Ο Κυπριακός Τύπος, 20 Δεκεμβρίου 2013

Η ψήφιση του τροικανού Προϋπολογισμού για το 2014 με την Βουλή να σταυρώνει δεκάδες κονδύλια, η κατάσταση στην Τουρκία με τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται Υπουργοί, η κατάρρευση μέρους της οροφής του θεάτρου Apollo στο κεντρικό Λονδίνο και ο τραυματισμός δεκάδων ανθρώπων και η τοποθέτηση ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μιχάλης Σαρρής γνώριζαν για το κούρεμα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Σύγκρουση στα άκρα” γράφει ότι ο πολιτικός τυφώνας που ξέσπασε με αφορμή σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται Υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κτυπά την πόρτα του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ κάλεσε τους καθηγητές να μην επιτρέπουν την όποια προώθηση της ψηφιακής βιβλιοθήκης “Αριστοτέλης” από εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας την οποία ενέκρινε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας. Αλλού γράφει ότι “ούτε σούβλες ούτε πάρτι τις γιορτές στη δημόσια υπηρεσία.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Αναστασιάδης και Σαρρής γνώριζαν για το κούρεμα” γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης, Μιχάλης Σαρρής και Αβέρωφ Νεοφύτου γνώριζαν πριν από το Γιούρογκρουπ , ότι στο τραπέζι θα ετίθετο και το κούρεμα των καταθέσεων. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις δηλώσεις που έκαμαν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι τρεις πολιτικοί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “σείεται το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν”. Αλλού γράφει ότι ψηφίστηκε ο τροϊκανός Προϋπολογισμός από την Βουλή.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Κυβέρνηση με δεμένα χέρια” γράφει ότι η Βουλή σταύρωσε δεκάδες κονδύλια του Προϋπολογισμού. Προσθέτει πως όταν ένα κονδύλι σταυρώνεται για να εκταμιευθεί απαιτείται να προηγηθεί έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδριάζει σήμερα και θα συζητήσει  την κομματική συνταξιοδότηση στελεχών του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με την επιστροφή στο πηδάλιο του Διευθυντή στις Φαρμακευτικές  Υπηρεσίες Λούη Παναγή έφυγαν 20 λειτουργοί από τα κεντρικά γραφεία και άλλοι τόσοι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των αστικών και αγροτικών κέντρων.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Σκληρή λιτότητα” γράφει ότι Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας χωρίς κανένα αναπτυξιακό μέτρο και με σημαντικές περικοπές στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και κοινωνικών παροχών ψήφισαν χθες οι 30 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ και ο βουλευτής Ζ. Κουλίας. Αλλού γράφει ότι Ευρώπη των λαών αξίωσαν χιλιάδες στις Βρυξέλες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε χθες ότι η Βουλή θα στηρίξει το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο θέμα της στον πρώτο τροικανό Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες βράδυ από την Βουλή σημειώνοντας ότι πέρασε με 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Ζαχαρίας Κουλίας ), με 20 Βουλευτές (ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και Συμμαχία Πολιτών) να καταψηφίζουν και με αποχή από 4 Βουλευτές από το ΚΣ ΕΔΕΚ. Αλλού γράφει ότι πάνω από 60 άτομα τραυματίστηκαν από την κατάρρευση μέρους της οροφής του θεάτρου Apollo στο κεντρικό Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς παράστασης «Το περίεργο συμβάν του σκύλου τη νύχτα». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σφαγή πουλιών του τρέχοντος έτους μπορεί να φθάσει στο 1.5 εκ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ” The Cyprus Daily” υπό τον τίτλο “Αναταραχή στην Τουρκία” γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός χτυπά την έρευνα για διαφθορά σε μια προσπάθεια να μη αμαυρωθεί η Κυβέρνηση του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ψήφιση από την Βουλή του Προϋπολογισμού για το 2014. Αλλού παρουσιάζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε φωτογραφία με τον Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” υπό τον τίτλο “Προς μίνι ανασχηματισμό” γράφει ότι με την έγκριση από τα συγκυβερνώντα κόμματα του πρώτου μνημονιακού Προϋπολογισμού αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για ευρείας κλίμακας αλλαγές και ανακατατάξεις στο Κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με αποκαλύψεις του Μιχαλολιάκου, είναι “στυλοβάτης του ΕΛΑΜ ο Αρχιεπίσκοπος”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “οι ξένοι περίμεναν την εκλογή Αναστασιάδη για το κούρεμα”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” υπό τον τίτλο “Ενωμένοι βλέπουμε μπροστά” κάνει αναφορά σε άρθρο του Προέδρου Αναστασιάδη στον “Α” με το οποίο ανανεώνει την πρόσκληση του προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για ενότητα και συνεργασία. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Τάσου Μητσόπουλου στον “Α”, ο οποίος δηλώνει την ανάγκη “να αναγεννηθούμε ηθικά, πνευματικά, να απαρνηθούμε το ρουσφέτι, να θέσουμε τέρμα στην ανομία και την ατιμωρησία”. Αλλού αναφέρει πως το “KINGS AVENUE MALL”, είναι το στολίδι της Πάφου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό ποντίκι” υπό τον τίτλο “Από ανακοινωθέν σε σύντομη κοινή δήλωση” γράφει ότι η επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη να προβαίνει συνεχώς σε αναδιατύπωση των προτάσεων της ε/κ πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν, με στόχο να πλησιάσει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, έχει προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων αλλά και αντιδράσεων ακόμα και στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι “και ο λαλίστατος Μπαγίς στο σκάνδαλο διαφθοράς”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “`σκοτώνουν` τα άλογα όταν γεράσουν στο ΑΚΕΛ”.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΘΝΕ)