«Αναστροφή της γήρανσης» πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν την διαδικασία της γήρανσης, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Με τη χρήση μιας χημικής ουσίας αναγέννησαν τους μύες ποντικιών, χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδευτεί από μυϊκή ενδυνάμωση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Ομάδα ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντεπικεντρώθηκαν στη χημική ουσία NAD, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται φυσιολογικά σε όλα τα κύτταρα καθώς ο οργανισμός γερνάει.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η εν λόγω χημική ουσία διαταράσσει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων, συντελώντας σε χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας και τελικά γήρανση.

Η ενίσχυση των επιπέδων της NAD, με την χορήγηση στα πειραματόζωα μιας άλλης χημικής ουσίας που φυσιολογικά μετατράπηκε σε NAD, κατάφερε να αναστρέψει τον χρόνο.

Συγκεκριμένα, μια εβδομαδιαία θεραπεία σε ποντίκια ηλικίας δύο ετών έκανε τους μυς τους να μοιάζουν με αυτούς ποντικιών έξι μηνών, τουλάχιστον ως προς την μιτοχονδριακή ηλικία, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Δρ Άννα Γκόμες από το τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ εξηγεί ότι «με μεγαλύτερου εύρους θεραπεία ενδεχομένως να επιτύχουμε και τη μυϊκή ενδυνάμωση. Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία του γήρατος, καθώς άλλες πτυχές της γήρανσης του οργανισμού, όπως η μείωση του μήκους των τελομερών ή η καταστροφή του DNA, δεν μπορούν να αναστραφούν».

Και η Δρ Γκόμες συμπληρώνει ότι η γήρανση είναι πολυπαραγοντική διαδικασία, άρα η «μάχη» είναι προς το παρόν άνιση.

Οι ερευνητές πάντως προτίθενται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2015, αν και η αναστροφή των γηρατειών στους ανθρώπους είναι ακόμη μια μακρινή προοπτική.

health.in.gr