Μια Ελληνίδα ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες

Η κυρία Αλεξιάδου είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και το Μάρτιο του 2104 θα λάβει το ανώτερο βραβείο της Γερμανίας, το φημισμένο Leibniz Prize, για το ερευνητικό της έργο.

Η επιτροπή που αποφάνθηκε υπέρ της βράβευσής της, χρειάστηκε να εξετάσει τις περιπτώσεις 129 υποψηφίων που έχουν να επιδείξουν ουσιαστικό και σημαντικό έργο στον τομέα τους. Το βραβείο εισήχθη, για πρώτη φορά, στην επιστημονική κοινότητα το 1986 και έκτοτε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως.

Κάθε νικητής (μαζί με την Άρτεμης Αλεξιάδου, έχουν προκριθεί άλλοι έξι ερευνητές), θα λάβει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ουσιαστικά είναι η χρηματοδότηση της έρευνά του για τα επόμενα επτά χρόνια.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι γνωστή, όμως η Άρτεμις Αλεξιάδου είναι μια διεθνώς διακεκριμένη γλωσσολόγος, ειδικευμένη στη σύγχρονη γραμματική θεωρία, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση ανάμεσα στις ιδιότητες των ουσιαστικών και των ρημάτων, καθώς επίσης στη σύνταξη πολλών διαφορετικών γλωσσών, ρίχνοντας έτσι φως στον τρόπο που η γλώσσα «δουλεύει».

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1969, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και το 2002 της προσφέρθηκε μια θέση στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, την οποία και αποδέχθη.

Πηγή: paraskhnio.gr