Μετά τις εκλογές για τη Βουλή η απόφαση Κλίντον για διεκδίκηση χρίσματος για προεδρία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μέσα στο 2014 θα ανακοινώσει η Χίλαρι Κλίντον την απόφασή της για το εάν θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία της Αμερικής. Αυτό δήλωσε η ίδια σε συνένετυξή της στο ABC και τη Barbara Walters με την εξήγηση ότι «θα εξετάσει προσεκτικά  Τα δεδομένα και θα κατασταλάξει στο τι θέλει να κάνει και αυτό θα το ανακοινώσει κάποτε μέσα στο 2014».

Αιτιολογώντας  τις προθέσεις της πρώην Πρώτης Κυρίας και τέως Υπουργού των Εξωτερικών, ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης των Δημοκρατικών κ. Κρις Σπύρου, ο οποίος συναντήθηκε μαζί της στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 (Βλέπε φωτογραφία από τη συνάντηση)  είπε στην Panhellenic Post πως η επιφύλαξή της είναι απολύτως φυσιολογική και πολιτικά ορθή.

Ο κ. Σπύρου  είπε στην ΡΗΡ ότι «το Νοέμβριο του 2014 οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για την ολική  ανανέωση του σώματος  της Βουλής των Αντιπροσώπων και την εκλογή 33ων από τους 100 γερουσιαστές που υπηρετούν στο αμερικανικό Κογκρέσο». Και πρόσθεσε:  «Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν  να κάνει προεκλογικό αγώνα για την προώθηση της υποψηφιότητας συγκεκριμένων υποψηφίων του κόμματος  και την ίδια ώρα να είναι η ίδια υποψήφιος  των Δημοκρατικών για την προεδρία».

Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

Ολόκληρη η δήλωση της Χίλαρι Κλίντον στην δημοσιογράφο Barbara Walters και το ΑBC, έχεις ως εξής στα αγγλικά:

“Obviously, I will look carefully at what I think I can do and make that decision sometime next year.

“It’s such a difficult decision, and it’s one that I’m not going to rush into … and I don’t think we should be looking at the next election,” Clinton said. “I think we should be looking at the work that we have today. Our unemployment rate is too high. We have people getting kicked off food stamps who are in terrible economic straits. Small business is not getting credit, I could go on and on, so I think we ought to pay attention to what’s happening right now.”

Clinton told Walters that her husband, former President Bill Clinton, has said he wants her “to do what I think is right,” prompting Walters to ask what America would call him if she were to win.

“I have no idea,” Clinton laughed. “First mate, I don’t know.”

Σε ελεύθερη μετάφραση η Κυρία Κλίντον είπε:

“Προφανώς , θα εξετάσουμε προσεκτικά αυτό που νομίζω ότι μπορεί να κάνει και κάνουμε αυτή την απόφαση κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Μια τέτοια απόφαση είναι δύσκολη και δεν πρόκειται να βιαστούμε μέσα … και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε αυτή τη στιγμή τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να εξετάσουμε, είναι το έργο που έχουμε σήμερα . Το ποσοστό ανεργίας μας είναι πάρα πολύ υψηλό . Έχουμε ανθρώπους που λαβαίνουν κουπόνια τροφίμων και που βρίσκονται σε τρομερή οικονομική στενότητα. Μικρές επιχειρήσεις δεν παίρνουν πίστωση.  Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα προβλήματα. Οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε ό, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή”.

Η Κλίντον είπε στην Walters ότι ο σύζυγός της , πρώην προέδρος Μπιλ Κλίντον , της δήλωσε ότι θέλει «να κάνω ό, τι νομίζω ότι είναι σωστό».

Ο Κρις Σπύρου με τη Χίλαρι Κλίντον κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Ο Κρις Σπύρου με τη Χίλαρι Κλίντον κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Στο μεταξύ, έμπειροι περί τα πολιτικά έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν την συμμετοχή της Κλίντον στην διεκδίκηση του χρίσματος  για δεύτερη φορά, μετά το 2008 όπου έχασε από τον νυν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μάλιστα ο κ. Κρις Σπύρου, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ανακοινώσει την ίδρυση επιτροπής για την προώθηση της  υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλιντον για την Προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016. Ο Κρις Σπύρου, στις 19 Φεβρουαρίου 2013, κατέθεσε επίσημα έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ με τα οποία πιστοποιεί την Επιτροπή με την ονομασία «In 2016 Run Hillary Run».

