Ελληνική «εισβολή» στο Εργατικό Κόμμα της Βικτώριας

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από:Neoskosmos.com

Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος Βικτωρίας επικύρωσε στα μέσα της εβδομάδας τις υποψηφιότητες τεσσάρων ομογενών σε ισάριθμες έδρες της Πολιτείας, ενώ τρία εν ενεργεία μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανανέωσαν τις υποψηφιότητές τους για τις πολιτειακές εκλογές του εκλογές του 2014.
Όπως είχε γράψει ο «Νέος Κόσμος» (3/12/2013) «Επτά πρωτόβγαλτοι» ομογενείς», οι κ.κ. Στίβεν Δημόπουλος, Πολ Κλεισάρης, Στίβεν Τσίτας, Νίκος Στάικος, Λάμπρος Ταπεινός, Ελένη Κώνστα και Φίλιπ Δαλιδάκης, διεκδικούσαν ισάριθμες έδρες στην πολιτειακή Βουλή και τη Γερουσία ως υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος.
Τελικά, τέσσερεις εξασφάλισαν το χρίσμα και, μάλιστα, χωρίς αντίπαλο, οι Στιβ Δημόπουλος στην έδρα Oakleigh, ο Νίκος Στάϊκος στην έδρα Bentleigh και η Ελένη Κώνστα στην έδρα Frankston και ο Φίλιπ Δαλιδάκης για τη Γερουσία.

Η "ελληνική" ομάδα του Εργατικού της Βικτώριας με τον αρχηγό του κόμματος

Η “ελληνική” ομάδα του Εργατικού της Βικτώριας με τον αρχηγό του κόμματος

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η Κεντρική Επιτροπή επικύρωσε και τις υποψηφιότητες τριών μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Τζένης Μικάκου, Τζένιφερ Κάνις και Λη Ταρλάμη.

Όπως είχε προβλέψει ο «Νέος Κόσμος» προβλέψει ο «Νέος Κόσμος» οι Παύλος Κλεισάρης, Λάμπρος Ταπεινός και Στίβεν Τσίτας ήταν «χαμένοι από χέρι» διότι δεν είχαν την στήριξη των μελών στις έδρες που διεκδικούσαν.

Ο κ. Κλεισάρης επρόκειτο να αναμετρηθεί με τέσσερεις συνυποψηφίους για το χρίσμα του υποψηφίου του Εργατικού Κόμματος στην έδρα Prahran, τους Cassandra Devine, Tony Lupton, Neil Pharaoh και Gary March. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το χρίσμα πήρε ο Neil Pharaoh, μετά από παραταξιακές διεργασίες, που υποχρέωσαν τον κ. Κλεισάρη να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Στίβεν Τσίτας, όπως αναμενόταν, απέσυρε την υποψηφιότητά του για την ασφαλή Εργατική Έδρα Northcote, στην οποία εκλέγεται η σκιώδης υπουργός Μεταφορών, κ. Fiona Richardson. Συνυποψήφιοι του κ. Τσίτα για το χρίσμα ήταν οι Robert Bekhazi και Harriet Shing. Η κ. Richardson επικράτησε άνετα.
Ο δήμαρχος Moreland κ. Λάμπρος Ταπεινός, υποχρεώθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του μετά τη διαπίστωση, ότι η κ. Lizzie Blandthorn είχε πάρει την ευλογία των παραταξιακών βαρώνων.

Η κ. Ελένη Κώνστα πήρε το χρίσμα της υποψήφιας στην οριακή έδρα Frankston, χωρίς αντίπαλο. Η έδρα αποτελεί στόχο του Εργατικού Κόμματος, για την επιστροφή του στην εξουσία και η στήριξη στην ομογενή υποψήφια θα είναι καθολική.

Η. κ. Κώνστας είναι ευρύτατα γνωστή στην περιοχή Mornington Peninsula από την κοινωνική δράση της. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής και οι πιθανότητες εκλογής της έχουν ενισχυθεί από τα «πεπραγμένα» του ανεξάρτητου βουλευτή Geoff Shaw. Εκτιμάται, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην έδρα θα κριθεί από τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Shaw. Αν ανανεώσει την υποψηφιότητά του ως μέλος του Λίμπεραλ Πάρτι –στο οποίον ανήκει– θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επανεκλεγεί.
Ο Φίλιπ Δαλιδάκης πήρε το χρίσμα του υποψηφίου για την έδρα της Γερουσίας Southern Metropolitan, στην οποία εκλέγεται ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, David Davis. O κ. Δαλιδάκης είναι ο πλέον γνωστός από τους ομογενείς υποψηφίους. Είναι δημοσιολόγος και πολιτικός σχολιαστής των τηλεοπτικών σταθμών Sky News και ABC. Διετέλεσε υποδιευθυντής του γραφείου του πρώην αρχηγού του Εργατικού Κόμματος στη Γερουσία και υπουργού Τηλεπικοινωνιών, Stephen Conroy, και σύμβουλος της πολιτειακής κυβέρνησης.

Στελέχη του Εργατικού Κόμματος δήλωναν χθες στο «Νέο Κόσμο», ότι ο αριθμός των υποψηφίων ελληνικής καταγωγής «πιστοποιεί τη στενή, συμπαγή σχέση του Ελληνισμού της Βικτωρίας με το Εργατικό Κόμμα».
Υπενθυμίζουμε, ότι ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανταζόπουλος, εγκαταλείπει την πολιτική κατά τη λήξη της θητείας της παρούσης πολιτειακής βουλής.