Τραγουδάμε για το Σύμβολο της Ρόδου, το Πλατώνι …

Τραγουδάμε για το Σύμβολο της Ρόδου, το Πλατώνι …

5 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο

 

Με μία νέα δράση ξεκινούν αυτή τη χρονιά οι Εθελοντές Ρόδου, σε συνεργασία με την «Ποιήεσσα» που σκοπό έχει να φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη φροντίδας των Ελαφιών της Ρόδου (Πλατώνι) αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτό το πολύ σπάνιο είδος του γένους Dama Dama, που διασώζεται πλέον μόνο στη Ρόδο και στα Δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΩΝΙ

«Πολλές λαϊκές ιστορίες θέλουν το Ελάφι να έρχεται στη Ρόδο με την άφιξη των Σταυροφόρων, αλλά αρχαιολογικά ευρήματα, ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο, μας φέρνουν πίσω ίσως και από την έκτη προ Χριστού χιλιετία. Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μείωση του αριθμού του πλατύκερου ελαφιού, που οφείλεται κυρίως στη λαθροθηρία και τη μη καταγγελία της από τους πολίτες, στις μεγάλες πυρκαγιές, στην ελάττωση των γεωργικά καλλιεργούμενων εκτάσεων, στη χρήση ισχυρών γεωργικών φαρμάκων κλπ» (Πηγή: «Το Πλατώνι της Ρόδου», Ν. Θεοδωρίδης – Δασολόγος).

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σκοπός της δράσης αυτής, είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά των απαραίτητων φαρμακευτικών υλικών και διατροφικών μιγμάτων, για τη σίτιση του πληθυσμού των Ελαφιών που ζουν σε περιφραγμένο χώρο στο Ροδίνι, καθώς εδώ και πολύ καιρό υποσιτίζονται, τρώγοντας μόνο χόρτο, που στερείται θρεπτικών συστατικών, διότι στους διαγωνισμούς του δήμου δεν υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής από προμηθευτές. Τα αποτελέσματα μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία ή και τη ζωή τους, αφού ο συγκεκριμένος πληθυσμός των Ελαφιών έχει ήδη μειωθεί…

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ήταν λοιπόν ανάγκη οι πολίτες να δράσουν! Έτσι προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία όπου με τη συμμετοχή εξαίρετων Ρόδιων μουσικών, που θα παίξουν εθελοντικά, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, στις 5 Γενάρη στις 20:00, υπό την Αιγίδα του ΔΟΠΑΡ, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, με τα οποία θα αγοραστούν τα απαραίτητα για τα αγαπημένα μας Ελαφάκια, σύμφωνα με τις οδηγίες της κτηνιάτρου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ρόδου. Μέρος των χρημάτων θα δοθεί και στο Συσσίτιο του Δήμου Ρόδου, καθώς υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας

που έχουν επίσης ανάγκη της στήριξης μας. Η συναυλία δε θα έχει εισιτήριο αλλά εισφορά κατά βούληση!

 

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Τα σχήματα που, προς τιμήν τους, θα παίξουν εθελοντικά στην εκδήλωση είναι:

 

Οι Zerogravity, ένα νέο μουσικό σχήμα από γνωστούς Ρόδιους μουσικούς που έρχεται να καλύψει ένα μουσικό κενό στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της Ρόδου. Το ρεπερτόριο τους κινείται στο ευρύ φάσμα της Εasy Listening μουσικής. Ένα φανταστικό μείγμα soul, latin, rock και Ελληνικών ρυθμών με γεύση jazz, swing και bossa nova! Παίζουν: Μιχάλης Σαββάκης στα πλήκτρα, Μαρία Βογιατζή στο τραγούδι και Γιώργος Σκούμπρος στο κοντραμπάσο.

 

Οι Ziarkas Trio (από τους Valia Calda), εμπνευσμένοι Ρόδιοι μουσικοί που ζουν στο Λονδίνο και συμβαίνει να βρίσκονται μόνο για λίγες μέρες στο νησί μας. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε σε αυτή τη μοναδική εμφάνιση. Tο σχήμα θα παρουσιάσει υλικό που συνδυάζει την τροπική τζάζ, τα Ηπειρώτικα Μοιρολόγια και τα παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις που αντλούν επιρροές από σύγχρονους συνθέτες όπως ο John Zorn, Anouar Brahem, Dave Holland, Kenny Wheeler κ.α Παίζουν: Νίκος Ζιάρκας – Κρητικό λαούτο/Κιθάρα, Θοδωρής Ζιάρκας – κοντραμπάσο, Ανδρέας Ζιάρκας – κρουστά.

 

Τη συναυλία θα ανοίξουν η Μίκη Πεταλά στο τραγούδι και ο Μάνος Σάββενας στα πλήκτρα, με ρεπερτόριο σε ανάλογο μουσικό ύφος.

 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ …

Οι Εθελοντές Ρόδου όμως δε θα μείνουν εκεί … Θα ακολουθήσει ενημερωτική παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, με τη συνεργασία του Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου κ. Νίκου Θεοδωρίδη, από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και γνωριμία με το Ελάφι της Ρόδου, καθώς το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει το τάϊσμα των Ελαφιών στο Ροδίνι, με τα υλικά που θα αγοραστούν, από κοντά! Η ημερομηνία της δράσης αυτής θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο, ενώ θα υπάρξουν και ενέργειες συντήρησης και φροντίδας των Ελαφιών μας.

 

 

Για την ομάδα πρωτοβουλίας:

Άννα Αχιολά – Ποιήεσσα /Εθελοντές Ρόδου

Δημήτρης Γρηγοριάδης – Εθελοντές Ρόδου