Προβόπουλος: Οι ειλικρινείς σήκωσαν δυσανάλογο βάρος της προσαρμογής

Οι ειλικρινείς φορολογούμενοι επωμίστηκαν ένα «δυσανάλογα μεγάλο» μέρος της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει γίνει κατά την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα, όπως δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας στην Ελλάδα οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών. Σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι φορολογούμενοι να επωμισθούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Τόνισε επίσης πως «δυστυχώς» δεν επετεύχθη μοντέλο προσαρμογής που θα βασιζόταν κυρίως σε μείωση των δαπανών και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Απαντώντας σε δηλώσεις και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων, ο κ. Προβόπουλος αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αποδίδοντας τις όποιες «φωνές» περί «κουρέματος» σε «έλλειψη ενημέρωσης, ανευθυνότητα, ή δόλο».

Παρά ταύτα, ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί πως όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης το 2014 μπορεί να «ακυρώσει» τα στοιχεία που στηρίζουν τις θετικές προβλέψεις για το ερχόμενο έτος.

«Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμα εύθραυστη. Αποτελεί επομένως εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όσα έχουμε ήδη επιτύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας», συμπλήρωσε.

Πηγή: skai.gr