Πέθανε ο «διαβολικός πάστορας» που είχε σκοτώσει συζύγους και παιδιά

Μπριζ, Βέλγιο
Πέθανε ο Άντρας Πάντι, ο επονομαζόμενος «διαβολικός πάστορας», ο οποίος είχε δολοφονήσει τις δύο συζύγους του και τέσσερα παιδιά του. Ο Πάντι, πέθανε σε ηλικία 86 ετών σε φυλακή της Μπριζ όπου εξέτιε την ποινή του.Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους που έχουν δράσει στο Βέλγιο.
Ο «ιερέας, ο οποίος ήθελε να ελέγχει ασφυκτικά τους στενούς συγγενείς του, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2002 σε ισόβια κάθειρξη από το Εφετείο των Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του είχε διακόψει κατ’ επανάληψη τον πρόεδρο του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι οι συγγενείς του ήταν ακόμη ζωντανοί και ότι «επικοινωνούσε μαζί τους μέσω των αγγέλων».

Ο Πάντι έπεσε στα χέρια των Αρχών, εξαιτίας της υπόθεσης του παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού: μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκαν οι βελγικές αρχές για τα λάθη που διέπραξαν στην υπόθεση Ντιτρού, αποφάσισαν να ξανανοίξουν τους φακέλους πολλών ανεπίλυτων μυστηρίων.

Έτσι, το 1997, συνέλαβαν τον ούγγρο πάστορα που ζούσε στο Βέλγιο επί 40 χρόνια.

Προδομένος από τη μεγαλύτερη κόρη του, την Ανιές, που ήταν επίσης ερωμένη του και συνεργός του στα εγκλήματα, ο Πάντι κατηγορήθηκε για έξι δολοφονίες: των δύο συζύγων του, των δύο γιων του και των δύο κοριτσιών της δεύτερης συζύγου. Όλα τα θύματα είχαν εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1980.

Καθώς τα πτώματα είχαν τεμαχιστεί και διαλυθεί με οξύ, ο Πάντι επέμενε μέχρι τέλους ότι ήταν αθώος επειδή δεν υπήρχαν «υλικές αποδείξεις».

Ωστόσο, η ομολογία της Ανιές και οι καταθέσεις άλλων μαρτύρων οδήγησαν στην καταδίκη του από τους ενόρκους.

Στην Ανιές επιβλήθηκε κάθειρξη 21 ετών για τη συμμετοχή της στα πέντε από τα έξι εγκλήματα, αλλά αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους το 2010.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό