O Ζούκερμπεργκ πουλάει μετοχές για να πληρώσει φόρους

Η απόφαση του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος μετοχών του Facebook οδήγησε την Παρασκευή τη μετοχή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης σε απώλειες άνω του 2%. Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά 70 εκατ. μετοχών στα 55,05 δολ/μετοχή, εκ των οποίων τα 27 εκατ. προέρχονται από την ίδια την εταιρεία. Η τιμή διάθεσης ήταν με οριακό discount 0,1% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 55,10 δολ. την Παρασκευή.

 

Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν σήμερα σε βασικούς μετόχους και συγκεκριμένα τα 41,35 εκατ. μετοχές στον ιδρυτή της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Η απόφαση του αυτή πάρθηκε προκειμένου να καλύψει φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για κεφάλαιο κίνησης και άλλους «γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς».marc-640x400

 

Υπολογίζεται ότι η αξία των 70 εκατ. μετοχών ξεπερνά τα 3,8 δισ. δολ. και ο Ζούκερμπεργκ θα εισπράξει περί τα 2,25 δισ. δολ. Από τα χαμηλά του Ιουνίου η τιμή των μετοχών έχει αυξηθεί σχεδόν 150%. Η πώληση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ποσοστού του  Ζούκερμπεργκ στην εταιρεία από 58,8% που είναι σήμερα στο 56,1%.

 

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διάθεση μετοχών από μια εισηγμένη αμερικανική εταιρεία από την πώληση μετοχών αξίας 7,6 δισ. δολ. της American International Group Inc. τον Δεκέμβριο του 2012.

 

O Ζούκερμπεργκ επίσης σκοπεύει να δωρίσει επιπλέον 18 εκατ. μετοχές του Facebook, αξίας 1 δις. δολαρίων σε φιλανθρωπίες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία.

 

Ο ιδρυτής του Facebook και η σύζυγος του Πρισίλα Χαν (Priscilla Chan) ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι δωρητές σε φιλανθρωπίες στις ΗΠΑ το 2012 σύμφωνα με το «Chronicle of Philanthropy», με τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ να είναι στη πρώτη θέση.

 

Οι μετοχές αυτές θα δοθούν σε οργανισμό της Silicon Valley, ο οποίος έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο άλλες 18 εκατ. μετοχές.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν οι μετοχές του Facebook διαπραγματεύονταν σε τιμή 50% χαμηλότερη από την τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο τω ν ΗΠΑ (IPO price), o Ζούκερμπεργκ ανακοίνωνε ότι θα κρατούσε το δικό του μερίδιο για τουλάχιστον ένα χρόνο. Από τότε η αξία των μετοχών τριπλασιάστηκε…

Fortunegreece.com