Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομογένεια το νέο έτος 2014

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πολλές είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ομογένεια, μέσα στο νέο σωτήριο έτος 2014. Ζωτικά ζητήματα, πέραν από τα βασανιστικά προβλήματα της καθημερινής της βιοπάλης. Θέματα που αφορούν τη σχέση της με την γενέτειρα. Με επιπτώσεις  κάποτε (θετικές ή αρνητικές) στην ίδια της την ύπαρξη.

Αναφερόμενοι στα σημαντικότερα από αυτά, θα προτάξουμε το ζήτημα της ρύθμισης των φορολογικών εκκρεμοτήτων. Δεν θα κουρασθούμε να το γράφουμε: Η ελληνική πατρίδα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό πέραν από την αρνητική οικονομική συγκυρία. Η κρίση θα περάσει. Οι δεσμοί της Ελλάδος με την ομογένεια θα παραμείνουν και πρέπει να είναι αδιατάρρακτοι και ισχυροί.

Πρώτο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωσπισθεί μέσα στο 2014, σύμφωνα με παράγοντες της ομογένειας, είναι το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής.  Γνωστή η προϊστορία του, δεν χρειάζεται να επαναδιατυπωθεί. Η ουσία είναι πως ένας σεβαστός αριθμός Αποδήμων Ελλήνων που διαμένουν προσωρινά στο Εξωτερικό, ή έχουν μόνιμα εγκατασταθεί στην  αλλοδαπή διατηρούν, όμως, ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο και, συγχρόνως, είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο δημοτολόγιο στην γενέτειρα, στερούνται της δυνατότητας που έχουν οι πολίτες των περισσοτέρων κρατών, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο ή με κάλπη στα Προξενεία κλπ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο. Δεν αρκεί. Επειδή η ψήφισή του απαιτεί τουλάχιστον τα 2/3 της Βουλής, χρειάζεται διακομματική σύμπραξη. Πιστεύουμε ότι αυτή έπρεπε να έχει επιδιωχθεί και συμφωνηθεί , πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου.  Ας μείνει η Ομογένεια εκτός των κομματικών υπολογισμών. Με το να φτιάξουμε ένα νομοσχέδιο, να το φέρουμε στη Βουλή και να καταψηφισθεί εκεί, δεν λύνουμε το πρόβλημα. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Πρέπει, επομένως, πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου, να ξεκινήσουν συζητήσεις με τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές πρέπει να είναι δημόσιες. Ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει δεσμευθεί να εκδόσει νέα διευκρινιστική Εγκύκλιο για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να προσδιοριστεί η φορολογική κατοικία.  Την εξέδωσε; Άγνωστον. Εκείνο που είναι γνωστό, είναι πως κάθε εφορία και κάθε Έφορος εξακολουθούν να έχουν ο καθένας τη δική του “ρότα”.  Άλλος αρκείται σε ένα, οι περισσότεροι τα ζητάνε και τα έξι πιστοποιητικά-βεβαιώσεις που αναφέρονται στην αρχική εγκύκλιο.

Ωστόσο αυτό, είναι μία μόνον από τις πτυχές του φορολογικού που αφορά τους Αποδήμους Έλληνες και τους Ομογενείς. Η φορολόγηση των συντάξεων, είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. Όπως και η φορολόγηση εισοδήματος στην Ελλάδα, οι Διακρατικές συμφωνίες και η εφαρμογή τους, η Αποφυγή διπλής φορολόγησης, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΕΤΑΚ κ.α.

Κτηματολόγιο, Κληρονομιές, Προστασία Ακίνητης Περιουσίας, είναι θέματα που επίσης χρήζουν αντιμετώπισης ενώ Πόθεν Έσχες, κίνητρα για επενδύσεις, είτε επιδέχονται αναγκαίων βελτιώσεων, είτε πρέπει να θεσπιστούν.

Το θέμα της αποζημίωσης των μικρο-ομολογιούχων είναι επίσης ζωτικό. Χιλιάδες Ομογενείς  (και όχι μόνον) έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις τους με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή τους. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες έχουν δεσμευθεί ότι θα τους αποζημιώσουν. Πότε θα γίνει αυτό;

Και μόνον από την απλή απαρίθμηση των θεμάτων αντιλαμβάνεται κανείς την σοβαρότητά τους. Είναι αναγκαίο, επομένως, να γίνει μία σε βάθος συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά. Μέχρι σήμερα βιώνουμε την κατά καιρούς μονομερή “ρύθμιση” των διαφόρων παραμέτρων τους, από πλευράς ελληνικού κράτους.

Το ζήτημα είναι ποιοί θα καθίσουν, για λογαριασμό της Ομογένειας, στο τραπέζι του διαλόγου ως συνομιλητές της Κυβέρνησης. Θεσμικά το ΣΑΕ μπορούσε να είναι συνομιλητής. Και δεν υπάρχει. Επομένως πρέπει η ίδια η Ομογένεια να αναδείξει ένα “διαπραγματευτικό επιτελείο” προκειμένου να ρυθμισθούν τα θέματα αυτά.

Ας ξεκινήσει ένας “εσωτερικός” διάλογος με εκπροσώπους εθνικοτοπικών οργανώσεων και ομοσπονδιών διηπειρωτικά. Θεσμικοί, είναι. Θα πάρει λίγο καιρό, αλλά θα βρεθεί το κατάλληλο σχήμα.

*Η εικόνα είναι από το www.nocturnar.com