πιο πολύ την αξία ενός ταξιδιού όταν αυτό φτάνει στο τέλος του.

Μερικοί από τους τελειόφοιτους μαθητές των απογευματινών σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Μερικοί από τους τελειόφοιτους μαθητές των απογευματινών σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Την αξία του ελληνικού σχολείου την νιώθουν αυτές τις μέρες οι τελειόφοιτοι μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Ας διαβάσουμε για τα αισθήματα και τις σκέψεις μερικών τελειόφοιτων μαθητών για να καταλάβουμε τι κέρδισαν από το ταξίδι της ελληνομάθειάς τους τώρα που αυτό έφτασε στο τέλος του. Tα λόγια των μαθητών είναι πολύ συγκινητικά.

Ευχόμαστε στους μαθητές όλων των ελληνικών σχολείων κάθε επιτυχία στο μέλλον τους και τους ευχαριστούμε που αφοσίωσαν μέρος από τη σχολική ζωή τους στα ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης.

Ευχόμαστε επίσης σε όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος 2014.

Γιάννης Μηλίδης
Διευθυντής των Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων, Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

 

Αναστασία Κουρτόγλου

Μετά από 11 χρόνια που μαθαίνω Ελληνικά αναπολώ όλη την προσπάθεια που έκανα για να μάθω αυτή τη γλώσσα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω όλα όσα έμαθα από αυτή την όμορφη γλώσσα και για την κουλτούρα μας. Θα μου λείψουν οι συμμαθητές και συμμαθήτριές μου και οι ωραίοι δασκάλοι και δασκάλες που είχα. Το Ελληνικό Σχολείο ήταν μια εμπρειρία που μου έδωσε τα αναγκαία προσόντα να συμμετέχω στην κοινωνία χρησιμοποιώντας τα Ελληνικά μου όσο καλύτερα μπορώ.

Γιώργος Χονδρογιάννης
Τώρα που έχω τελειώσει το Ελληνικό Σχολείο είναι σαν να έχω ζήσει μια ολόκληρη εποχή. Μετά από 12 χρόνια σπουδών στο  Ελληνικό Σχολείο αισθάνομαι ότι έχω καταφέρει κάτι πολύ σπουδαίο. Τα πράγματα που έμαθα και οι στιγμές που μοιράστηκα με τους συμμαθητές μου θα μείνουν μέσα μου για την υπόλοιπη ζωή μου. Tο Σάββατο θα το θυμάμαι πάντα σαν τη μέρα του Ελληνικού Σχολείου!

Ηλιάνα Ζαφειρίου
Τελειώνοντας το Ελληνικό Σχολείο μετά από 13 χρόνια αισθάνομαι ότι έχω μάθει πολλά για την εθνικότητά μου. Χαίρομαι που κατάφερα να τελειώσω και την τρίτη Λυκείου καθώς κατάφερα να αναπτύξω τα Ελληνικά μου. Το Ελληνικό Σχολείο μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω σχέσεις με άλλα Ελληνόπουλα και να νιώθω περήφανη για την ταυτότητά μου. Τα αισθήματά μου τώρα που τελειώνω το Ελληνικό Σχολείο είναι ανάμικτα. Νιώθω χαρά αλλά και λύπη.

Ηλιάνα Γιατράκου
Πήγα στο Ελληνικό Σχολείο για 12 χρόνια και το αγάπησα πάρα πολύ. Μαθαίνοντας Ελληνικά με βοήθησε πάρα πολύ στη ζωή μου και προπάντων να μιλώ με τον παππού και τη γιαγιά. Έχω μάθει τόσα πολλά φέτος και ειδικά να μιλώ με άνεση και να γράφω Ελληνικά. Έχω απολαύσει τη μάθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Αυτή η χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη και θα την θυμάμαι πάντα.

Κατερίνα Κανεσούλη
Ένα μέρος του εαυτού μου είναι ολόχαρο που τελειώνω το Ελληνικό Σχολείο αλλά νιώθω και κάπως λυπημένη. Έχω μάθει πολλά ανάμεσα στους τοίχους αυτών των τάξεων, όχι μόνο για την ελληνική γλώσσα αλλά και για την κουλτούρα μου. Ήταν 13 απίθανα χρόνια και πραγματικά θα μου λείψουν.

Σοφοκλής Μανταμαδιώτης
Η φετινή χρονιά ήταν ωραία εμπειρία. Κάθε εβδομάδα μαζί με τα άλλα τρία αγόρια της τάξης μου ήταν πάντα γεμάτη  ενθουσιασμό. Μαζί κάναμε τα τόσα πολλά διαγωνίσματα της τρίτης Λυκείου και βάζουμε όλες τις δυνατότητές μας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο τελικό διαγώνισμα. Η βοήθεια από τους  καθηγητές μας ήταν ασταμάτητη και μας πρόσφεραν πολλές ώρες για το δικό μας όφελος. Αληθινά, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη χρονιά.

Πολύδωρος Παξινός
Μετά από 13 μεγάλα χρόνια στο Ελληνικό Σχολείο άρχισα να αισθάνομαι κάτι που νόμιζα θα ήταν αδύνατο. Aισθάνομαι κάπως αναστατωμένος από το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο ταξίδι πλησιάζει στο τέλος του. Το δημοτικό σχολείο του Belle Vue με σπίτωσε για τα κουραστικά εκείνα Σαββατιάτικα πρωινά και εκείνες τις συναρπαστικές Δευτεριάτικες νύχτες, μαζί με τα άλλα τρία αγόρια κι έχει μπει μέσα στην καρδιά μου. Θα μου λείψει το Ελληνικό Σχολείο και θα μου λείψει η παρέα των συμμαθητών μου κάθε Δευτέρα. Το Ελληνικό Σχολείο ήταν κάτι περισσότερο από μια πηγή γνώσης. ;Hταν μια πηγή ζωής kαι είναι δύσκολο να σταματήσεις ένα τέτοιο γεγονός. Όμως, όλα τα ευχάριστα πράγματα έχουν ένα τέλος.

Στέλιος Ντουμάκης
Είχα μια απίθανη χρονιά φέτος και με ευχαρίστησε πολύ η εμπειρία να μοιράζομαι το χρόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια με τα άλλα τρία αγόρια της τάξης μου. Θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου αυτή η εμπειρία. Επίσης, τα τελευταία 12 χρόνια στο Ελληνικό Σχολείο είναι μια αξέχαστη εμπειρία που πάντα θα την σκέφτομαι με αγάπη. Η μάθηση για τον ελληνικό πολιτισμό μου έδωσε την ευκαιρία να σέβομαι περισσότερο την πολιτιστική μου κληρονομιά και θα την μεταδώσω και στα παιδιά μου.

Γιώργος Παπανδρέου
Βρήκα την Τρίτη Λυκείου στα Ελληνικά μια διεγερτική και αποκαλυπτική εμπειρία. Η πολύ ευχάριστη συντροφιά με άλλους μαθητές βελτίωσε τα δύσκολα μαθήματα αλλά και η όλη εμπειρία με έκανε να θέλω να συνεχίσω τα Ελληνικά και στο μέλλον. Οι καθηγητές μας ήταν πολύ βοηθητικοί με όλα όσα έκαναν για μας. Είχαμε μια τόσο εξαιρετική χρονιά που το μόνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Πηγή: Neoskosmos.com