Επιστολές Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Πηγή: real.gr tsipras-lafazanis0611

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας, στις 8 και 9 Ιανουαρίου, της «Ευρωπαϊκής Εξεταστικής» για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες του νότου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επιστρέφει σήμερα από τις ολιγοήμερες διακοπές του στο χωριό Αθαμάνιο της Άρτας όπου και κατάγεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, προγραμματίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει διαρρεύσει, ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει με την πρωτοβουλία του στην αξιοποίηση της επίσκεψης, ως διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό όργανο –και μάλιστα το πλέον νομιμοποιημένο, το Ευρωκοινοβούλιο– παραδέχεται δημοσίως την αλήθεια, τουλάχιστον ως προς το σημείο των επιπτώσεων που είχε το πρόγραμμα στις οικονομίες των χωρών του νότου, πρωτίστως στην Ελλάδα. Και προτείνουν να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση το πόρισμα, αλλά και η επίσκεψη των εισηγητών της «Ευρωπαϊκής Εξεταστικής», ώστε να διευκολυνθεί η θέση της χώρας κατά την προσεχή διαπραγμάτευση.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει σημαία την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας και να απαιτήσει, στη βάση της, άμεση κατάργηση του προγράμματος και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης από μηδενική βάση. Αντ’ αυτού παρακολουθεί τα γεγονότα άπραγη και κάνει τον ελληνικό λαό να αναρωτιέται μέχρι πού θα συνεχίσει αυτή την αντικοινωνική της στάση» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στη Realnews ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής Γιάννης Μηλιός, εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί για το θέμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην συζήτηση με τους εισηγητές της «Ευρωπαϊκής Εξεταστικής» το σύνολο των μελών των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής και όχι απλώς των προεδρείων τους. Για το θέμα, μάλιστα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Bουλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Π. Σκουρλέτης: «Μην περιμένουν υπογραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός από τα δημοσιεύματα (και της Realnews) που θέλουν τους δανειστές να ζητούν υπογραφές και από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο για δεύτερη φορά, θα πρόκειται για μεγάλη πρόκληση απέναντι στον ελληνικό λαό. Ας γνωρίζουν, όμως, από τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει σε τέτοια λογική δεσμεύσεων. Ας μην περιμένουν την υπογραφή του», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Real.gr ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.