Σημειώνεται ότι η Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, όπου πολιτεύεται ο κ. Σπύρου, είναι η πρώτη που διεξάγει τις Προεδρικές Προκριματικές Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μετά την επίσημη κατάθεση, ο Κρις Σπύρου είχε δηλώσει: « Ο χρόνος έχει έρθει πια για να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ, και το ιδανικό άτομο είναι η Χίλαρι Κλίντον.»

Σε ερώτηση εάν ήταν (το Φεβρουάριο)  πολύ νωρίς για την ίδρυση Επιτροπής για τις εκλογές του 2016, ο Κρις Σπύρου είχε απάντησε: «Έχω 40 χρόνια εμπειρία στις Προκριματικές Εκλογές για την Προεδρία των ΗΠΑ. Στην Πολιτεία μας, στην Προκριματική Εκλογή, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς. Είναι μόνο πολύ αργά. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε την εκστρατεία, τόσο πιο πολλούς καρπούς θα δρέψουμε.»

Και είχε προσθέσει: «Στο χωριό μου στην Ελλάδα, όταν μεγάλωσα ήξερα πολύ καλά ποιός μαζεύει τα πιο πολλά κάστανα. Αυτός που πάει νωρίς στο δάσος, μαζεύει σάκους γεμάτους. Αυτός που πάει αργά, γεμίζει τις τσέπες του, και αυτός που πάει αργότερα, γεμίζει την χούφτα του. Εμείς πάμε πρώτοι πρώτοι.»

Σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ απέδειξε ότι η δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον ήταν 63%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος της ίδιας Πολιτείας η δημοτικότητα της Χίλαρυ Κλίντον έφτασε το 87%.

Ο ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ

Ο Κρις Σπύρου υπήρξε Αρχηγός των Δημοκρατικών της Βουλής του Νιού Χάμσαιρ, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος Κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας. Το 1992 ο Κρις Σπύρου εξελέγη Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και στις Προκριματικές Προεδρικές Εκλογές το 2008, ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον.

Πληροφορίες της ΡΗΡ αναφέρουν ότι από την ημέρα που  κατατέθηκαν εισήμως τα έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας, και έγινε γνωστή η προσπάθεια της Επιτροπής να πεισθεί η Χίλαρι Κλίντον να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, εκατοντάδες  μηνύματα Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών έχουν γίνει και εκατοντάδες τηλεφωνήματα έχουν φθάσει στο κέντρο που έχει συστηθεί (για την Ελλάδα: Κική Κονδυλοπούλου, τηλ. 210 3680042, 6934183393, email: cspirou1956@gmail.com)  εκφράζοντας τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων για το ενδεχόμενο να είναι η Χίλαρι Κλίντον “η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής”.

Πηγές της Πολιτείεας του ΝΗ έλεγαν στην ΡΗΡ ότι η Αμερικανίδα πολιτικός χαίρει πολύ υψηλής δημοτικότητας στην Πολιτεία και πώς ειδικότερα οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι είναι ένθερμοι φίλοι και υποστηρικτές  της Δημοκρατικής πολιτικού.  Μάλιστα, σύντομα θα ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών από ψηφοφόρους και όχι μόνον της Πολιτείας του ΝΗ προκειμένου να “ασκήσουν πίεση” στην Χίλαρι Κλίντον να αποδεχθεί να είναι η διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η υποστήριξη Κρις Σπύρου στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον η οποία, μαζί με το σύζυγό της Μπιλ Κλίντον είναι προσωπικοί φίλοι του ελληνοαμερικανού ηγέτη, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites του ΝΗ των ΗΠΑ.

Αντιγράφουμε από τον τοπικό Τύπο:

«A former New Hampshire Democratic Party chairman is launching a movement to draft Hillary Clinton for president.  Chris Spirou announced formation of the committee yesterday.

“I don’t know whether she will be receptive or not,” Spirou said. “But her supporters in New Hampshire and the country are receptive to urging her to run.”

Spirou said supporters believe Clinton – former secretary of state, U.S. senator and first lady – can be the first female president.

Spirou has formed “In 2016, Run Hillary Run” to recruit supporters for the campaign.

He said they will soon have a website, In2016RunHillaryRun.org.

Spirou supported Clinton in her 2008 run for the White House.

New Hampshire has a history of using draft efforts to get candidates into the race, Spirou said».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σπύρου είπε στην ΡΗΡ: «Συναντήθηκα μαζί της και συζητήσαμε όλα τα θέματα γύρω από την απόφαση που πρόκειται να λάβει. Πιστεύω ότι η Χίλαρι θα είναι υποψήφια και, όπως έχω ξαναπεί, και όπως πρόσφατα υπονόησε και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αυτή είναι η ευκαιρία της Αμερικής να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην Ιστορία της».